ABD üssü çevresinde yaşayanlara tazminat!

Japonya'da mahkeme, Tokyo'da ABD'ye ait Yokota Hava Üssü'nden kalkan uçakların yarattığı gürültü nedeniyle üs çevresinde yaşayanlara tazminat ödenmesine karar verdi.

ABD üssü çevresinde yaşayanlara tazminat!
ABD üssü çevresinde yaşayanlara tazminat!
GİRİŞ 11.10.2017 15:12 GÜNCELLEME 11.10.2017 17:00
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Tokyo Bölge Mahkemesi, üs çevresinde yaşayan bine yakın vatandaşın başvurusuyla açılan davada, Japon hükümetini bölgede yaratılan gürültü kirliliği nedeniyle mağdurlara 610 milyon yen (yaklaşık 20 milyon lira) tazminat ödemeye mahkum etti.

Mahkeme ayrıca gürültü kirliliğinin devam etmesi halinde, Eşdeğer Ağırlıklı Sürekli Algılanan Gürültü Seviyesi (WECPNL) ölçeğine göre 75 birim gürültüye maruz kalan bölge sakinlerine ayda 4 bin yen (yaklaşık 130 lira), 80 birim gürültüye maruz kalanlara 8 bin yen (yaklaşık 260 lira) ve 85 birim gürültüye maruz kalanlara 12 bin yen (yaklaşık 390 lira) düzenli tazminat ödenmesine hükmetti.

Davaya bakan Yargıç Takeo Setoguçi, karar gerekçesinde, hükümetin çevredeki binalara ses yalıtımı yapılması yönündeki teşviklerinin yeterli sonuç doğurmadığını ve uzman kuruluşların defalarca uyarmasına rağmen sorunun kalıcı olarak çözülmesi için adım atılmadığını vurguladı.

Setoguçi, "Her ne kadar üsten kalkan uçaklar genel kamu yararına hizmet ediyor olsa da bunun bedelinin mağdurlar tarafından ödenmesi adil değildir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan mahkeme, bölge sakinlerinin gece geç ve sabah erken saatlerde yapılan uçuşların yasaklanması yönündeki talebini reddetti.

Japonya Yüksek Mahkemesi geçen yıl aralık ayında Tokyo yakınındaki Atsugi Hava Üssü ile ilgili verdiği kararında da ABD uçaklarının iniş kalkışlarıyla ilgili karar vermenin Japonya'nın sorumluluğunda olmadığına hükmetmişti.

Japonya'da yerleşim yerlerinin yakınlarındaki askeri üslerin yarattığı gürültü kirliliği yıllardır tartışmalara konu oluyor. Japon hükümeti bugüne dek bu konuda açılan davalarda mağdurlara 33,5 milyar yen (yaklaşık 1,1 milyar lira) tazminat ödedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Hulusi 6 yıl önce Şikayet Et
    İncirlik çevresinde büyüdüm. O kadar gürültü olur ki evin camları titrer, kulaklarınız patlayacak gibi olur. Bence Adanadakiler de dava açmalı.
    Cevapla
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    demekki iki atom bombası sallayacaksın ki o ülke sana tapacak.
    Cevapla
  • ssjjshkl 6 yıl önce Şikayet Et
    Japonlarda artık akıllanıp şu Amerikayı atsa ülkesinden mükemmel olucak
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı