Liste geldi, operasyonlar başladı

Kentin önemli merkezlerinde konuşlanan Haşdi Şabi milisleri, özellikle Kürt mahallelerinde Bağdat’tan gelen listede ismi bulunanlara operasyon düzenliyor.

Liste geldi, operasyonlar başladı
Liste geldi, operasyonlar başladı
GİRİŞ 19.10.2017 06:19 GÜNCELLEME 19.10.2017 06:22
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Peşmergenin çekilmesiyle Kerkük’e giren Haşdi Şabi destekli Irak ordusu, kentin tamamında kontrolü sağlarken, yaşamın normale dönmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Erbil ve Süleymaniye’ye göç eden aileler de, Kerkük’e dönmeye başladı

NORMALE DÖNÜYOR

Petrol tesisleri çevresinde Irak ordusunun yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekerken, kent merkezinde yaşamın normale döndüğü hissediliyor. Kent merkezi ve pazar yerinde sadece birkaç polis göze çarpıyor.

Kerkük’te kapalı işyerlerinin bir bölümü de dün açılırken, halk ihtiyaçları için pazar yerini doldurdu. Türkmen ve Arap grupları bayraklarla sevinç gösterilerine dün de devam etti. Kerkük’ün resmi kurumları dahil önemli merkezlerde yerel yönetim bayraklarının kaldırıldığı, duvarlardaki bayrakların da boyandığı dikkat çekiyor. Talabani’nin ölüm ilanları ve fotoğrafları ise duruyor.

BAĞDAT'TAN GÖNDERİLEN 'KARA LİSTE'

Irak ordusunun Kerkük’e girişi sırasında Erbil ve Süleymaniye’ye göç eden ailelerin geri dönüşleri dün de sürdü. Dönüş yapan ailelere müdahale olmazken, Irak yönetimi ve Kerkük’teki Türkmen yetkililer, Kürt ailelere “Evlerinize geri dönün” çağrısı yaparak güvence verdi. Bununla birlikte akşam saatlerinde Haşdi Şabi milislerince Kürt mahallelerine yönelik operasyonlar yapılıyor. Operasyonlarda Bağdat’tan gönderilen “kara liste”de adları bulunanlar gözaltına alınıyor. 

ÜÇLÜ YÖNETİM UYARISI

Arap ve Türkmen ailelerse Irak ordusunun kontrolü sağlamasından memnun olduklarını belirtiyor. Peşmergelerin yeniden gelebileceği endişesini taşıyan Kerkük’ün yerlisi Araplar temkinli konuşurken Türkmenler, Kürtlerin baskısından kurtulduklarını, sevindiklerini ifade ediyor. 

Irak Türkmen Partisi Kerkük İl başkanı Kasım Kazancı, kentin üç ana kimlik tarafından yönetilmesi gerektiğini, ortak yönetime hazır olduklarını söyledi. Kazancı, şöyle konuştu:

“Irak Türkmen Cephesi, Türkmen partileri ve Türkmen milleti, referandumu boykot ettik. ‘Irak’ta yaşayan halklara zarar getirir’ dedik. Barzani’nin emirvaki hareket etmesi, işi bu noktaya getirdi. Irak ordusu ve Haşdi Şabi Kerkük’e girdi. Merkezde çatışma olmadı, çevresinde çatışmalar yaşandı. Çatışmanın nedenlerinden biri, eski valinin Kerkük’e PKK’lıları yerleştirmesinden kaynaklı. Arap kökenli Vali Yardımcısı Rekan Sait, geçici vali olarak atandı. Durum normale dönünce yeni vali seçilecek. Kerkük’te bir kesimin iktidara sahip olmasını istemiyoruz. Güvenliğin sağlanması için Türkmen, Arap ve Kürtlere, Yerel Meclis’te eşit sayıda üye verilmesini savunuyoruz. Üç halkı temsil eden gruplara 32’şer sandalye, Hıristiyan azınlığa ise 4 sandalye verilmesini Bağdat’tan talep ettik.”

‘'ÖZERKLİK İSTEMİYORUZ'

Kazancı, “Kerkük’te büyüt etnik yapıların bir arada çalışması gerekiyor. Geçmişte Türkmen ve Araplara ayrımcılık yapıldı” ifadesini kullandı.

Kerkük’ün Irak’a bağlı olduğunu anımsatan Kazancı, “Herkes özerklik isterse olmaz. Bağdat da bunu zamanla anladı. Biz, Irak’ın parçalanmasını engelledik. Üç milletten insanların burada birlikte çalışması gerekir” diye konuştu.

KERKÜK MECLİSİ TOPLANDI

Kürt Vali Necmeddin Kerim’in, kentten ayrılması ve geçici valinin atanması sonrasında yerel Meclis dün çalışmalarına yeniden başladı. Haşdi Şabi ve Irak ordusunca ele geçirilen Kerkük İl Meclisi’ne, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in fotoğrafları asıldı. 

Mecliste, yeni vali seçimine yönelik Arap, Türkmen ve Kürt üyeler görüşlerini dile getirdi. KürdistanYurtseverler Birliği (KYB) Kerkük Sorumlusu Aso Mamend, Haşdi Şabi güçlerinin kentten çekileceğini ve yönetimi sivil idareye bırakacağını hatırlatarak, valilik makamının Kürtlere düştüğünü savundu. 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 8
  • Kerem 6 yıl önce Şikayet Et
    Yıllarca İran sınırında gelen Pkklılar ne olacak bunlar anlaşmışlardır.
    Cevapla
  • oflu mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    bir devletin operasyonlarını bir milis teşkilatıyla yapması o ülkenin acizliğini gösterir.bu teşkilatın ferdi hareketleri olursa kim engelleyecek.kerkük teki türkmen kardeşlerimizin niye böyle gücü yok.varsa neden onlar gündeme gelmiyorlar
    Cevapla
  • Kasım 6 yıl önce Şikayet Et
    Kerkük düştü diyorlar doğru mu !
    Cevapla
  • türk 6 yıl önce Şikayet Et
    kara liste dağil hain listesi
    Cevapla
  • ddd 6 yıl önce Şikayet Et
    Abd ve israile guvenip yediğiniz hurmalara gelir şimdi sizi tırmalar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak