Kıbrıs müzakerelerinde yeni adımlar

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, ara bölgede görüştü.

Kıbrıs müzakerelerinde yeni adımlar
Kıbrıs müzakerelerinde yeni adımlar
GİRİŞ 28.05.2015 19:19 GÜNCELLEME 28.05.2015 19:19

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, KKTC CumhurbaşkanıMustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in bir dizi güven artırıcı önlem konusunda beş maddede uzlaşma sağladığını açıkladı.

ÇALIŞMA BAŞLATILACAK

Buna göre, Lefke Aplıç ve Derinya kapıları başta olmak üzere daha çok geçiş kapısı açılması ve adada elektrik şebekelerinin birleştirilmesi için çalışma başlatılacak.

RUM LİDERLER BİR ARAYA GELDİ

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakere süreci kapsamında BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bulunan BM İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde bir araya geldi.



GÖRÜŞME 4 SAAT SÜRDÜ

Yaklaşık 4 saat süren görüşmede, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in yanı sıra Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis de hazır bulundu.
Eide, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, liderler iki toplumlu, iki bölgeli federasyon için oluşan olumlu havaya yapıcı katkı koymaya devam edeceklerini vurguladı.

LİDERLER DÖRT GÖRÜŞME YAPACAK

Liderlerin bir sonraki görüşme tarihleri konusunda da anlaştığını ifade eden Eide, iki liderin 17 Haziran, 29 Haziran, 10 Temmuz ve 27 Temmuz'da bir araya geleceklerini ve müzakerecilerin yoğun bir şekilde görüşmeye devam edeceklerini kaydetti.

Eide, son 2 haftada müzakere ekiplerinin 5 kez bir araya geldiklerini ve yoğun bir şekilde çalıştıklarını hatırlatarak, bazı bölümlerde ilerleme sağlandığını ve bu ilerlemelerin bugünkü görüşmede liderlerin önüne getirildiğini anlattı.

KOMİTEYE GEÇİŞ NOKTALARI BİLDİRİLDİ

Espen Barth Eide, liderlerin 5 maddede uzlaşma sağladığını belirterek, bu çerçevede Lefke Aplıç ve Derinya kapıları başta olmak üzere daha çok geçiş kapısı açılması için çalışmaların başlatılacağını kaydetti.

Eide, liderlerin incelenmek üzere geçişlerle ilgili komiteye bazı başka geçiş noktalarını da bildirdiğini söyledi.

RADYO FREKANSLARIN ÇAKILMALARI GİDERİLECEK

Liderlerin, adada elektrik şebekelerinin birleştirilmesi için pratik adımların atılması ve cep telefonu şebekelerinin her iki tarafta kullanılabilmesine olanak sağlanması konusunda uzlaştığını dile getiren Eide, liderlerin ayrıca adada radyo frekanslarındaki çakışmaların giderilmesi için de adım atılması yönünde anlaştığını kaydetti.

Liderlerin adada cinsiyet eşitliği konusunda bir komite oluşturulmasını karara bağladıklarına işaret eden Eide, son görüşmede oluşturulmasına karar verilen kültür komitesi üyelerinin isimlerini de birbirlerine verdiklerini söyledi.

MÜZAKERELER 7 AYLIK ARANIN ARDINDAN BAŞLADI

Liderlerin daha fazla güven artırıcı önlemin araştırılarak bulunması üzerinde uzlaşıya vardıklarını dile getiren Eide, liderlerin elinde kayıp şahıslarla ilgili gömü bilgisi olanları kayıp yakınlarının yaşadığı acıların hafifletilmesi adına bu verileri komiteyle paylaşma davet ettiğini, kayıp şahıslara ilişkin yer bildirimi yapanların kayıtlarının tamamıyla gizli kalacağını da sözlerine ekledi.

Kıbrıs müzakereleri yedi aylık aranın ardından 15 Mayıs'ta yeniden başlamış, Anastasiadis ve Akıncı 23 Mayıs'ta ara bölgede bir araya gelerek Rum ve Türk tarafını birlikte ziyaret etmişlerdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?