Birleşik Krallık'tan flaş 'Myanmar' kararı

Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, ülkesinin Myanmar ordusuyla askeri ilişkiyi ve sağladığı askeri eğitimi askıya aldığını bildirdi.

Birleşik Krallık'tan flaş 'Myanmar' kararı
Birleşik Krallık'tan flaş 'Myanmar' kararı
GİRİŞ 19.09.2017 23:31 GÜNCELLEME 20.09.2017 03:00
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu New  York’ta konuşan May, "Myanmar’da Rohingyalara (Arakanlı Müslümanlar) olanlar konusunda son derece kaygılıyız. Onlara karşı yürütülen askeri operasyon sona ermeli.” dedi.

May, çok sayıda kişinin hayatlarını kurtarmak için ülkeden kaçmak  zorunda kaldığını belirterek, "Aung San Suu Çii ve Myanmar hükümeti, askeri  operasyonun sona ermesi gerektiğini açıkça ortaya koymalı.” diye konuştu.
 
Arakanlı Müslümanların yaşadıklarıyla ilgili uluslararası toplumun da  kaygılı olduğunu ifade eden May, "Birleşik Krallık hükümeti bugün bu sorun  çözülene kadar Myanmar ordusuyla savunma alanındaki bütün ilişkimizi ve  verdiğimiz askeri eğitimi durdurduğumuzu ilan ediyor." sözlerine yer verdi.
 
Resmi açıklamaya göre Birleşik Krallık, Myanmar ordusuna yıllık 305  bin sterlinlik bütçe kapsamında demokrasi, liderlik ve İngilizce eğitimi  sağlıyor.

SIĞINMACI SAYISI 400 BİNİ GEÇTİ

Myanmar'ın Arakan eyaletinde Müslümanlara yönelik katliamlara sessiz  kalan Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı  Aung San Suu Çii bugün yaptığı açıklamada, 5 Eylül'den bu yana Arakan'da  operasyon düzenlenmediğini iddia ederek, "Myanmar, uluslararası incelemelerden  korkmuyor." değerlendirmesinde bulundu.

 
Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek  Arakan'da sivillere yönelik düzenlediği saldırılarında, 25 Ağustos'tan bu yana  binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara  izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.
 
Saldırılarda 200 civarı köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafından  yakıldı ya da kullanılamaz hale getirildi. On binlerce Arakanlı Müslüman, can  güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan  siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden Bangladeş'e  geçiyor.
 
Bangladeş'e 25 Ağustos'tan bu yana 400 binden fazla Arakanlı Müslüman ulaştı.

YORUMLAR 20
  • alper 6 yıl önce Şikayet Et
    Fisssssss diye konuşulmaz.icraata bakariz biz.Bende konuşurum.
    Cevapla
  • baybars 6 yıl önce Şikayet Et
    Yalan rüzgarı
    Cevapla
  • Cengaver 6 yıl önce Şikayet Et
    Olayı farklı okuyun. Stratejik saflar oluşmaya başladı. İngiltere AB den ayrılıp bize yanaştı. Yerli uçak projesine destek vs... Tabi çıkar için nur yüzümüz hürmetine değil
    Cevapla
  • Hakan 6 yıl önce Şikayet Et
    İyi ve kötü polis taktiği bunlar..
    Cevapla
  • hakkı 6 yıl önce Şikayet Et
    İngiliz sinsidir dikkatli olmak lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı