Rum Başpiskopos'tan skandal sözler

Kuzey Kıbrıs ile Kıbrıs yönetimi arasında, ‘Kıbrıslı Türkler, Müslümanlaştırılmış Rum’dur’ tartışması yaşandı.

Rum Başpiskopos'tan skandal sözler
Rum Başpiskopos'tan skandal sözler
GİRİŞ 01.12.2017 17:33 GÜNCELLEME 01.12.2017 17:34
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

Tartışmaya Rum Başpiskopos Hrisostomos’un “Kıbrıslı Türkler aslında ekonomik baskılarla din değiştirmiş Hristiyan Rum’dur" sözleri neden oldu.

'2 DEVLETLİ ÇÖZÜM'

Başpiskopos ayrıca, Kıbrıs müzakerelerinde Türkiye’nin garantörlüğünün kalkması, Türk askeri ile adaya yerleşen Türkiye kökenlilerin dönmesi halinde Kıbrıs’ta Avrupa Birliği (AB) kuralları çerçevesinde iki devletli bir çözüm olabileceğini söyledi. 

Başpiskopos, iki devletli çözüm görüşünü Rum siyasetinden gelen tepkiler üzerine düzeltti ve “Ben çocukların anlaması için devlet ifadesi kullandım, iki kurucu devletli federal çözümü kast ettim” dedi.

ÖZGÜRGEN'DEN SERT SÖZLER

Başpiskoposun sözlerine Kuzey Kıbrıs Başbakanı Hüseyin Özgürgün de tepki gösterdi. Hüseyin Özgürgün yazılı açıklamasında, “Başpiskopos Hrisostomos, Kıbrıs Türk Halkını aşağılayıcı tavırlarını sürdürürken, saygı sınırlarının yanı sıra haddini de aşmıştır” dedi.

Özgürgün şöyle devam etti:

“Kıbrıs adasının tarihi sürecinde Kıbrıs Türklerine karşı her türlü düşmanca eylem ve söylemlerin mimarı, finansörü olan Rum Ortodoks kilisesinin şimdiki Başpiskoposu 2. Hrisostomos öğrencilere sahte bir masal anlatıyor. Yüce Türk ulusunun mensubu olmaktan her zaman onur ve gurur duyan Kıbrıs Türk halkından; adadaki varlığı, kökeni, tarihi bilinmesine rağmen, 'Ekonomik baskılarla Müslümanlaştırılmış Ortodoks Hristiyan Rum kökenliler' diye söz etmek en hafifiyle utanmazlıktır, saygısızlıktır, soysuzluktur

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 84
  • ABDULBAKİ 6 yıl önce Şikayet Et
    Geneli olmasa da bugün kıbrıslıların bir kısmı rumlarla yaşamak istemekte ve buna engel olduğunu düşündükleri Türkiye'den nefret etmektedir. Adamlar dinine kafa yoruyor , kıbrısta ise kuran kurslarına saldırılıyor. Kıbrısı bu aşırı sekülerleşmekten kurtaracak eğitim faliyetleri hayata geçirilmelidir. Aksi takdirde ihtiyaç zamanında birsürü hain çıkacaktır içlerinden.
    Cevapla
  • K.K.T.C 6 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs 1571 yılında Padişah 2.Selim 'in isteği üzerine Lala Mustafa Paşa tarafından fethedildi. Adada yaşayan ahali tam tersine ekonomik ve siyasi baskılardan dolayı özünü kaybedip hıristiyanlığı tercih eden türklerden oluşmaktadır. Geri kalanlarda müslüman türk dür.
    Cevapla
  • Musafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Aslinda bir yonden dogru, lakin bunun sebebi cok asikar! Kibrisli turklere osmanli cokmeden once kompleler kuruldu. Iki yuz seneden fazladir devam ediyor. Bize sahip cikacak birisi varsa oda Erdogandir. Sukur olsun ki Erdogan kimseyi geride birakmaz, bunun alametlerini goren gorur.. hatta bunun gerceklesmesini istemeyenler bile goruyor ve bu sebepden boyle laflar aciklayiyorlar!! Beyni yikanmis kibrisli kardeslerimin gozleri acma zamani geldi
    Cevapla
  • Türk 6 yıl önce Şikayet Et
    ne olursa olsun kıprıs Müslüman Türklerindir. orada bir rum kalmamalıdır. Dünya Turan İdalinde dir. Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Allah'ındır. Türklerde Allah'ın kılıçı olduğundan Dünya Türklerindir.
    Cevapla
  • bayburtlu ethem 6 yıl önce Şikayet Et
    piskopos kaşınıyo 1974 te yarım kalan işi tamamlayın diyo sanki ben öyle anladım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi