Peşmergenin maaşını ABD ödeyecek!

ABD ve Kürtler arasında yapılan anlaşmadan sonra bugün yeni bir açıklama geldi.

Peşmergenin maaşını ABD ödeyecek!
Peşmergenin maaşını ABD ödeyecek!
GİRİŞ 13.07.2016 13:07 GÜNCELLEME 13.07.2016 13:15
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Mesut Barzani'nin liderliğini yaptığı Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) ile ABD arasında dün imzalanan askeri işbirliği anlaşmasının detayları netleşiyor. Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Musul'u IŞİD'den kurtaracak operasyona katılacak silahlı güçlerin maaşının Washington tarafından ödeneceğini açıkladı.

Anadolu Ajansına konuşan Yaver, Bağdat yönetimi ile Erbil arasındaki bütçe sorunu ve bölgenin tek gelir kaynağı petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşten dolayı IKBY'nin uzun süredir ekonomik kriz yaşadığını belirtti.

Peşmergenin maaşlarını ödemekte zorluk çektiklerinin altını çizen Yaver, ABD'den talep ettikleri yardım için olumlu geri dönüş aldıklarını söyledi.

Yaver'in verdiği bilgiye göre, imzalanan anlaşma daha çok Peşmerge güçlerine mali ve lojistik destek sağlamayı içeriyor.

MAAŞI ABD ÖDEYECEK

Peşmerge Bakanı, Washington'dan gelecek desteği şu sözlerle anlattı:

"Musul'u kurtarma operasyonuna katılacak Peşmerge güçlerinin maaşları bu aydan sonra ABD'den gönderilecek bütçeden ödenecek. ABD tarafından ilk etapta maaşların ve diğer savaş masraflarının ödenmesi için 415 milyon dolarlık bir bütçe gönderilecek. Bu sistem üzerinden Peşmerge maaşlarının ödenmesine devam edilecek."

50 BİN PEŞMERGE

Terör örgütü IŞİD, Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u iki yıldır kontrol ediyor. Stratejik hava üssü Kayyara gibi noktalar IŞİD'den kurtarılsa da örgüt halen kentin yüzde 70'ine sahip. Irak ordusu, peşmergeler, Şii milisler ve aşiret güçlerinin katılacağı Musul operasyonunda, 50 bin peşmerge IŞİD'e karşı savaşacak.

MERKEZDE KALMAYACAKLAR

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri, operasyonun son bulmasıyla güçlerinin Musul kent merkezinde kalmayacağını da aktardı. Yaver, "Irak ordusuyla kent merkezine girsek dahi daha sonra eski noktalarımıza döneceğiz. Peşmerge kent merkezinde kalmayacaktır" diye konuştu.

Yaver'e göre, IŞİD artık taktik değiştiriyor ve Musul kent merkezinde cephe savaşı olmayacak. Terör örgütü, bombalı araçlar veya intihar saldırılarıyla yoğun eylem yapacak.
  
Musul operasyonuna ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon hava desteği verecek. Bağdat'a sürpriz bir ziyaret yapan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Kayyara üssünden kalkacak uçakların IŞİD hedeflerini vuracağını duyurmuştu.

Washington ayrıca operasyon için 560 ek askeri Irak'a gönderiyor.

YORUMLAR 44
  • vitindiş 7 yıl önce Şikayet Et
    gereksiz haber. siz milli uzay gemileri haberlerini verin bence. gerçekler acı çünkü
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    ABD'nin derdi hem Türkiye'yi zincire vurmak hem de Suriye'den Rusya'yı çıkarmak, İŞİD bu işlerin kod adı sadece.
    Cevapla
  • ahii 7 yıl önce Şikayet Et
    yakında abd terör devletinin kışkırtmaları sonucu barzani ülkem hakkında ileri geriş konuşursa şaşırmamak lazım abd terör devleti türkiyemi içine kapanık kendine muhtaç bir uydu devlet olarak görmerk ister bu nedenle ak parti ve sayın cumhurbaşkanını zor durumda bırakmak için her tür fesat işlere girer ve girecektir dikkatli ve tedbirli olmak gerek
    Cevapla
  • yeni Yozgat 7 yıl önce Şikayet Et
    ABD nin varmiymis parasi?
    Cevapla
  • hadde 7 yıl önce Şikayet Et
    türkiyeyi bölemediler musulu kürtlere peşkeş çekecekler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi