Almanya'da karar günü! Koalisyon kurulamazsa...

Almanya’da yaklaşık bir aydır devam eden koalisyon ön görüşmelerinin bu akşam sonuçlanması bekleniyor. Partiler son tur müzakereler için bugün Berlin’de bir araya geldi.

Almanya'da karar günü! Koalisyon kurulamazsa...
Almanya'da karar günü! Koalisyon kurulamazsa...
GİRİŞ 19.11.2017 17:45 GÜNCELLEME 19.11.2017 17:45
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Almanya'da 24 Eylül'de yapılan genel seçimlerin ardından Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasında yapılan ön koalisyon görüşmelerinin bu akşam sonuçlanarak, Jamaika olarak adlandırılan koalisyonun kurulup kurulamayacağının belli olması bekleniyor.

Perşembe akşamı sonuçlanması planlanan görüşmelerde partiler arasında uzlaşma sağlanamaması üzerine müzakerelere hafta sonunda devam edilmesi kararı alınmıştı.

Cumartesi günü yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanmasına rağmen; göç, iklim koruma ve enerji konularında henüz uzlaşılamadığı belirtiliyor. Pazar günkü görüşmelerde tartışma yaratan konuların ele alınacağı kaydedildi.

Hıristiyan Birlik, Hür Demokrat Parti ve Yeşiller partilerinin liderleri görüşmelerin son turu için bugün Berlin Baden-Württemberg Eyalet Temsilciliği binasında bir araya geldi.

Görüşmeler öncesinde açıklama yapan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden (CDU) Volker Kauder, "karar için uygun zamanın geldiğini” söyledi.
Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer de, "Bugün ön görüşmelerin son günü olacağına inayorum” dedi.

Yaklaşık bir aydır süren görüşmelerde, mültecilere yönelik siyaset konusunda uzlaşma sağlanamamıştı. Bu konuda özellikle Hıristiyan Sosyal Birlik ile Yeşiller arasında derin görüş ayrılığı bulunuyordu. Alman medyasına yansıyan haberlerde, Yeşiller'in bu konuda uzlaşma sağlanması için bir öneri sunduğu ifade edildi. Buna göre Yeşiller, Hıristiyan Sosyal Birlik'in ülkeye gelecek mülteci sayısının en fazla 200 bin ile sınırlandırılması talebini kabul edebileceğinin işaretini verdi. Buna karşılık Hristiyan Sosyal Birlik'in de uzlaşma yönünde adım atması gerektiğini vurgulayan Yeşiller, Almanya'da geçici koruma statüsü verilen mültecilere aile birleşimi izni verilmesini talep ediyor.

Hristiyan Sosyal Birlik lideri Seehofer, Yeşiller'in önerisine ilişkin yorum yapmaktan kaçınarak, "bu konuyu ortalıkta müzakere etmediklerini” söyledi.
Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir ise partisinin "akla gelebilecek bütün konularda kırmızı çizgiye kadar geldiğini, hatta bunu da aştığını” söyledi.
Koalisyon ön görüşmelerinin bugün akşam geç saatlere kadar devam edebileceği belirtiliyor.

"JAMAİKA KURULAMAZSA ERKEN SEÇİME GİDİLİR”

Bugünkü görüşmelerin sonunda Hristiyan Birlik, Hür Demokratlar ve Yeşiller arasında uzlaşma sağlanamaması hâlinde Almanya'da erken seçimlerin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hristiyan Birlik ile koalisyon kurmayı kesinlikle reddediyor. Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Martin Schulz, Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, Jamaika koalisyonunun kurulamaması hâlinde kesinlikle büyük koalisyona gidilmeyeceğini, erken seçimlerin yapılacağını söyledi.
Schulz, 24 Eylül akşamı seçim sonuçları açıklandıktan sonra hükümette kesinlikle yer almayacaklarını, muhalefette kalmak istediklerini açıklamıştı

YORUMLAR 9
  • martli 6 yıl önce Şikayet Et
    Parlementer sistemin en iyi isledigi ve en iyi koalisyon kültürüne sahip ülke bile bu hallere düsüyorsa varin digerlerini siz düsünün
    Cevapla
  • arif 6 yıl önce Şikayet Et
    Beter olun...
    Cevapla
  • H.B.V. 6 yıl önce Şikayet Et
    İşte Parlementer Sistem ..hadi bakalım kursunlar Hükümeti?... Erdoğan ile uğraştıkları için istikrarı bulamayacaklar? :)).
    Cevapla
  • DeLy 6 yıl önce Şikayet Et
    bu merkep daha hükümet kuramıyor gelmiş birde türkiyeyle uğraşıyor yürü la merkep.
    Cevapla
  • H.B.V. 6 yıl önce Şikayet Et
    Parlementer Sistemde her şey Müstehak!
    Cevapla
  • Deli Dumrul 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın kelkel gel, resin elini öp özür dile. Tekrar seçime gir, seni tek parti yapalım. Bu aklı da, danışmanlarında bulamazsın. :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin