Kirli plan ortaya çıktı! Destek vermişler

IKBY'nin sözde referandumuna kameralar önünde karşı çıkan Suudi Arabistan ve BAE'nin arka planda lobi faaliyeti yürüttüğü ve sosyal medyada çalışmalar yaptığı ortaya çıktı.

Kirli plan ortaya çıktı! Destek vermişler
Kirli plan ortaya çıktı! Destek vermişler
GİRİŞ 23.10.2017 15:19 GÜNCELLEME 08.09.2022 15:34
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz haftalarda Mesud Barzani önderliğindeki IKBY sözde bağımsızlık referandumuna giderek bölgeyi kaosa sürüklemeye başlamıştı. Sözde referanduma en başından beri tam destek veren İsrail'in yanı sıra son bilgilere göre Suudi Arabistan ve BAE'nin işin içinde olduğu iddia edildi.

Mesud Barzani önderliğindeki IKBY geçtiğimiz günlerde sözde bağımsızlık referandumu için İsrail'in de tam desteğini alarak harekete geçmişti.
 
Türkiye ve Irak başta olmak üzere dünya kamuoyunun itirazlarına kulaklarını tıkayan IKBY, İsrail'den aldığı destekle sözde bağımsızlığı ilan etmeye hazırlanıyordu.
 
Middle East Eye sitesinin haberine göre ise kameralar önünde Irak'ın bütünlüğünü destekleyen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin arka planda IKBY için lobi faaliyeti yürüttüğü ortaya çıktı.
 
ENVAR AŞKİ VE FAALİYETLERİ
 
Eski Suud generali olan ve şuan stratejist olarak görev yapan kritik isim Enver Aşki sözde referandum sürecinde Rus medya organı Sputnik'e verdiği röportajda ülkesinin IKBY'nin kararları arkasında olduğunu belirtti.
 
Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman'ın danışmanı olarak da görev yapan Enver Aşki'nin 2 yıl öncesine ait çıkan görüntüleri ise bölgenin nasıl kaosa sürüklendiğini açıklar nitelikte.
 
Ortaya çıkan görüntülerde 2015 yılı içerisinde İsrail'e bir ziyaret gerçekleştiren Envar Aşki, İsrailli yetkililerle gerçekleştirilen toplantıda çok önemli açıklamalarda bulunuyor. Aşki, Afrika ve Arap ülkeleri arasında bir köprü kurulması gerektiğini belirterek bunun için yapılması gerekenleri sıralıyor.
 
Öncelikli olarak İsrail ve Arapların barışmaları gerektiğini söyleyen Aşki, İran'da rejim değişikliği, Yemen'de barış, Demokratik yöntemleri madde madde sıralayıp son olarak da "Büyük Kürdistan'ın kurulması" ifadelerine yer veriyor.
 
Aynı zamanda eski Suud Generali Enver Aşki sözde bağımsızlık referandumu sürecinde Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "IKBY'nin bağımsızlığı, İran'ın Kazvin'den Suriye ve Lübnan'a ulaşmasının önünü kesecektir" diyerek tavrını net olarak belli ediyor.

BAE VE İKİ ADAMI

Kameralar önünde IKBY'nin sözde bağımsızlığına destek veren ancak arkadan lobi faaliyeti yürüten diğer bir ülke ise Birleşik Arap Emirlikleri.  Birleşik Arap Emirlikleri'nin tavrı ise süreç içerisinde çok daha net olarak ortaya çıkıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri adına IKBY'ye referandum desteği veren ve sosyal medya üzerinde yayın yapan iki isim öne çıkıyor: İbtisam al Ketbi ve Abdulhak el Halik
IKBY'nin sözde referandum süreci içerisinde BAE'nin Erbil elçisi Mansuri seçim merkezlerine ziyaret gerçekleştirerek ülkesinin tavrı hakkında net bir mesaj vermişti.
Aynı zamanda İbtisam el Ketbi ülkesi BAE'nin IKBY'nin bağımsızlığını ilan etmesinden hemen sonra tanıyacağını açıklamıştı.

Middle East Eye'da yer alan habere göre ise Barzani'nin oğlu Mansur referandum seçimlerinden tam bir ay önce BAE'ye gizli bir ziyaret gerçekleştirerek İbtisam el Ketbi ve BAE yetkilileriyle görüştü ve taraflar arasında mutabakat imzalandı.

BAE'nin diğer bir önemli adamı ise Abdulhak el Halik. Twitter'ı etkin olarak kullanan Abdulhak el Halik BAE'de siyyaset profesörü ve aynı zamanda ülke yönetimine yakın bir isim. 

Türkiye düşmanlığıyla da bilinen Abdulhak el Halik sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamalarda birçok defa IKBY'nin bağımsızlığına destek verdiğini açıklamıştı.
Abdulhak el Halik'in en dikkat çeken paylaşımı ise Türkiye topraklarının da IKBY sınırlarına dahil edildiği "Büyük Kürdistan haritası". 30 milyonluk Kürt halkının yıllar sonra devlet kurmasının demokratik hakkı olduğunu belirten Abdulhak, Türkiye'de işgalci güç olarak tanımlıyor.

 

YORUMLAR 66
  • belde 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu Suud ve Bahreyn ne yapmak istiyor, anlaşılır değil. Bu ülkenin illa bir damarına basmak istiyorlar. Şimdi ne yapmak gerek, Husileri ayrılıkçı olarak desteklemek gerek. Hangi ülke ister ülkesinin bölünmesini fakat bu Suud yönetimi kaşınıyor.
    Cevapla
  • kadir öz 6 yıl önce Şikayet Et
    utanmaz yezitler
    Cevapla
  • Türkola 6 yıl önce Şikayet Et
    Sudilere ne zaman demokasi gelecek
    Cevapla
  • Osman 6 yıl önce Şikayet Et
    Ya hu bırakın şu Selefi/Vehhabi Suud ailesini. Düşürün yakanızdan. ABD ne derse ona havlayan bir aile. Yalansa yalan diyebilirsiniz.
    Cevapla
  • ihsan 6 yıl önce Şikayet Et
    bu suud lar sapıttı müslümanmı ne mal oldukları belli değil
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    ne müslümanı müslümanları karıştıran baş aktörlerden biri nerde kan varsa orda sudi parası yok mu ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...