İran'da 'Muta nikahı' tartışması

İran İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi'nin, gençler arasında geçici nikahın (muta) yaygınlaştırılmasını istemesi, tepkiyle karşılandı.

İran'da 'Muta nikahı' tartışması
İran'da 'Muta nikahı' tartışması
GİRİŞ 03.06.2007 11:20 GÜNCELLEME 03.06.2007 11:20
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

İran basınındaki haberlere göre, aynı zamanda molla olan Purmuhammedi, ülkenin dini merkezi Kum'da yaptığı bir konuşmada, gençlerin, işsizlik ve pahalılık nedeniyle evlenemediklerini belirterek, 'Gençliğin ahlaksızlığa düşmemesi için muta nikahını yaygınlaştırmamız gerekiyor' dedi.


'İslam, kapsamlı ve tam bir din' diyen Purmuhammedi, 'İslam'da bütün ihtiyaçların çaresinin bulunduğunu, geçici nikahın da gençliğin ihtiyaçlarının bir çaresi olduğunu' savundu.


Purmuhammedi'nin geçici nikahın yaygınlaştırılması gerektiğine ilişkin ifadeleri, reformcu gazeteler, aydınlar ve kadın hakları savunucuları tarafından tepkiyle karşılandı.


Reformcu gazeteler, Purmuhammedi'yi eleştiren yazılara yer verirken, kadın hakları savunucusu Şadi Sadr, 'Muta nikahı, bizim hukumuzda daima var olduğu halde, İran kültürüne uygunsuzluk olarak düşünülür' dedi.
Halkın çoğunluğunun ve yönetimin Şii olduğu İran'da, kadına verilen para karşılığında yapılan geçici nikah (muta), meşru sayılıyor.
Din adamlarının çoğunluğunun da geçici nikaha onay verdiği İran'da zina, idamla cezalandırılan suçlar arasında yer alıyor.


(aa)

YORUMLAR 22
  • Yılmaz Çelik 16 yıl önce Şikayet Et
    . Malik Efendi hadislerde mut\'a yasaklandığı söyleniyor(Buhârî, Nikâh, 31; Müslim, Nikâh, 29-32; İbn Mâce, Nikâh, 44) sen kimi kandırıyorsun?
    Cevapla
  • MUSTAFA AKKUŞ 16 yıl önce Şikayet Et
    muta haramdır. peygamber efendimiz zamanında olan herşey şimdide uygulanamazki açık açık yazmış adam iranda muta nikahı hayat kadınlarının saatlik ilişki için yapmış oldukları nikah allah akıl vermiş hepimize düşünün diye
    Cevapla
  • KAYSERİ ERCİYES 16 yıl önce Şikayet Et
    malik ester. Allah asıl sana akıl fikir versin. Boyundan büyük işlere karışma. Biliyorsan Konuş... Bilmiyorsan sus... Bir kere muta nikahı haram kılınmıştır. Muta nikahı haram kılındığına göre artık böyle bir nikah yoktur. Dolayısıyla nikahsız bir ilişki ZİNADIR. Bilmem anlatabildim mi?
    Cevapla
  • malik ester 16 yıl önce Şikayet Et
    birde.... sanki herşeyi bilen bir yorumcu arkadaşta hemen ya baba gider biriyle birlikte olur oğul gider vs. gibi o kadar basit kafalı bir yazı yamışki müslüman olan buna güler. Zira babalarımızın eşleriyle ister boşanmış olsun ister beraber olsunlar evlenilmesi haramken sen hala neden bahsediyorsun kardeş? yani senin baban biriyle evlenip boşanırsa islamda sen onunla evlenebiliyormusunki böyle şaşkın bir yorum yazmışsın Allah akıl vere... selam ve sevgiler haber 7 okuyan ve çalışan kardeşlere..
    Cevapla
  • malik ester 16 yıl önce Şikayet Et
    devam---. bilmediği halde yargı yapan ve Allahın helalini haram sayan arkadaşlara burdan diyeceğim bir söz var. Vallahi bilmeden konuştuğunuzdan dolayı Allah tarafından sorguya çekileceksiniz zira bilmedende olsa Allahın helal kıldığı bir şeyi haram kılıp (ki buna gücünüz hiç yetmeyecektir) insanlar arasında cahilene bir fitne çıkararak vebalinide üstlenirler.son sözüm şudurki gidin hadis kitaplarından bakın bakalım muta nedir ve çözüm olan bu nikahı bilmeden haram deyip gençleri nereye ittiğinizi görün.
    Cevapla
  • MUTLU 5 yıl önce Şikayet Et
    Muta nedir? Zinayı meşru göstermek gayretidir. Zinadan yüzde yüz farksızdır.Ehl-i sünnet mutayı zina saymıştır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu