Batı medyasında Türkiye aleyhinde yayınlar arttı

Batı medyasında Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhindeki haber ve yorumların sayısında son günlerdeki artış dikkat çekiyor.

Batı medyasında Türkiye aleyhinde yayınlar arttı
Batı medyasında Türkiye aleyhinde yayınlar arttı
GİRİŞ 31.07.2015 13:45 GÜNCELLEME 31.07.2015 13:55
Bu Habere 98 Yorum Yapılmış

Guardian'ın geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin IŞİD'e çeşitli kolaylıklar sağladığını iddia etmesinin ardından Economist de yeni sayısında Erdoğan'ın Kürt kartı oynayarak AK Parti'nin oylarını arttırmak istediğini öne sürdü.

İngiltere'de yayımlanan Economist dergisinin bu haftaki sayısında "Erdoğan'ın tehlikeli hesabı" başlıklı bir makale yer alıyor. Türkiye'nin ‘Kürt hedefleri’ bombalayarak Ortadoğu'daki kaosu artırdığı iddiasının yer aldığı makale, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek başlıyor.

'BATILI MÜTTEFİKLER RAHATSIZ'

Makalede Erdoğan’dan aksi diye söz edilirken Türkiye'nin Batılı müttefiklerinin ülkenin cumhurbaşkanından giderek daha da fazla rahatsızlık duyduğu öne sürüldü. Makaleye göre İçeride otoriterleşen Erdoğan anayasayı değiştirerek elinde daha da fazla güç toplamak istiyor. Dışarıda ise, savaşmak için Suriye'ye giden savaşçıların ülkesinden geçişine hoşgörülü davrandı.

IŞİD'e karşı kurulan uluslararası koalisyonun ülkedeki hava üslerini kullanmasına da izin vermemesinin de eleştirildiği makalede Türkiye'nin 20 Temmuz'da Suruç'ta 32 kişinin öldürüldüğü saldırının ardından IŞİD'i bombaladığı ve hava üslerini ABD uçaklarına açtığı belirtiliyor.

'TÜRKİYE PKK'YI VURUYOR'

Bu gelişmeyi "Birçok kesimin Erdoğan'ın sonunda IŞİD tehdidinin farkına varmış olduğunu umduğu" şeklinde yorumlayan dergi, Türkiye'nin daha çok PKK’ya ait hedefleri vurduğunu iddia ederek Türkiye’nin önceliğinin IŞİD olmadığını iddia ediyor.
Erdoğan’ın bu operasyonlarla 'sadece bölgedeki savaşın kasvetini artırdığı iddiasının yer aldığı makalede şu ifadelere yer veriliyor:

"PKK, Türkiye'nin Suruç saldırısında parmağı olduğu varsayımıyla, intikam olarak iki yıldır süren ateşkesi bozdu, asker ve polisleri öldürdü. Ancak Erdoğan da dikkatsizce davranıyor. Milliyetçileri Kürt karşıtı hava ile hareketlendirerek, Kürt sorununa kalıcı çözüm şansını tehlikeye atıyor ve IŞİD'e yönelik savaşı zayıflatıyor."

“ERDOĞAN KRİZİ SİYASİ KAZANÇ İÇİN KULLANIYOR”

Economist, Erdoğan'ın krizi ülke içinde kendi siyasi avantajı için kullandığı konusunda şüpheler olduğunu öne süren dergi AK Parti’nin 2002 yılında iktidara geldiğinde Erdoğan'ın bir reformist olduğunu ve Kürtlerle anlaşma yoluna gittiğini belirtiyor. Dergi, Haziran ayındaki seçimlerde HDP'nin aldığı oylar nedeniyle AK Parti'nin çoğunluğu kazanamamasının ardından, Erdoğan'ın da Kürt karşıtı kartı kullanmaya başladığını öne sürüyor.

Cumhurbaşkanının PKK'yı vurarak, muhtemel bir erken seçimde HDP'nin oylarını AKP'ye kaydırmayı ve anayasa değişikliği için gerekli çoğunluğu kazanmayı hedefliyor olabileceği öne sürülüyor..

Erdoğan'ı "aşırı derecede kendini beğenmiş" olarak niteleyen dergi, Cumhurbaşkanı'nın bu gururu nedeniyle Türkiye'yi de Ortadoğu'daki ateşe atabileceği yorumunu yapıyor.
Dergiye göre yapılması gerekenler şöyle: "AK Parti, cumhurbaşkanının entrikacılığını dikkate almayarak merkezdeki bir partiyle koalisyon kurmalı ve Kürtlerle barış müzakerelerine devam etmeli. PKK da yeniden ateşkes ilan etmeli."

Economist'in yazısı "Eğer Türkler ve Kürtler silahlarını birbirleri yerine IŞİD'e doğrulturlarsa, bu Türkiye, Orta Doğu ve dünya için daha iyi olur" ifadesiyle son buluyor.

GUARDIAN DA ELEŞTİRMİŞTİ

The Guardian da geçtiğimiz günlerde Martin Chulov imzasıyla yayınlanan haber-analizde, Türkiye’nin IŞİD’in petrol ticaretine kolaylık sağladığına dair yeni detayların gün yüzüne çıktığı iddia edilirken, Türkiye hükümetiyle IŞİD arasındaki bağlantıya dair belgelerin ABD’nin eline geçtiği belirtilmişti.

YORUMLAR 98
  • Mizan 8 yıl önce Şikayet Et
    Yahudi çalışıyor.
    Cevapla
  • TÜRK ASKERİ 8 yıl önce Şikayet Et
    onların korkusu Osmanlı'nın canlanıyor olmasıdır dedelerinin durumuna düşeceklerinden korkuyorlar.
    Cevapla
  • Hasan korkmaz 8 yıl önce Şikayet Et
    Lozan bitti.osmanlı küllerinden yeniden doğuyor.
    Cevapla
  • berk 8 yıl önce Şikayet Et
    demekki iyi yoldayız...
    Cevapla
  • konyalı 8 yıl önce Şikayet Et
    bu suriyeliler ne zaman gidecakkkkkkkk
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil