Şam'da şiddetli çatışmalar devam ediyor!

Suriye'nin başkenti Şam'da muhalif güçlerin ellerindeki iki bölgeyi birleştirmesinin ardından iki taraf arasındaki çatışmalar sürüyor.

Şam'da şiddetli çatışmalar devam ediyor!
Şam'da şiddetli çatışmalar devam ediyor!
GİRİŞ 20.03.2017 11:21 GÜNCELLEME 20.03.2017 11:26

Suriye’nin başkenti Şam'da muhaliflerin, Beşşar Esed rejimi kuşatması ve yoğun saldırısı altındaki iki bölgeyi birleştirmesinin ardından taraflar arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Suriye'de ateşkese rağmen Şam çevresinde operasyonlarına devam eden Esed ordusu ve rejim yanlısı yabancı terörist gruplar, Barada Vadisi gibi bazı bölgeleri ele geçirmişti.

REJİM ATEŞKESİ İHLAL EDİYOR

Rejim güçlerine karşı harekete geçen muhalif güçler de dün başkentte rejimin kuşattığı ve ateşkesi sık sık ihlal ettiği Kabun, Tişrin, Berze, Doğu Guta'ya bağlı Haresta, Duma, Sakba ve Arbin bölgelerinde ilerledi.

Muhalifler, Doğu Guta bölgesinin Cobar mahallesinden ilerleyerek, kent merkezinin doğusunda, kuşatma altındaki Kabun mahallesine ulaştı.

Böylece, Doğu Guta ile Kabun, ince bir hat üzerinde birleştirilmiş oldu.

REJİM HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

Şam'daki bildirdiğine göre, Doğu Guta ile Kabun'u birleştiren hat üzerinde, Cobar'ın batısında ve Kabun'un kuzeyinde şiddetli çatışmalar sürüyor. Muhalif güçler, rejimin Doğu Guta ve Cobar'a geceden bu yana 50 kadar hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Bu arada, dünkü operasyona katılan Feylak Er-Rahman, Ahraru’ş Şam ve Şam’ı Özgürleştirme Heyeti (Heyet Tahrir Şam) sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarda, Cobar ile Kabun arasındaki sanayi bölgesinin büyük bölümü, elektrik istasyonu, küçük garaj, tekstil fabrikaları ve televizyon fabrikasını ele geçirdiklerini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin terör örgütleri listesinde yer alan Nusra Cephesi'nin uzantısı Şam'ın Fethi Cephesi kendisini feshederek Şam’ı Özgürleştirme Heyeti'ne katılmıştı.

ŞAM KIRSALINDA KUŞATMA SÜRÜYOR

Şam kent merkezinin batısındaki Madaya beldesi ve Zebadani ilçesinde, güneyinde Yermük Kampı ve doğusundaki Doğu Guta bölgelerinde rejimin kuşatması sürüyor.

Kentin batı kırsalındaki Barada Vadisi, El Tal ve Sirkaya bölgelerindeki abluka, rejimin baskısı ve şiddetli saldırıları nedeniyle muhaliflerin bölgeyi terk etmek zorunda kalmasıyla sona ermişti.

Suriye'de ateşkes, Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde 30 Aralık 2016'da ilan edilmişti. Ankara'nın garantörü olduğu muhalif gruplar, yalnızca meşru müdafa durumunda rejimin saldırılarına karşılık verirken, Moskova'nın garantörlüğündeki rejim güçleri, ateşkesi sık sık ihlal ediyor. Askeri muhalefet, Rusya ve rejimin taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Kazakistan'ın başkenti Astana'da, ateşkesle ilgili son toplantıya katılmamıştı.

RUS BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDE HASAR VAR

Öte yandan Rusya'nın Suriye Büyükelçisi Alexander Kinshchak yaptığı açıklamada, Şam'da devam eden çatışmaların ardından şehirdeki Rus elçilik binalarından birinin hasar aldığını açıkladı.

Kinshchak, zarar gören binanın bir süredir kullanılmadığını ve Pazar günü yaşanan çatışmaların merkezine çok yakın bir konumda bulunduğunu söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı