İzzetbegoviç'ten BM'ye "Srebrenitsa" mesajı

İzzetbegoviç, BM'yi Srebrenitsa Soykırımı'nı kınamaya ve İngiltere tarafından hazırlanan Karar Tasarısı lehinde oy kullanmaya çağırdı.

İzzetbegoviç'ten BM'ye "Srebrenitsa" mesajı
İzzetbegoviç'ten BM'ye "Srebrenitsa" mesajı
GİRİŞ 05.07.2015 19:20 GÜNCELLEME 05.07.2015 19:20

 Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, BM Güvenlik Konseyi Başkanı Gerard van Bohemen'e gönderdiği mesajda, BM'yi Srebrenitsa Soykırımı'nı kınamaya ve İngiltere tarafından hazırlanan Srebrenitsa Karar Tasarısı lehinde oy kullanmaya çağırdı.

Tasarının, Srebrenitsa Soykırımı'nın 20. yılında kurbanları saygılı ve sağduyulu bir şekilde onurlandırdığını kaydeden İzzetbegoviç, aynı zamanda hayatta kalanlara da destek olduğunu belirtti.

İzzetbegoviç, soykırımın 20. yılında BM Güvenlik Konseyi'nde anma töreni düzenlenmesinin tarihi öneme sahip olduğunu vurguladığı mesajında, şu ifadelere yer verdi:

"Srebrenitsa'daki BM Güvenli Bölgesi, BM'nin en karanlık dersine dönüştü. Çünkü bu örgüt, sorumluluğunda olmasına rağmen Srebrenitsa'daki sivil halkı korumadı. Dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan da 2000 yılındaki Srebrenitsa Raporu'nda, BM'nin Srebrenitsa halkının kurtulmasına yardımcı olmak adına üzerine düşen görevi yerine getirmediğini ifade etmiştir. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Srebrenitsa Soykırımı dolayısıyla 1 Temmuz 2015'te BM'de düzenlenen anma töreninde, masum sivilleri korumak için kurulan BM'nin Srebrenitsa'da sorumluluğunu yerine getiremediğini kaydederek, BM Genel Sekreterliği, BM Güvenlik Konseyi ve üye ülkelerin bu suçu paylaştığını söylemiştir."

Bazılarının, İngiltere tarafından Srebrenitsa Karar Tasarısı'nın Bosna Hersek'in istikrarına zarar verebileceği ve Bosna Hersek toplumunu bölebileceğini yönündeki iddialarının BM Güvenlik Konseyi tarafından kategorik olarak reddedilmesi gerektiğini savunan İzzetbegoviç, "Hakikat ve adalet, barışın ve istikrarın düşmanı değildir. Aksine onlar, barışın ve istikrarın sağlayıcılarıdır" ifadesini kullandı.

"Soykırım gerçeği müzakere konusu edilemez"

İzzetbegoviç, barış sürecinin yapılan katliamları kabullenmeden ve suçluları adaletin karşısına çıkarmadan ilerleyemeyeceğini belirterek, Bosna Hersek'te ve Bosna Hersek ile daha iyi ilişkiler isteyenlerin geçmişi kabul etmesi, gerçekle yüzleşmesi, kurbanları ve hayatta kalanları aşağılamaktan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Soykırım gerçeğinin müzakere konusu edilemeyeceğini aktaran İzzetbegoviç, üst düzey devlet yetkilileri de dahil olmak üzere Bosna Hersek ve bölgede birçok kişinin, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanı'nın kararlarına rağmen Srebrenitsa'daki soykırımı inkar etmeye devam ettiğine dikkati çekti.

İzzetbegoviç, BM'yi Srebrenitsa Soykırımı'nı kınamaya ve tasarı lehine oy kullanmaya çağırırken, "Ölüleri geri getiremeyiz. Onların en sevdiklerinin acısını silemeyiz. Bizim yapabileceğimiz, Srebrenitsa'daki soykırımda hayatta kalanlar için adaleti sağlamak. Bunu sadece ölenlere ya da hayatta kalanlara değil, kendimize, içimizdeki insanlığa ve daha güvenli ve adil bir dünya hak eden gelecek nesillere borçluyuz" ifadesini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı