Rusya, Astana zirvesinden umutlu

Rusya, Astana'da düzenlenmesi planlanan Suriye görüşmelerine genel olarak iyimser yaklaşıyor.

Rusya, Astana zirvesinden umutlu
Rusya, Astana zirvesinden umutlu
GİRİŞ 20.01.2017 12:11 GÜNCELLEME 20.01.2017 12:12

Rusya, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenmesi planlanan Suriye görüşmelerine genel olarak iyimser yaklaşıyor.

Astana'da, daha önceki görüşmelerden farklı olarak masaya Suriye'de önemli toprakların kontrolünü elinde bulunduran ve krizin başından beri sahada yer alan grupların oturacak olması, görüşmelerin çözüm için yeni bir umut olarak görülmesini sağlıyor. Astana'daki toplantının sonucuna ilişkin bir değerlendirme yapmak için erken olduğu düşünülse de sahadaki tarafların aynı masa etrafına oturacağı gerçeği, Türkiye-Rusya iş birliğinin önemli bir sonucu olarak görülüyor.

Rusya, Astana'dan "Suriye'deki ateşkesin güçlendirilmesi ve taraflar arasında doğrudan diyaloğun başlamasını" bekliyor.

Ortak hedefe ulaşma şansı doğdu

Rusya Dış ve Savunma Politikası Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı ve Global Politikada Rusya dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fyodor Lukyanov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara ve Moskova'nın bakış açılarını yaklaştırması ile Suriye'de ortak hedefe ulaşma şansının doğduğunu söyledi.

Lukyanov, Astana'nın sonucu için acele edilmemesi gerektiğini belirterek, şu an hem rejim güçlerinin hem de muhaliflerin silah kullanılarak mutlak bir zafer kazanamayacağını anladığını, tarafların masaya orta yol bulmak için oturacağını belirtti.

Konunun siyasi prestij boyutunun bulunduğuna dikkati çeken Lukyanov, "Rusya ve Türkiye'nin, ABD'nin önceki girişimlerinden daha başarılı olması Washington'un hoşuna gitmeyebilir." yorumunu yaptı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
IMF'den Türkiye açıklaması