Franciscus ve Kirill arasında tarihi buluşma

Katolik ve Ortodoks cemaatlerinin ruhani liderleri Papa Franciscus ve Patrik Kirill, Küba'da bir araya geldi.

Franciscus ve Kirill arasında tarihi buluşma
Franciscus ve Kirill arasında tarihi buluşma
GİRİŞ 12.02.2016 23:59 GÜNCELLEME 13.02.2016 00:01
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Görüşme öncesinde, bir araya gelmeleri konusundaki umutlarını ifade eden ruhani liderler, görüşmenin Hristiyan aleminin en önemli iki kilisesi arasındaki bin yıllık bölünmenin sona erdirilmesine yardımcı olmasını umduklarını belirtti.

KİRİL: BU GÖRÜŞME, TANRI'NIN BİR HEDİYESİ

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Küba'nın başkenti Havana'da Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill ile görüşme öncesinde Twitter hesabından bir mesaj atarak, bu görüşmenin tanrının bir hediyesi olduğunu söyledi.

Papa Francesco, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün lütuf günüdür. Patrik Kirill ile görüşme tanrının hediyesidir. Bizim için dua edin" dedi. Yaklaşık 2 saat sürmesi beklenen görüşmenin ardından ortak deklarasyonun imzalanması ve açıklamaların yapılması planlanıyor.

20 YILDIR PLANLANAN GÖRÜŞME

Papa ve Patrik arasındaki görüşmenin hazırlığının ise 20 yıldan beri yapıldığı belirtiliyor. 1996-1997 yıllarında Patrik Aleksey ilePapa John Paul arasında, Avusturya'da gerçekleşecek görüşmeler planlanmış; ancak görüşme hazırlıkları yaşanan farklılıklardan dolayı durdurulmuştu.

HRİSTİYAN DÜNYASINDA BİN YILLIK ÇEKİŞME

Hristiyan dünyası, 11'inci yüzyılda Doğu - Batı Kiliselerinin Ayrılması (Schisma) olayını yaşamıştı.

Ortaçağ boyunca birbirinin rakibi olan ve çekişme içinde olan İstanbul'daki Doğu Roma-Bizans Patrikliği ve Roma'daki Papalık, defalarca birbirlerini karşılıklı aforoz ederken, 1054 yılında kesin olarak ayrılmışlardı.

13. yüzyılda ise, Bizans-Ortodoks Kilisesi, Rus-Ortodoks Kilisesini oluşturmuştu. Dünya genelinde hali hazırda 300 milyon Ortodoks bulunurken, bunların 200 milyonu Rusya'daki kiliseye bağlı.

Sıklıkla Hristiyan birliğinin önemine değinen Papa Francesco, 30 Kasım 2014 tarihinde Türkiye'den dönerken uçakta yaptığı açıklamada, Patrik Krill ile buluşabileceğini, iki tarafın da ilişkilerde bir adım atmak için bunu istediğini dile getirmişti. 

Papa "Patrik Krill'e, nerede istiyorsa buluşabiliriz dedim" diye konuşmuştu.

YORUMLAR 9
  • Milli Görüş 8 yıl önce Şikayet Et
    bunlar birleşiyor ama bizim Müslümanlar(Şiiler ve Sünniler) birleşemiyor..neden acaba ? nedeni basit Abd ve onun uşakları vahhabiler..Türlü iftiralar ile iki mezhebi birbirine karşı karalamak iftira atmak sahte videolar sahte şii mollaları çıkarmak vs vs..ama Müslümanlar bu oyunun farkına varamıyor ve ortadoğu böyle işte...
    Cevapla
  • pus 8 yıl önce Şikayet Et
    türkiye için ve islamiyet için neler planladılar kim bilir
    Cevapla
  • ali emir 8 yıl önce Şikayet Et
    20 yıldır görüşme sağlayamıyoruz, bizim kendimize hayrımız yokki dünyaya ve insanlığa hayrımız olsun papa
    Cevapla
  • ali emir 8 yıl önce Şikayet Et
    aralarındaki görüşme muhtemelen şöyle olmuştur 20 yıldır görüşemiyoruz papa az daha görüşmeseydik papa öbürtarafta görüşürdük papa
    Cevapla
  • efe 8 yıl önce Şikayet Et
    haçlılar gurubu tamam şimdi müslümanların birleşme zamanı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri
Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'na: 1 buçuk milyarlık malı İstanbullulardan niye sakladın?