FT: Türkiye'nin isteği ABD'yi korkuttu

Erdoğan'ın gündeme getirdiği Suriye'nin kuzeyinde oluşturulacak güvenli bölgeyi İngiliz basını yazdı.

FT: Türkiye'nin isteği ABD'yi korkuttu
FT: Türkiye'nin isteği ABD'yi korkuttu
GİRİŞ 07.09.2016 08:56 GÜNCELLEME 07.09.2016 08:57
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturulması talebine ABD'nin sıcak bakmadığını bugün sayfalarına taşıdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu Çin'de yapılan G20 zirvesi'nde ABD Başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı ikili görüşmelerde Suriye'de güvenli bölge oluşturulması talebinde ısrarcı olduğunu dile getirmişti. Financial Times, Erdoğan'ın bu talebini "Türkiye, Suriye'deki rolünü artırmak istiyor" diye yorumluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güvenli bölgeye Türkiye'ye sığınan Suriyelileri yerleştirmek istediğinin belirtildiği haber şöyle devam ediyor:

"ABD bir süredir Türkiye'yi DAEŞ'i Suriye'nin kuzey sınırından temizlemek için bir operasyon düzenlemeye çağırıyordu. Ancak Washington bölgede resmi bir güvenli bölge oluşturulması önerilerine ısrarla karşı çıkıyor. Bunun ABD öncülüğündeki koalisyonu bölgede çok daha büyük bir askeri yükümlülüğe sokacağından korkuyor.

Suriye'deki savaşta şu ana kadar büyük oranda hüsrana uğramış olan Erdoğan için, uluslarası desteği de alacağı Türkiye idaresindeki bir güvenli bölge, savaşta çok önemli bir oyuncu olmak anlamına geliyor."

Financial Times, Türkiye'nin bu çağrısına karşılık bulması durumunda, savaş planları hem Rusya hem de ABD tarafından kabul edilmiş olan tek taraf olacağına da dikkat çekiyor.

YILLAR SÜREBİLİR

Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun, Cerablus'un ardından güneye inerek Menbic ve DAEŞ'in elindeki El-Bab'a yöneleceğini yazan Financial Times, bu planlar gerçekleşirse ÖSO'nun Kürt savaşçılara tehlikeli şekilde yaklaşmış olacağını belirtiyor:

"Bu durum aynı zamanda Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunu da ciddi şekilde artırır. Hem Türk ordusunun, hem de muhalif savaşçılara verilen maddi desteğin savaş sonuna kadar devam ettirilmesi gerektiği anlamına gelir.

Uzmanlar böyle bir operasyon için en az 35 bin savaşçıya ve Türkiye'den sürekli bir özel kuvvet ve cephane desteğine ihitiyaç olacağını tahmin ediyor."

YORUMLAR 22
  • mrv 7 yıl önce Şikayet Et
    Vicdansiz abd ve rusya oradaki guvenli bolge en cok da masum insanlar icin bebekler icin. Sizin daes den kurtariyoruz diye sahte yontemlerle onlari oldurmemeniz icin isteniyor
    Cevapla
  • Selim mildener 7 yıl önce Şikayet Et
    Silah geliştirmek ve tatbikat yapmak için iyi fırsat. Pkk ve benzerlerine baskın yapılıp, elde edilen ganimetler esöye verilsin kontrolü olarak. imha edileceklerle, kullanılacaklar ayrılsın.
    Cevapla
  • Ahmet Dag 7 yıl önce Şikayet Et
    vurun teröristleri! arasında abd nin hrirsiyan teröristlerinide!
    Cevapla
  • mete 7 yıl önce Şikayet Et
    bize parlak bir istikbal ecnebiler müşevveş bir mazi kalacak....
    Cevapla
  • Mücahit 7 yıl önce Şikayet Et
    ABD bizden çok korkuyor. Osmanlının milli ve yerli irade önceliğinde yeniden yükselişini gören haçlı ordusu haçlı zihniyeti en son 15 Temmuz kalkışması ile buna mani olmak istedi. Ancak Reisin önderliğinde millet sokaklara dökülerek buna mani oldu. AB ve ABD öncülüğünde ki Haçlılar Osmanlı torunlarının küllerinden yeniden doğmasından çok korkuyor. Durmak yok yola devam.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri