'Tarihi zirvede' kritik gelişme

Astana'da düzenlenen Suriye müzakerelerinin ikinci gününde Türkiye, Rusya ve İran, ateşkes ihlallerini üçlü ortak mekanizmayla izleme ve uygulanmasını sağlama konusunda uzlaştı

'Tarihi zirvede' kritik gelişme
'Tarihi zirvede' kritik gelişme
GİRİŞ 24.01.2017 11:00 GÜNCELLEME 24.01.2017 16:45
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Astana toplantısına katılan kaynaklardan edinilen bilgiye göre, çatışmaların durdurulması ve ateşkes ihlallerinin önlenmesi amacıyla Türkiye, Rusya ve İran arasında mutabakat sağlandı.

3'LÜ MEKANİZMA KURULDU

Mutabakat, üç ülkenin ortak bir mekanizma kurarak, sahadaki ateşkes ortamını izleme ve uygulanmasını sağlamasını öngörüyor.

SAVAŞ ASKERİ ÇÖZÜLME BİTMEZ

Ortak açıklamada, Suriye krizinin askeri çözümle sonlandırılamayacağı belirtildi. Ayrıca BM öncülüğündeki Cenevre görüşmelerinin de desteklenmesine karar verildi.

Öte yandan, şiddet düzeyinin düşürülmesi, hızlı bir şekilde insani yardımın iletilmesi ve BMGK kararı doğrultusunda müzakerelerin başlaması konusunda taraflar uzlaştı.

BM'DEN AÇIKLAMA

Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde gerçekleştirilen toplantılarda gelinen noktaya ilişkin bilgi veren BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, "Sonuç bildirisinden çok uzakta değiliz" açıklamasında bulundu.

Almanya'dan Astana mesajı: Siyasi karar alınamaz


İkinci günün ilk saatlerinde Muhaliflerin sözcüsü Ebu Zeyd, "Şu ana kadar sonuç bildirisinin taslağı üzerine tartışmalar oldu. Biz taslağı görmedik. Bize iletilmedi. Dolayısıyla resmi şekilde elimize geçene kadar konuşamayız. Sosyal medyaya sızdırıldığına göre, o metin bizim için nihai bildiri değildir." değerlendirmesinde bulundu.

İKİNCİ GÜN İLK KEZ BİR ARAYA GELDİLER

Türkiye ve Rusya öncülüğünde toplanan zirvenin ikinci gününde muhalefetin askeri kanadı ile Şam rejimi, dün birbirlerine ilettikleri talepleri masaya yatırıyor. Toplantının ilk gününde, tüm katılımcılar aynı masa etrafında sunumlarını yüzyüze yapmıştı. Böylece, silahlı muhalif kanatla rejim ilk kez bir araya gelmiş oldu.

ALLUŞ: RUSYA'YA ATEŞKES İÇİN TEKLİF SUNDUK, YANIT BEKLİYORUZ

Kazakistan'ın başkenti Astana'daki barış görüşmelerinde silahlı muhaliflerin baş müzakerecisi olan Muhammed Alluş, görüşmelerinin sona ermesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Rusya'nın artık garantör ülke olduğunu hatırlatan Alluş, Rusya'ya Suriye'de kapsamlı ateşkes için bir teklif sunduklarını, bir hafta içerisinde yanıt almayı beklediklerini söyledi.

YORUMLAR 26
  • Semih 7 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi benim anlamadığım Esad gidiyor mu kalıyor mu?
    Cevapla
  • Aslı 7 yıl önce Şikayet Et
    Kusura bakmayın ama bu barış anlaşması yürümez çünkü muhalefetin öenmli bir kısmı yok.İkincisi ve en önemlisi avrupa birliği ve amerika yok.Kendi kendimiziz aldatmayalım.
    Cevapla
  • Bayedip 7 yıl önce Şikayet Et
    Suriye'de taraflar arasında ateşkes sağlanması için çaba sarf eden ülkeler ve de komşu ülkeler bir araya gelmeli. Ülkede çatışmayı sürekli kılmak için çabalayan müfsit akıl ve ülkeler dışarıda bırakılmalı. BM, NATO dışarıda tutulması gerekir.
    Cevapla
  • Osmanlı1453 7 yıl önce Şikayet Et
    BM denen o sahtekar kurum ve yalancı temsilcileri hiç boşa konuşmasınlar ne BM ne de Nato hiç bir halta yaramazlar bunlar siyonist ve kafirler için kurulmuşlardır
    Cevapla
  • tersinim gerçeği 7 yıl önce Şikayet Et
    Üçlü ,geçici bir hükümet kursun. Çıban başı olan Esed artık devreden çıksın. Esedin devreden çıkması uzlaşmayı kolaylaştırır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı