'Ben yokum' diyen Trump'a tepki yağdı!

ABD Başkanı Donald Trump, iklim değişikliğini önlemek için geçen yıl yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'ndan ABD'yi geri çekme kararı tüm dünyada tepkiyle karşılandı.

'Ben yokum' diyen Trump'a tepki yağdı!
'Ben yokum' diyen Trump'a tepki yağdı!
GİRİŞ 02.06.2017 09:34 GÜNCELLEME 02.06.2017 09:36
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da yaptığı bir basın toplantısıyla kararını açıkladı.Tüm dünyanın merakla beklediği kararın açıklanmasından sonra Trump'a tüm dünyadan tepki geldi.

BM: "BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI"

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararı üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin kararının, sera gazı emisyonunun azaltılması ve küresel güvenliğin artırılması amacıyla sergilenen çabalar için "büyük bir hayal kırıklığı" olduğunu belirtti.

AB: "ABD OLSA DA OLMASA DA…"

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, konuyla ilgili değerlendirmesinde, iki tarafın yaptığı anlaşmanın şartlarına uymak yükümlülüğü olduğunu ifade eden Latince "Pacta sunt servanda" ifadelerini kullandı.

Tajani, ABD "olsa da olmasa da" bu anlaşmaya ve sürece devam edileceğini vurgulayan Tajani, "Dışarıda kalmayı tercih eden vatandaşlar, gezegen ve ekonomi için tarihi bir fırsatı kaçıracak" değerlendirmesinde bulundu.

MACRON: "ABD TÜM DÜNYAYA SIRTINI DÖNDÜ"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararına ilişkin, "ABD tüm dünyaya sırtını döndü fakat Fransa ABD'ye sırtını dönmeyecek" dedi.

Trump'ın kararına karşı mücadele edeceği mesajını veren Macron, "Bu akşam ABD tüm dünyaya sırtını döndü fakat Fransa ABD'ye sırtını dönmeyecek. Fransa, Paris İklim Anlaşması'nı imzalayan tüm ülkelere sorumluluklarının gereğini yerine getirmeleri ve baskılara boyun eğmemeleri çağrısı yapıyor" ifadelerini kullandı.

İTALYA, FRANSA VE ALMANYA'DAN ORTAK TEPKİ 

ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı, ülkesinin, Aralık 2015'te mutabakatına varılan, Nisan 2016'da imzalanan Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararına, Avrupa Birliği'nin üç ülkesinden ortak tepki geldi.

İtalya Başbakanlığı resmi internet sitesinden yapılan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ve Almanya Başbakanı Angela Merkel imzalı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Biz, Fransa, Almanya ve İtalya'nın hükümet ve devlet başkanları olarak, ABD'nin iklim değişikliğine ilişkin evrensel anlaşmadan çekilme kararını esefle karşılıyoruz. Paris Anlaşması, iklim değişikliğiyle etkin ve zamanında mücadele etmek ve 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerini uygulamak için ülkelerimiz arasındaki iş birliğinde temel olmayı sürdürüyor."

KANADA: "DERİN BİR HAYAL KIRIKLIĞI"

Kanada Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamada Justin Trudeau, "ABD federal hükümetinin Paris anlaşmasından çekilmeye karar vermesinden dolayı derin bir hayal kırıklığı yaşamaktayız." ifadesini kullandı.

OBAMA VE KERRY'İ DE TRUMP'A TEPKİ GÖSTERDİ

Eski ABD Başkanı Barack Obama, halefi Donald Trump'ın  ABD'yi Paris İklim Anlaşması'ndan çekme kararına tepki gösterdi.

Bu çerçevede kalmaya devam edecek ülkelerin istihdam ve endüstri  alanlarında anlaşmanın semeresini göreceğine dikkati çeken Obama, açıklamasında  şu ifadelere yer verdi: "Paris İklim Anlaşması ABD'nin dünya sahnesindeki istikrarlı ve  prensipli liderliği sayesinde mümkün oldu. ABD'nin diğer ülkelerin önünde yer  alması gerektiğine inanıyorum. Ancak, ABD'nin liderlik yokluğunda ve hükümetin  geleceği reddeden birkaç ülkeye katılması durumunda bile eyaletlerimizin,  şehirlerimizin ve işletmelerimizin adım atarak başı çekeceğine ve sahip olduğumuz  tek gezegeni gelecek nesiller adına koruyacağına güveniyorum"

Obama döneminde ABD Dışişleri Bakanı olan John Kerry de Trump'ın  kararını "Amerikan tarihindeki en başarısızlığa neden olan eylem" olarak  yorumladı.

Açıklamasında, hükümetin "insanlığın en büyük varoluşçu krizi" olan  iklim değişikliğine sırtını dönmesi eleştiren Kerry, "Anlaşmadan çekilme kararı  Amerika'nın liderlikten kendini geri çekmesidir. Bu bizim nüfuzumuza ve  istihdamımıza mal olacak, ayrıca diğer ülkelerin de anlaşmadan çekilmesine sebep  olacaktır" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • Yorumcu 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu iklim değişikliği muhabbetleri Avrupa'nın amaçları adına uydurduğu bir maske gündem mi? Diye bazen kendime sormadan edemiyorum.
    Cevapla
  • simobey 6 yıl önce Şikayet Et
    peki Zeki Müren de bizi görecekmi
    Cevapla
  • hayati 6 yıl önce Şikayet Et
    Trump hakli millet. Aile namusunu koruyamayan avrupa iklimi nasil koruyacak!!!! .
    Cevapla
  • haçlıSAVAR 6 yıl önce Şikayet Et
    abd denen TERÖR devleti düzelse neredeyse DÜNYA DÜZELİR.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil