45 ülkeden BM'ye Halep çağrısı

Halep'teki katliamların durdurulması için 45 ülkeden 223 sivil toplum kuruluşu (STK), BM Genel Kuruluna harekete geçme çağrısı yaptı.

45 ülkeden BM'ye Halep çağrısı
45 ülkeden BM'ye Halep çağrısı
GİRİŞ 02.12.2016 06:55 GÜNCELLEME 02.12.2016 06:56
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

BM Güvenlik Konseyinin Rusya ve Çin'in veto tehdidi nedeniyle Suriye konusunda adım atamaması üzerine sivil toplum kuruluşları, 193 üyeli BM Genel Kurulundan Halep'teki "soykırım ve savaş suçlarının" engellenmesi için önlem almasını istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü, CARE International, PAX ve İnsan Hakları için Doktorlar gibi bazı STK temsilcileri BM'de basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda 223 örgüt adına yapılan ortak açıklamada, BM Güvenlik Konseyinin 6 yıla yaklaşan ve 500 bin civarında kişinin hayatını kaybettiği Suriye krizini sonlandırmada başarılı olmadığı vurgulandı.

Suriye, Rusya ve müttefiklerinin 250 bin kişinin mahsur kaldığı Doğu Halep'i bombalamaya devam ettiği, silahlı grupların da Batı Halep'i bombaladığı kaydedilen açıklamada, sorumluların Uluslararası Ceza Mahkemesine gönderilmesinin BMGK'de Rusya ve Çin tarafından engellendiği hatırlatıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Uluslararası barış ve güvenliği sağlama görevi bulunan BMGK, Suriyelilere karşı sorumluluğunu yerine getirmemiştir. Biz 223 sivil toplum örgütü, BM Genel Kuruluna acil olarak toplanarak Halep başta olmak üzere Suriye'deki tüm hukuksuz saldırıların sonlandırılmasını temin etme ve engelsiz olarak tüm Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasını sağlama çağrısı yapıyoruz. Üye ülkelerden aynı zamanda tüm taraflardan savaş suçu işleyenlerin uluslararası hukuk çerçevesinde hesap vermelerinin sağlanması için bir yol bulmalarını da talep ediyoruz."

KANADA, BM GENEL KURULUNA BAŞVURU YAPTI

Açıklamada, Kanada'nın 73 ülkeyle BM Genel Kurulunun acil toplanması için başvuru yaptığı da hatırlatılarak diğer ülkelerden de bu inisiyatifi destekleyerek tıkanıklığın aşılmasına katkı sağlamaları istendi.

BM Genel Kurulu geçen ay benzer bir talep üzerine gayriresmi toplanmıştı. Kanada toplantının bu kez resmi olmasını istedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    5 yıldır duymamışlarmıda şimdi bu sivil toplum hareketleri söyleyince harekete geçecekler pehh.
    Cevapla
  • demir ersoy 7 yıl önce Şikayet Et
    Katliyamı yapan BM daimi temsilcisi Rusya deyilmi hangi insanhakların dan bahs ediyorsunuz insanhaklarının en fazla çiğnendiği ülkeler beş daimi ülke
    Cevapla
  • Derwişan 7 yıl önce Şikayet Et
    Dünya beşten büyük değildir ilkesi ile kurulan BM'nin dünya barışına katacak bir şey yoktur. Amma velakin �lahi Adalet elbet bir gün tecelli edecektir
    Cevapla
  • DELİBEY 7 yıl önce Şikayet Et
    Artık akan kan durmalı... dünyayı daha yaşanabilir hale getirmek bu kadar zor olmamalı...
    Cevapla
  • can ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman toplumlardaki ölümler ve katliamlar BM in umurunda değil. hatta mutluluk duyar, içten içe zevk alırlar. Kendi inançlarından birilerinin parmağı kanasa sanki kıyamet koparılmış gibi hemen, güya insanlık ve barış adına dünyayı ayağa kaldırırlar. Bunlar BM değiller. Olsa olsa ancak "Müslümanlara Karşı Birleşmiş Milletler" olurlar. Zaten Yaptıkları da bu değil mi.?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi