Irak'taki deprem İran'ı vurdu! Korkunç rakam

Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3'lük deprem nedeniyle İran'da hayatını kaybedenlerin sayısı 400'e yükseldi.

GİRİŞ 13.11.2017 14:05 GÜNCELLEME 14.11.2017 09:20
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

İranlı yetkililerce açıklanan son bilgilere göre, 7,3'lük deprem nedeniyle İran'da hayatını kaybeden kişi sayısı 400'e yükseldi. Olayda en az 5 bin 953 kişinin de yaralandığı belirtildi. Enkaz kaldırma çalışmaları sürdükçe ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

"MEHR EVLERİ"

Depremin vurduğu İran'ın Kırmaşan bölgesinde 70 bin kişinin evini terk ettiği belirtiliyor. İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri, "Maalesef dün akşamki depremde Kirmanşah'ta yıkılan binaların çoğu (devlet tarafından yapılan) Mehr Evleri'ne ait yapılar" dedi.

"BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYDUM, BAKANLIK TARAFINDAN SORUŞTURULMALI"

Devlet tarafından yapılan binaların bu denli dayanıksız olmasına anlam veremediğini ve bu durumdan büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Cihangiri, konunun İran Yol ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı tarafından soruşturulması gerektiğini ifade etti.

3 GÜN YAS

İran Irak sınırında meydana gelen 7,3’lük depremin artçı sarsıntıları sürüyor. 7.3’lük depremin merkez üssü Halepçe’nin Güneybatısı olarak açıklandı. Süleymaniye’nin Derbendihan ilçesi yakındaki birçok ev yıkıldı. Süleymaniye’de 8 Köy ve Derbendihan’daki barajda büyük hasar oluştu. Elektrik kesildi, telefon ve internet hattı koptu. Derbendihan barajı çevresindeki yerleşim alanları boşaltıldı. İran’ın Kermanşah eyaletinde 3 gün yas ilan edildi.

USGS: DEPREMİN ŞİDDETİ 7.3 

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) , Irak'ın İran sınırına yakın Halepçe kentinin 32 kilometre güneybatısında meydana gelen depremin büyüklüğünü 7,3 olarak güncelledi.

USGS resmi internet sitesinde yayımlanan bilgilere göre, deprem dün akşam yerel saatle 21.18'de, Irak-İran sınırında, yerin 23,2 kilometre derinliğinde meydana geldi.

TOPLAM ÖLÜ SAYISI: 407

İran ve Iraklı yetkililerin açıkladığı son rakamlara göre, deprem sonucu İran'da 400 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 953 kişi yaralandı, Irak'ta da 7 kişi yaşamını yitirdi, 425 kişi yaralandı.

 

 

HAMANEY'DEN BAŞSAĞLIĞI ESAJI

Öte yandan, İran lideri Ali Hamaney depremde yaşamını yitirenler için başsağlığı mesajı yayımlarken, tüm ordu ve hükümet kurumlarına depremden etkilenenlere yardıma koşması emri verildiğini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ülkenin tüm imkanlarını depremzedelere yardım için seferber etmesi için, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'yi görevlendirdiğini söyledi.

400 YILDIR BU BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLMADI

Öte yandan uzmanlar bölgede yaklaşık 400 yıldır bu büyüklükte bir deprem meydana gelmediği bilgisini paylaştı. Uzmanlar ayrıca Türkiye'deki fay hatlarının ise depremden etkilenmeyeceğini belirtti.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: TÜRKİYE, YARDIM ELİNİ UZATMAYA HAZIRDIR  

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Çavuşoğlu, dün gece Irak'ta meydana gelen ve İran'da da can ve mal kaybına yol açan 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Zarif ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede Çavuşoğlu, Zarif'e, Türkiye'nin her türlü hazırlığı yaptığını ve yardıma hazır olduğunu belirterek, depremde ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,"İran'ın Kirmanşah Eyaleti'nin de dün gece meydana gelen şiddetli depremden etkilendiğini üzüntüyle öğrendim. Türkiye, dost ve kardeş İran halkına, ihtiyaç duyulduğu takdirde Kızılay ve AFAD'la yardım elini uzatmaya hazırdır." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 54
  • adalet 6 yıl önce Şikayet Et
    iran suriyedeki zulmun karsiligini alir ins
    Cevapla
  • Ne boş adamsın 6 yıl önce Şikayet Et
    Unutma ki o zülmü dediğini millet değil devletler yapar. Dünyada ne olup bitiyorsa bunlar devletlerden kaynaklı milletten değil. Halk kendi hayatının derdinden zaman bulup da siyaset mi yapabiliyor sanıyorsun
    Cevapla
  • Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Abd iran'a israil'e engel olmaması için haarp teknolojisiyle gözdağı veriyor. Kritik zamanlarda bu tür afetler çok oluyorsa tesadüf olamaz.
    Cevapla
  • Selim 6 yıl önce Şikayet Et
    garip garip yorumlar yok soyleymis boyleymis iyi olmusmus cok ah almismislarmis vs vs , hic utanmada yok masallah , bizde deprem oldu kacbin kisi oldu biz kimin ahini aldik , batililarda niye birsey olmuyor , yahu arkada su kahvehanelerden yazma aliskanligini birakin artik okeyinizi oynayin
    Cevapla
  • Deprem bombası! 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir zamanlar deprem bombasından bahsedilmişti Tv'de izlemiştim. ABD yapmış olabilir.
    Cevapla
  • Deli veli 6 yıl önce Şikayet Et
    Bende onu söyledim ilk gördügümde Sudi arabistanla amerikanin ortak misillemesi Olabilir diye
    Cevapla
  • Mestan 6 yıl önce Şikayet Et
    dikine mimari bitediği sürece işimiz zor!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran hediye!
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı