AB ile Azerbaycan anlaştı

Avrupa Birliği (AB) ile Azerbaycan 28 yıllık Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması'nın güncellenmesi amacıyla müzakerelere başlama konusunda anlaşmaya vardı.

AB ile Azerbaycan anlaştı
AB ile Azerbaycan anlaştı
GİRİŞ 06.02.2017 22:47 GÜNCELLEME 07.02.2017 00:01
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Brüksel'deki temasları kapsamında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Donald Tusk ile görüştü. Yaklaşık 2 saat süren görüşme sonunda ikili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"ENERJİ ALANINDA STRATEJİK BİR ORTAKLIK İNŞA ETMEK İSTİYORUZ"

AB Konseyi Başkanı Tusk, verimli bir görüşme yaptıklarını belirterek, "Azerbaycan AB açısından, bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklediğimiz önemli bir ortak." dedi.

Azerbaycan'la enerji analında stratejik ortaklık inşa etmek istediklerini kaydeden Tusk, "Azerbaycan, Avrupa'nın enerji güvenliği ve enerji akışının çeşitliliği açısından önemli. Güney Gaz Koridoru'na son şeklini vermek konusunda ortak taahhüdümüz var. Bu, iki taraf için de anahtar önceliğe sahip." ifadelerini kullandı.

"MEVCUT DURUM SÜRDÜRÜLEMEZ"

Tusk, Azerbaycan'ın kültürler arasında köprü görevi gördüğünü ve bu durumun bölgedeki sorunların çözümü açısından önem taşıdığını söyledi.

Ermenistan işgali altındaki Karabağ'daki durumu da görüştüklerini dile getiren Tusk, "Mevcut durum sürdürülemez. Sorunun askeri çözümü yok. Uluslararası kanunlar çerçevesinde bir anlaşmaya ihtiyaç var." şeklinde konuştu.

'MÜZAKERELER BAŞLIYOR'

Tusk, iki taraf arasındaki ilişkilerin sadece ticaret ve enerjiyle sınırlı olmadığını kaydederek, "Yarın, yeni AB-Azerbaycan Anlaşması için müzakerelerin başlayacağanı ilan etmekten mutluluk duyarım." dedi.

"ARAMIZDAKİ İŞ BİRLİĞİ BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de yeni anlaşma için müzakerelerin başlayacak olmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Çok aktif bir siyasi diyaloğumuz var, düzenli olarak buluşuyor, siyasi gelişmeler ve ülkemizdeki siyasi reformlara ilişkin görüş alışverişinde bulunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkesindeki demokratik reformların devam etmesine bağlılıklarını dile getiren Aliyev, "Enerji alanındaki iş birliği, Azerbaycan-AB iş birliğinin önemli bir parçası. Avrupa'da gerçekleştirilen en büyük altyapı projelerinden biri olan Güney Gaz Koridoru konusunda başarılı bir iş birliği yürütüyoruz. Güney Gaz Koridoru, enerji güvenliği ve enerji akışının çeşitliği projesidir. Çeşitlilik dediğimde, sadece güzergahlardan değil, aynı zamanda kaynaktan da bahsediyorum." görüşünü paylaştı.

Azerbaycan'ın zengin doğalgaz rezervleri ile Avrupa pazarı için alternatif doğalgaz kaynağı olduğunu anlatan Aliyev, Güney Gaz Koridoru Projesi'nin başarılı şekilde devam ettiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 45
  • Bayramzade 7 yıl önce Şikayet Et
    Biz irana karşı israille dostluk ilişkileri kurmuyoruz bizim israille ilişkilerimiz 90lı yılların başından geliyor Azerbaycanda Kuba şehrinde belirli sayıda dağ yahudileri yaşıyor. Azerbaycanın bağımsızlığı ve karabağ savaşında dağ yahudilerininde büyük rolü olmuşdur hatta içlerinde Şehit olan milli kahramanlarımız bile vardır. Yani Azerbaycan tolerant ülkedir burada ayrım gayrım yoktur. Bunu burada yaşayan Türk kardeşlerimizde biliyor. Sizlerden ricam Azerbaycanın dış siyasi manevralarını Türkiyeye karşıymış gibi kaleme vermeyin. Bu arada Azerbaycan ve Türkiye dost ülke değil özbe öz kardeş ülkedir.
    Cevapla
  • Bayramzade 7 yıl önce Şikayet Et
    Şurada bir kişi yazmış ki Azerbaycanda baküde camii yok o kişi art niyyetli konuşuyor. Azerbaycanda Kafkasyanın en büyük camiisi inşa edildi yakın zamanlarda ondan ilave baküde 100ü aşkın orta büyüklü ve küçük çaplı camiiler var. İnsanlarımızın dini inançlarına devletten hiç bir kısıtlama yok lakin irana köstebeklik yapan din insanlarına devlet tedbir koyuyor buda ülkenin çıkarları için. Azerbaycan şii devleti ondan önce ise Türk devleti.
    Cevapla
  • Ruhi 7 yıl önce Şikayet Et
    iyi bir 60 yıl tek adım atamaz ve büsbütün sürünürsünüz. Gidip şu haçlı kapısına dayanmayın Allah aşkına. Size ne kar sağlayacak be kardeşim
    Cevapla
  • MilleT 7 yıl önce Şikayet Et
    Gardaş sen nereye gidiyrsen?
    Cevapla
  • ihsan 7 yıl önce Şikayet Et
    türkiye olmadan nasıl ortaklık inşa edeceksin söylermisin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!