Katolik Kiliselerinde cinsel istismar!

Avustralya'daki Katolik kiliselerde 4 bin 500'e yakın çocuğun cinsel istismara uğraması, Hristiyan din adamlarının son yıllarda karıştığı benzer olayları hatırlattı.

Katolik Kiliselerinde cinsel istismar!
Katolik Kiliselerinde cinsel istismar!
GİRİŞ 09.02.2017 11:12 GÜNCELLEME 09.02.2017 11:12

Katolik Kilisesi lideri Papa Franciscus’un da varlığını kabul ettiği birçok olayda son yıllarda çok sayıda din adamının, sayıları on binleri bulan küçük yaştaki çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunduğuna dair pek çok rapor ve araştırma yayımlandı.

Bu konudaki son rapor bu hafta Avustralya’daki Katolik kiliselerde çocuklara yönelik cinsel tacizleri araştırmak için kurulan Kraliyet Komisyonu tarafından açıklandı. Komisyon, 1950-2015 döneminde ülke genelinde Katolik kiliselerde görev yapan rahiplerin yüzde 7’sini, çocuklara cinsel istismarda bulunmakla suçladı.

Avustralya'da 1980-2015 yıllarında 4 bin 444 çocuğun cinsel istismara uğradığına işaret eden Komisyon, taciz vakalarının ortaya çıkmasının yaklaşık 33 yıl sürdüğünü bildirdi. Tacize uğradığı belirlenen 4 bin 444 çocuktan kızların yaş ortalamasının 10,5, erkek çocukların ise 11,5 olduğu kaydedildi.

Papa: 50 din adamından biri pedofil

Kiliselerin cinsel istismar olaylarıyla anıldığı birçok olayda din adamlarının korunduğu, olayların üstünün örtüldüğü iddia edildi. Ancak bazı olaylarda din adamları kiliseden uzaklaştırıldı.

Katolik dünyasının lideri Papa Franciscus da 2014’te verdiği bir röportajda, bazı din adamlarının çocuk istismarına karıştığını kabul etmişti. Papa, İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği röportajda, Katolik Kilisesi'ndeki her 50 din adamından birinin pedofil olduğunu söylemişti.

Dünya genelinde kiliseye bağlı yaklaşık 414 bin din adamı bulunuyor. Papa’nın sözünü ettiği yüzde 2'lik oran yaklaşık 8 bin kişiye karşılık geliyor.

Katolik rahiplerin yüzde 1 ile yüzde 5'i

Vatikan'ın BM Temsilcisi Başpiskopos Silvano Tomasi de benzer bir oran vererek Katolik Kilisesi'ne bağlı din adamlarının karıştığı cinsel istismar olaylarını doğrulamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı
Aysever'den CHP'li belediye başkanlarına: Ekrem'in tetikçisi olamazsınız