NATO filosu Karadeniz’de kriz çıkardı!

NATO, Karadeniz’de Rusya’ya karşı filo kurma kararı alırken, Bulgaristan son anda caydı.

NATO filosu Karadeniz’de kriz çıkardı!
NATO filosu Karadeniz’de kriz çıkardı!
GİRİŞ 17.06.2016 07:19 GÜNCELLEME 17.06.2016 07:28
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

NATO’nun Rusya tehdidine karşı Karadeniz’deki caydırıcılığını artırma kararı, Türkiye’yi de kapsayan uluslararası bir krize neden oldu.

14-15 Haziran’da Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları toplantısında, Rusya tehdidine karşı Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’da 4 tabur konuşlandırma ve NATO’nun Karadeniz’deki caydırıcılığını güçlendirme kararı alındı.

Kararın ardından Romanya, Kırım’daki Rus filosuna karşılık Karadeniz’de Romanya, Ukrayna,Bulgaristan, Türkiye ve ABD’nin katılacağı bir NATO filosu oluşturma fikrini ortaya attı. Rusya ise Karadeniz’de NATO filosunu kurma fikrinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Rusya’nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, “Tam olarak neler olup bittiğini anlamıyorum. Karadeniz’de kıyısı ve filoları olan ülkeler Bulgaristan, Romanya ve Türkiye” dedi. Rus yetkililer Montrö Sözleşmesi’ne göre yabancı ülke gemilerinin Karadeniz’de 21 günden fazla kalamayacağına dikkat çekti. 

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, çalışma ziyareti için Bükreş’e gelen Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’yu filo fikrine ikna etti. Iohannis, ardından Bulgaristan’a giderken Bulgar mevkidaşı Rosen Plevneliev de destek verdiğini açıkladı. Ancak bu sözler ülkede çatlak yarattı.

Rus doğalgazını toprakları üzerinden geçirmenin hayalini kuran Başbakan Boyko Borisov, acil olarak Plevneliev ile görüşerek bir basın toplantısı yaptı. Plevneliev ve Bulgar Savunma Bakanı ile kameraların karşısına geçen Borisov, Sofya’nın Karadeniz’de NATO filosuna karşı olduğunu ilan etti.

Toplantıda Bulgaristan’a Kaçak yollardan giren 200 mültecinin Türkiye’ye iade edildiğini söyleyen Başbakan, Türk makamlarının söz konusu 200 kişiyi kabul etmediğini belirerek, “Türkiye mülteci geri kabul anlaşmasından doğan yükümlülüklerini yerine getirmiyor” dedi. Borisov, Türk makamların anlaşmayı askıya aldığını, ancak resmi bildirimin yapılmadığını ifade etti. Ancak İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç Dariesi yetkilileri, 200 mültecinin Türkiye’ye kabul edilmediği iddiasını yalanladı. Türk yetkililer, Bulgaristan’la varılan mülteci anlaşmasının da askıya alınmadığını bildirdi. 

"EGE'DEN ÇEKİLSİN"

Wall Street Journal gazetesinin NATO yetkililerine dayandırdığı haberine göre Türkiye, göç akınının durması nedeniyle NATO’nun gelecek ay Ege’deki görevine son verilmesini ve İttifak’ın Rusya’ya odaklanmasını istedi. 

YORUMLAR 3
  • NİHAVEND 7 yıl önce Şikayet Et
    Bunların hepsi Türkiye'nin çorap örme senaryosu. Nato ve Abd ruslarını bahane ederek ve esadı bahane ederek Türkiyenin çevresine üsler kuruyor. Bir sıkntı veya savaş senaryosunda buradan ülkemize saldıracaklar. Çok dikkatli olmak lazım. Bunlarla birlikte hareket etmemek lazım.
    Cevapla
  • cevat 7 yıl önce Şikayet Et
    pis kokularınız her yerden duyuluyor , Rabbim ülkemizin milletimizin kuvvetini arttırsın...
    Cevapla
  • murtaza 7 yıl önce Şikayet Et
    bunların hepsi senaryo, amaç türkiyeyi savaşa sürüklemek
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar