Eşzamanlı geri çekecekler

Ukrayna'nın, güvenli bölgenin oluşturulması için doğudaki askerlerini Rusya ile eşzamanlı olarak geri çekeceği bildirildi.

Eşzamanlı geri çekecekler
Eşzamanlı geri çekecekler
GİRİŞ 21.09.2014 21:51 GÜNCELLEME 21.09.2014 22:02

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Enformasyon Analiz Merkezi Sözcüsü Andrey Lisenko, yaptığı açıklamada, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin 19 Eylül'de Minsk'te imzalanan memorandum uyarınca, çatışmaların devam ettiği yerlerde güvenli bölge oluşturulması için Rusya askerleri ile eşzamanlı olarak geri çekileceğini kaydetti.

Lisenko, Ukrayna ordusunun, memorandumda öngörüldüğü gibi ağır silahları da geri çekmeye hazır olduğunu ancak bunu ayrılıkçılar ve Rus askerleri ile eşzamanlı olarak gerçekleştireceğini ifade etti. Lisenko, söz konusu adımın, taraflar arasında ateşkesin tam olarak sağlanmasının ardından atılacağını belirtti.

Bölgede tam olarak ateşkesin sağlanmasının ardından Ukrayna'nın Minsk Memorandumun'da öngörülen maddeleri yerine getirmeye başlayacağını bildiren Lisenko, ateşkes sağlanmadan önce, askerlerin çatışma bölgesinden geri çekilmesi de dahil diğer maddelerin hayata geçirilmesinin söz konusu olmadığını aktardı.

Lisenko, "Memorandumun ilk maddesi olan ateşkes sağlanmazken, diğer maddelerin hayata geçirilmesi konusunu ele alamayız. (Ukrayna) askerlerinin çatışma bölgesinden geri çekilmesi de Rus askerlerinin geri çekilmesi ile eşzamanlı olacaktır" ifadesini kullandı.

Lisenko, AGİT özel gözlem misyonunun da bölgede ateşkesin ihlal edilmesi vakalarını tespit ettiğini kaydetti.

Memorandum

Belarus'un başkenti Minsk'te 19 Eylül'de imzalanan memorandum, taraflar arasında ateşkesin sağlanmasını, birliklerin bulundukları noktalarda kalmalarını, taraflar arasında her türlü silahın kullanılmasının ve saldırıların yasaklanmasını, ağır silahların 24 saat içinde çatışma bölgesinden ve yerleşim birimlerinden 15 kilometre geri çekilmesini, güvenlik bölgelerinde mayın ve diğer patlayıcıların yerleştirilmesinin yasaklanmasını ve daha önce yerleştirilen mayınların temizlenmesini, güvenlik bölgesinde AGİT hava araçları hariç tüm uçak ve diğer yabancı uyruklu hava araçlarının uçuşlarının yasaklanmasını öngörüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...