Türkiye Gazze'ye yakıt gönderecek

Hamas, Türkiye'nin Gazze'deki elektrik krizinin çözümüne katkı için elektrik santraline yakıt göndermeyi onayladığını duyurdu.

GİRİŞ 14.01.2017 22:23 GÜNCELLEME 15.01.2017 09:43
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Hareketten yapılan yazılı açıklamada, "Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniye, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığından bir telefon aldı. Görüşmede, elektrik krizinin çözümüne katkı için acil olarak yakıt gönderilmesinin onaylandığı bildirildi." ifadeleri kullanıldı.

Heniye'nin krizin çözümüne katkı sağlaması için Cumhurbaşkanlığı ile yürüttüğü yoğun görüşmeler sonunda onayın verildiği belirtilen açıklamada Türkiye'ye, Gazze'deki elektrik krizinin tamamen çözümü için çaba sarfetmeyi sürdürme çağrısında bulunuldu.

Elektrik meselesini görüşmek üzere Heniye'nin Katar Emiri Temim bin Hamad ile bir araya geleceği kaydedilen açıklamada, Hamas'ın problemin çözümü için büyük çaba sarfettiği aktarıldı.

Elektrik krizinin sebepleri

Gazze'de elektrik şirketlerinin ödediği vergilerdeki artış ve İsrail ile Mısır'dan gelen nakil hatlarındaki arızalar elektrik krizinin büyümesine neden olurken, yaşanan uzun süreli kesintiler yıllardır İsrail ablukası altında bulunan Filistinlilerin mevcut sıkıntılarını daha da artırıyor.

Yaklaşık 10 yıldır elektrik sıkıntısı yaşanan bölgede sık sık meydana gelen kesintilerin son zamanlarda artması halkın protestolarına neden oluyor.

Gazze'de Hamas'a bağlı elektrik dağıtım şirketi, Ramallah'taki Filistin hükümetinin elektrik santralini çalıştırmak için gereken yakıta ek vergi uygulamasının krizi büyüttüğünü belirtiyor. Filistin hükümeti ise bunu reddederek, Hamas'ın dağıtım şirketi ve enerji kurumunda etkinliğini sürdürmesinin hükümetin görevlerini yerine getirmesini engellediğini savunuyor.

Filistin hükümeti, Gazze ve Batı Şeria'da yerel piyasada satılan tüm yakıt türlerinde yüzde 90 vergi uyguluyor.

Abluka altındaki Gazze'nin ihtiyacı olan yaklaşık 400 megavat elektriğin, yalnızca 212 megavatı karşılanabiliyor. İsrail tarafından 120, Mısır'dan 32 megavat elektrik sağlanırken, akaryakıt sıkıntısı nedeniyle sık sık duran Gazze'deki santralden yalnızca 60 megavat enerji elde edilebiliyor.

YORUMLAR 15
  • İkra! 7 yıl önce Şikayet Et
    Bizim birey olarak yapabileceklerimiz söz konusuysa yardıma hazırım seve seve.
    Cevapla
  • trabzonlu 7 yıl önce Şikayet Et
    Yardım etmekle kaybetmez kazanırız Bende hakkimi helal ediyorum
    Cevapla
  • Avatar 7 yıl önce Şikayet Et
    O kadar yardımı birde çiftçinin hayrina yapsak. Emekli ye yapsak.asgari ücreti ni artırmak lazım çalışan in.Once evin içinde ki yardım almaları lazım. Önce Türkiye'nin sorunu nu çözmek gerek. 70 yıllık bir Israil e bak.Birde diğer arap ülkelerine bak.Aralarinda 1000 yıl fark var...
    Cevapla
  • lord 7 yıl önce Şikayet Et
    nankör olma devlet daha ne yapsın
    Cevapla
  • Mmmm 7 yıl önce Şikayet Et
    Biz 5,50 tl den benzin kullanuyoruz Filistine bedava. Türkiyedeki EPDK sorununu hallettik mi ? Akaryakıt şirketleri ile ortak mi çalışıyorlar. EPDK çalışanlarının gelirleri kontrol edilsin
    Cevapla
  • Kartel 7 yıl önce Şikayet Et
    senide anlıyorum ancak dondurucu soğukta ateşin etrafında mı ısınmaya calışıyorsun ? yoksa yiyecek lokman, içecek suyun mu yok ? bu kadar isyankar olmamak lazım.
    Cevapla
  • metin 7 yıl önce Şikayet Et
    iyi olmuş bence. zaten kuzey ırak petrolleri hayfa limanına kadar gidiyor. azıcık daha aşağı inecek gemiler. ne olacak sanki birazda oraya bıraksınlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den tarihi İncirlik hamlesi! Stratejik adım! Kürecik iddialarına yanıt
Katil İsrail gece sivllerin olduğu çadırı vurdu! Hepsi çocuk...