Dünyada 2,3 milyar kişi tuvaletsiz yaşıyor

BM, dünyada 2 milyardan fazla kişinin en temel ihtiyaçlarından biri olan tuvalete sınırlı ve zor şartlarda erişime farkındalık getirmeyi ve projeler geliştirmeyi amaçlıyor.

Dünyada 2,3 milyar kişi tuvaletsiz yaşıyor
Dünyada 2,3 milyar kişi tuvaletsiz yaşıyor
GİRİŞ 18.11.2017 16:20 GÜNCELLEME 18.11.2017 16:20
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Teknoloji, bilim ve sanayi alanında son yüzyılda devrim niteliğinde gelişmelere sahne olan dünyada milyonlarca kişi, hala ihtiyacını karşılayacak bir tuvalete sahip değil. BM, tuvalet sorununa dikkati çekmek, üstesinden gelinmesi için projeler geliştirilmesini ve yatırımlar yapılmasını sağlamak amacıyla 2001'de 19 Kasım tarihini "Dünya Tuvalet Günü" ilan etti.

Dünyada 2,3 milyar kişi tuvaletsiz yaşıyor

Dünyada her 10 kişiden biri, tuvalet ihtiyacını açık alanda gidermek zorunda kalıyor. Dünya nüfusunun en az yüzde 10'u, atık su bulaşmış gıda tüketiyor. Tuvalet yoksunluğuna bağlı yetersiz hıfzıssıhha ve kirli su, her yıl yaklaşık 260 milyar dolarlık zarara neden oluyor.

Tuvaletsizlik, en çok kadınları ve kız çocuklarını mağdur ediyor

Nükleer güç Hindistan, 818 milyon kişi ile evlerinde tuvalet bulunmayan kişi sayısı bakımından zirvede.

Teknoloji, bilim ve sanayi alanında son yüzyılda devrim niteliğinde gelişmelere sahne olan dünyada milyonlarca kişi, hala ihtiyacını karşılayacak bir tuvalete sahip değil.

BM Dünya Tuvalet Günü

BM, tuvalet sorununa dikkati çekmek, üstesinden gelinmesi için projeler geliştirilmesini ve yatırımlar yapılmasını sağlamak amacıyla 2001'de 19 Kasım tarihini "Dünya Tuvalet Günü" ilan etti.

Bu yılki teması "atık su" olarak belirlenen Dünya Tuvalet Günü'ne ilişkin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasına 2030 yılına kadar her bireye hıfzıssıhhanın ulaştırılması, arıtılmamış atık su oranının yarıya indirilmesi, geri dönüşüm ve yeniden güvenli kullanım alındı.

Tuvaletler, güçlü bir ekonominin inşa edilmesi, sağlık ve hijyen koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra başta kadınlar ve kız çocukları olmak üzere insanlık onuru açısından önemli bir yere sahip.

Tuvaletsizlik hijyen koşullarını etkiliyor

BM Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2015 verilerine göre, dünyada 2,3 milyar kişi tuvaletsiz yaşıyor, her 10 kişiden biri de tuvalet ihtiyacını açık alanda gidermek zorunda kalıyor.

Dünya nüfusunun sadece yüzde 39'u (2,9 milyar kişi) güvenli kanalizasyon şebekesiyle bağlantılı tuvalet kullanıyor.

Yine dünya nüfusunun en az yüzde 10'unun atık su bulaşmış gıda tükettiği düşünülüyor.

Kötü hıfzıssıhha koşulları, her yıl 280 bin kişinin ishalden ölümüne yol açıyor ve kolera, dizanteri, Hepatit A ve tifonun yanı sıra bağırsak kurdu, parazit enfeksiyonu ve trahom gibi tropikal hastalıkların başlıca nedeni olarak anılıyor.

Temiz su, iyi hijyen ve gelişmiş hıfzıssıhha ile her yıl 842 bin ölümün önüne geçebileceği öngörülüyor.

Nükleer güç Hindistan, tuvalet yoksunluğunda zirvede

Dünyanın nükleer güçleri arasında gösterilen Hindistan, evlerinde tuvalet bulunmayan kişi sayısı bakımından zirvede yer alıyor. Ülkede 818 milyon kişi tuvaletten yoksun.

Hindistan'ı sırasıyla gayrisafi milli hasılası en yüksek ülkeler topluluğu G8 üyesi Çin (607 milyon kişi), Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisi Endonezya (109 milyon kişi), Nijerya (103 milyon kişi), Pakistan (98 milyon kişi), Bangladeş (75 milyon kişi), Etiyopya (71 milyon kişi), Kongo Demokratik Cumhuriyeti (50 milyon kişi), Latin Amerika'nın en büyük ve dünyanın 9. büyük ekonomisi Brezilya (39 milyon kişi) ve Tanzanya (32 milyon kişi) izliyor.

Yetersiz hıfzıssıhha ve kirli suyun yıllık zararı 260 milyar dolar

BM verilerine göre, dünyada tuvalet yoksunluğa bağlı yetersiz hıfzıssıhha ve kirli su, her yıl yaklaşık 260 milyar dolarlık zarara neden oluyor.

Su ve hıfzıssıhhaya yapılacak her bir dolarlık yatırımın 4 dolarlık geri dönüşü olduğu belirtiliyor.

Tuvaletsizlik en çok kadınları vuruyor

Tuvalet yoksunluğu, dünyada en çok kadınları ve kız çocuklarını mağdur ediyor.

Yetkililer, ihtiyaçlarını açık alanlarda gidermek zorunda kalan kadın ve kızların, tecavüze ve cinsiyete dayalı diğer şiddet eylemlerine açık hale geldiğini belirtiyor.

Uluslararası Af Örgütüne göre, milyonlarca kadın ve kız çocuğu, tuvalet ihtiyaçlarını giderecek uygun yer bulabilmek için evlerinden en az 300 metre uzaklaşmak zorunda kalıyor.

Kızlar için ayrı tuvalet, Kızların okula katılımını artırır

Okullarda kızlar için ayrı tuvalet bulunmasının, daha fazla kız çocuğunun eğitim görmesini sağlayacağı da ifade ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Yozgatlı 6 yıl önce Şikayet Et
    Sultan Ahmet meydanındaki tuvaletlere bi çeki düzen verilse iyi olur.5 kişi bir tuvaleti zor hijiyenli tutuyor.turistlerden ben utandim.
    Cevapla
  • fasak 6 yıl önce Şikayet Et
    almanyada cok var iki kat asagidaki wc ye giden iki uc daire.orada gordum.orada duydum.
    Cevapla
  • Emrah 6 yıl önce Şikayet Et
    BM denen kuru kalabalık o Müslüman devletlerden elimi çekerse oralarda ki müslümanlar bu sorunu çözecektir çünkü mensubu olmuş olduğumuz islam Dini bize temizlik imandandır diyor BM ye taharet almasını öğreten Ler bizim ecdadımız sır zaten
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Haftaya damga vuran pozisyonun VAR kayıtları açıklandı
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı