Ukrayna'dan dünyaya Rusya çağrısı

Ukrayna, Kırım Tatar halkının hak ve özgürlüklerini ihlal etmesi, nedeniyle uluslararası topluma Rusya’yı kınaması çağrısı yaptı.

Ukrayna'dan dünyaya Rusya çağrısı
Ukrayna'dan dünyaya Rusya çağrısı
GİRİŞ 31.03.2016 17:11 GÜNCELLEME 31.03.2016 17:11
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ukrayna parlamentosu uluslararası topluma, Kırım Tatar Milli Meclisinin faaliyetlerini yasaklaması ve Kırım Tatar toplumunun hak ve özgürlüklerini ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya’nın kınanması çağrısı yaptı.

Parlamentoda, Tatar Milli Meclisine destek vermek amacıyla oylamaya sunulan karar tasarısına 233 milletvekili destek verdi.

Kararda, Birleşmiş Milletler, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Asamblesi, dünya liderleri ve bütün uluslararası topluma, Kırım Tatar Milli Meclisinin faaliyetlerini yasaklaması ve onu aşırıcı örgüt sayması nedeniyle Rusya'yı kınama çağrısı yapıldı.

Rusya’nın işgal ettiği Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol’de insan hak ve özgürlükleri ihlal ettiği vurgulanan kararda, “Rusya Federasyonu acilen Ukrayna’nın toprakları Kırım’da vatandaşların ve yerli halk Kırım Tatarlarının hak ve özgürlüklerini ihlal etmeye yönelik politikalarını durdurmalıdır. Ukrayna parlamentosu işgal edilen Kırım’da, Tatar halkını temsil eden, BM’nin deklarasyonuna uygun olarak seçilen kurultay ve meclisin yasaklanmasını önlemeyi, evrensel değerleri kabul eden ve insan haklarına saygı duyan uluslararası toplumun her üyesinin görevi olarak kabul etmektedir.” ifadesi yer aldı.

Ukrayna parlamentosunun kararında, hukuk kuralları çerçevesinde, uluslararası toplumun Rusya’ya baskıları artırılması talep edildi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna Milletvekili Rifat Çubarov, genel kurulda yaptığı konuşmada, Milli Meclisin alt birimleriyle yaklaşık 2500 üyeden oluştuğuna dikkati çekerek, “Kırım Tatar Milli Meclisinin faaliyetlerinin durdurulması ve aşırıcı örgüt sayılması ile ilgili davada aleyhte karar çıkarsa Kırım Tatar halkının bütün temsilcileri aşırıcı örgüt üyesi sayılacaktır.” dedi.

Rusya'nın Kırım’a atadığı savcı Natalia Poklonskaya'nın Kırım Tatar Milli Meclisinin, "aşırıcı örgüt" kapsamına alınması ve faaliyetlerinin yasaklanması için yaptığı başvuru nedeniyle açılan davanın bir sonraki duruşması 7 Nisan’da yapılacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    hani ne oldu bir kırım tatar ordusu kurulmuştu rusyaya karşı şavaşacaktı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu