'Gölge CIA' yazdı! İflas ettik

ABD Başkanı Donal Trump'ın son Suriye kararını yorumlayan ve 'Gölge CIA' olarak bilinen Strafor, CIA eliyle yürütülen programın Rusya ve İran ile yarışamadığını yazdı.

'Gölge CIA' yazdı! İflas ettik
'Gölge CIA' yazdı! İflas ettik
GİRİŞ 22.07.2017 10:40 GÜNCELLEME 22.07.2017 11:48
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından yürütülen Suriye programlarını bitirme kararı Washington'un Suriye'deki iflası olarak değerlendiriliyor.

İstihbarat örgütlerine yakınlığı dolayısıyla 'Gölge CIA' olarak adlandırılan Stratfor kuruluşu Trump'ın kararını "Programın bitmesi ABD'nin Suriye'deki pozisyonunu değiştirmesi ve Esed'i görevden indiremeyeceğini kabul etmesi anlamına geliyor" diye yorumladı.

Pentagon'un aksine CIA'nın Suriye sahasında çekişmeyi 'ılımlı' gruplar aracılığıyla yürüttüğünü anımsatan Strafor, bu grupların siyasi anlamda Esed rejimine alternatif olmayacağını iddia etti. Washington yönetimin Irak'takine benzer bir yönetim boşluğundan kaygılandığını ifade eden ABD merkezli kurum "Suriye'deki kriz yönetimi zayıflattı ve Avrupa'ya göçmen akınına yol açtı. Ülkede yaşanan güç boşluğu DAEŞ gibi aşırılıkçı örgütler tarafından istismar edildi" ifadelerini kullandı.

 

ABD'den flaş Suriye kararı

 

"RUSYA VE İRAN'LA YARIŞAMADIK"

ABD'nin 2013 yılında başladığı silah ve eğitim programının 2015 yılına kadar başarıyla devam ettiğini ileri süren Stratfor, Rusya ve İran'ın sahada giderek aktif gelmesinden sonra programın anlamsızlaştığını dile getirdi. Stratfor, Moskova ve Tahran karşısında alınan yenilgiye dair şunları kaydetti: "Esed rejiminin üzerindeki baskı 2015 yılında doruk noktasındayken bile onlardan hangi imtiyazların isteneceği netleştirilmedi. Buna karşın İran, rejime verdiği desteği dramatik biçimde arttırırken Rusya da Suriye'nin yanında sahaya indi. Muhaliflerin CIA programları da dahil olmak üzere desteklenme biçimleri Rusya Hava Kuvvetleri ve İran'dan emir alan militanların sayısı ile yarışamadı. Tahran ve Moskova güçlerini Esed rejimine sunmakta istekliyken ABD ve onun bölgesel ortakları isyancıları desteklemek noktasında aynı isteğe sahip değildi"

MOSKOVA'NIN KAPISINI ÇALALIM

Perşembe günü yayımlanan raporun son bölümünde ise ABD'nin yapması gerekenler tartışıldı. ABD merkezli kurum Moskova ile anlaşmanın tercih edilebilir olduğunu kaydederek şöyle devam etti: "Bu ABD'ye iki seçenek bırakır. Ya muhalif gruplara verdiği desteği arttırarak rejimi ödün vermeye zorlayabilir ya da Esed'in gidişinden vazgeçip Rusya ile ateşkes müzakerelerini başlatabilir. Bu krizi sonladırmasa da dengeyi sağlar. İlk seçenek uzak. Yıllar sonra artık belli oldu ki ABD Suriye'de Rusya ve İran'a karşı başa baş gidemez. İkincisi ABD'nin Suriye'de Rusya ile işbirliği yapma olanağı en azından Moskova için Suriye'deki krizi azaltarak hedeflerini güvence altına alması konusunda ona avantaj sağlar"

RUSYA KARARDAN MEMNUN

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından yürütülen ve Suriye ordusuna karşı savaşanlara eğitim ve silah temin eden programı bitireceği yönündeki haberleri değerlendiren Rus yetkililer, Moskova'nın bu karardan memnun olacağını ve Rusya-ABD işbirliği için fırsat yaratacağını belirtti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Yetkilisi Artyom Kojin, Moskova'nın Ortadoğu'daki gerilimi düşmesine katkı sunacak her adımı desteklediğini söyledi. Kojin,"Temel olarak söyleyebilirim ki, Rusya gerilimi düşürme ve Ortadoğu'da güvenliği pekiştirme hedefi taşıyan her adımı memnuniyetle karşılamaktadır" dedi.

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev de, Trump'ın bu adımının Rusya ve ABD arasında Suriye'de teröre karşı ortak mücadele konusunda diyalog kurulması için bir fırsat oluşturacağını kaydetti. Kosaçev, "Bu değişim, hiç şüphe yok ki, Rusya ve ABD'nin Suriye'de terörle mücadele alanında işbirliği yapması için yeni bir fırsat yaratır" diye konuştu.

KAYNAK: AYDINLIK
YORUMLAR 4
  • alinuri 6 yıl önce Şikayet Et
    Abd ve iran müttefik.bunu çocuklar bile biliyor.
    Cevapla
  • can 6 yıl önce Şikayet Et
    bencede iran abd ve batıyı dize getirdi çökmelerine neden olacak sonrada israili temizleyip kudüs başkentli bağımsız filistin islam cumhuriyetini kuracak.
    Cevapla
  • Gurbet 6 yıl önce Şikayet Et
    Hangi Iranmis bu, bizim bildigimiz Iran tarihinde hic bir kafirle savasmayi birak herzaman onlarla birlik olup Müslümanlara saldirmis. Biz Iranin ne oldugunu biliyoruz. Bilmeyenleri kandir.
    Cevapla
  • M.Zeki 6 yıl önce Şikayet Et
    Hadi be Suriye deki tüm mücadeleleri nasıl da İran a mal etmişsin. ..İran çoğu noktada abd nin laciverti işte. ..hani hiç İsraile müdahale ettiğini gördün mü. ..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti