Kuzey İrlanda'ya kadın başbakan

Demokratik Birlik Partisi (DUP) Lideri Arlene Foster, Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümetinin ilk kadın başbakanı olarak resmen atandı.

Kuzey İrlanda'ya kadın başbakan
Kuzey İrlanda'ya kadın başbakan
GİRİŞ 11.01.2016 20:12 GÜNCELLEME 11.01.2016 20:12

Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti Başbakanı Peter Robinson, görevini Foster’a devretti.

Son 7 yıldır başbakanlık yapan 67 yaşındaki Robinson'ın kasım ayında istifa etmesinin ardından görevi devralan 45 yaşındaki Foster, Kuzey İrlanda'nın ilk kadın başbakanı oldu.

Robinson, görevini devrinden önce bölgesel parlamentoda, Kuzey İrlanda'nın yeni döneme girdiğini belirterek, "Kaydettiğimiz ilerlemeyi görmek için etrafınıza bakmanız yeterli. Sadece bundan 10 sene önce mevcut olmayan binalar değil, insanların yaşamları da değişti. Her zaman gereğince takdir edemesek de merkezden bize nakledilen iktidar bugün sahip olduğumuz barış ve istikrarı tahkim ediyor" diye konuştu.

Cameron, Foster'ı tebrik etti

İngiltere Başbakanı David Cameron da Foster'ı yeni görevi dolayısıyla tebrik etti.

Cameron, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Kuzey İrlanda'nın ilk kadın başbakanını tebrik ediyorum. Kendisiyle Kuzey İrlanda için olumlu bir geleceğe yönelik çalışmayı dört gözle bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Kuzey İrlanda, yıllar süren çatışmalardan sonra 1998’de varılan anlaşmadan bu yana birlik taraftarları ile cumhuriyetçilerin güç paylaşımına dayalı hükümetle yönetiliyor.

Foster’in başbakanlığını yapacağı hükümette Cumhuriyetçi Sinn Fein’in lideri Martin McGuinness, başbakan yardımcısı olarak yer alıyor. 

Kuzey İrlanda'da bölgesel parlamento seçimleri mayısta yapılacak.

Arlene Foster, Demokratik Birlik Partisi Genel Başkanlığı görevini daha önce Robinson'dan devralmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!