Hariri: 'Ateşkese en büyük engel İran'

Cenevre'de Suriye görüşmelerinde muhalefet heyetine başkanlık eden Nasır el-Hariri, ABD'nin İran Devrim Muhafızlarına bağlı milisleri terörist ilan etmesini istediklerini söyledi.

Hariri: 'Ateşkese en büyük engel İran'
Hariri: 'Ateşkese en büyük engel İran'
GİRİŞ 27.02.2017 12:24 GÜNCELLEME 27.02.2017 12:30

İsviçre'nin Cenevre kentindeki Suriye görüşmelerinde muhalefet heyetine başkanlık eden Nasır el-Hariri, Başkan Barack Obama döneminde ABD'nin Suriye'deki İran müdahalelerine izin verdiğini, yeni yönetimin bunun tersi bir tutum izleyerek İran Devrim Muhafızlarına bağlı milisleri terörist ilan etmesini istediklerini söyledi.

Hariri, Cenevre'de devam eden Suriye görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Esed rejimi ve destekçisi yabancı terörist grupların kuşattığı Halep'ten sivil ve muhaliflerin tahliye sürecini hatırlatan Hariri, "Astana öncesi uluslararası toplum, Halepli sivillerden vazgeçmişti. Türk hükümetine minnet duyulmalı. Çünkü bu durumu sadece onlar fark etti." diye konuştu.

Hariri, Türkiye'nin Haleplilerin tahliyesi konusunda Rusya ile irtibata geçmesinin binlerce insanın katledilmesini engellediğini vurgulayarak, "Bu gelişmeler aslında Astana sürecinin yolunu açtı. Bizler Türk dostlarımızın yanında ciddiyetle durduk. Askeri muhalif gruplar da bu anlaşmaya uydular." ifadelerini kullandı.

"Ateşkese en büyük engel İran"

"Bana göre, Türkiye garantörlük rolünde başarılı oldu." diyen Hariri, Rusya'nın garantörlüğündeki rejim güçlerinin 7 ilde ateşkes ihlallerini sürdürdüğüne dikkati çekti.

Hariri, ateşkes anlaşmasının uygulanmasının önündeki en büyük engelin İran'ın rejime desteği olduğunu dile getirdi.

"Bab başarısı muhaliflerin duruşunu güçlendirecek"

Fırat Kalkanı Harekatı'na değinen Hariri, "Özgür Suriye Ordusu kahramanlarının Türkiye'nin desteğiyle Bab ve diğer bölgelerde elde ettiği başarılar, muhaliflerin müzakerelerdeki duruşunu güçlendirecektir. Başarı, hem savaşçılara hem halka moral kazandırdı. Mülteciler, özgürleştirilen topraklara dönecek. Elektrik, su, telefon gibi hizmetler yeniden sunulacak. Hastane ve okullar da yeniden açılacak." diye konuştu.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor