Erdoğan'ı evinde ağırlayan Sudanlı'nın hikayesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sudan ziyaretinde kendisine ev sahipliği yapan kadim dostu Fatih Ali Hasaneyn'in hikayesi.

Erdoğan'ı evinde ağırlayan Sudanlı'nın hikayesi
Erdoğan'ı evinde ağırlayan Sudanlı'nın hikayesi
GİRİŞ 28.12.2017 18:50 GÜNCELLEME 28.12.2017 18:50
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Haber7- Kanal7 Dış Haber Muhabiri Ali Osman Ünal

Arap basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son Sudan ziyaretinde, Fatih Ali Hasaneyn ile görüşmesine dikkat çekti. Erdoğan,samimi arkadaşı ile mütevazı evinde,  sade bir akşam yemeği yedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yoğun programına rağmen kadim dostunu Sudan'daki evinde ziyaret etti. Siyasetten uzak samimi bir görüşme gerçekleşti.

40 SENELİK HİKAYE

Erdoğan ile Fatih Ali Hasaneyn'in dostluğu 70lere dayanıyor. Bunca senelik beraberlik, birçok anı ve hikaye barındırıyor.

ALİYA İLE DAVA ARKADAŞLIĞI

Hasaneyn, 60'larda Bosna Davası'nın çekirdek kadrosundaydı. Müslümanların Bosna mücadelesini destekleyenler arasında öne çıkan isimlerdendi. Tıp eğitimi için sudanlı öğrencilerden oluşan bir kafileyle Yugoslavya'ya geldi.

Hasaneyn İslami bir çalışma ortaya koymak için çaba sarf etti. Yugoslavya'daki İslami çalışmaları tek çatı altında toplamak için uğraştı. O dönemde Yugoslavya Topluluğu temsilcisi olan Aliya İzzetbegoviç ile tanıştı. Hasaneyn, dostu Aliya ile birlikte Yugoslavya İslami Hareketini kurdu. Çeşitli çalışmalarda bulundular.

YOLU REFAH İLE KESİŞTİ

Sudanlı Fatih ile Erdoğan'ın ilişkilerinin yakınlaşması; Necmeddin Erbakan'ın kurduğu Refah Partisi'nde, Erdoğan'ın Bosna'ya destek dosyasında aldığı rol ile başladı.

Erdoğan ve Hasaneyn tercümana ihtiyaç duymalarına rağmen, çok küçük yardım ve açıklamalarla çok hızlı bir şekilde anlaşabiliyorlardı. Birbirlerine güvenleri ve uyumları tamdı.

"MERHABA TÜRKİYE'NİN MÜSTAKBEL CUMHURBAŞKANI"

Erdoğan  Başbakan olmadan önce 90'ların sonunda hapisteydi, Hasaneyn kendisini tehlikeye atarak ziyaretine gelmişti.Erdoğan Hasaneyn'in vefasını unutmadı...

Erdoğan hapisteyken, Hasaneyn Erdoğan'a ''Merhaba Türkiye'nin müstakbel Cumhurbaşkanı'' diyerek manevi destek oluyordu.

SUDAN'DA DA DAVA İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ

Bir takım sebeplerden ötürü ülkesi sudana dönmek durumunda kaldı. Sudan'a döndüğünde yolculuğunun diğer adımı Körfez ülkeleri olacaktı. Çünkü orada doktor olarak çalışmıştı ve yine aynı şekilde orada, Müslüman azınlıkların Doğu Avrupa'daki durumunu ele alan bir kitap yazma fırsatı olmuştu.

Hasaneyn, Aliya İzzetbegoviç hapse atıldığında Doğu-Batı Arasında İslam adlı kitabın basımında yardımcı olmuştu. Aliya'nın kaleme aldığı bu kitap, komünist hükümeti şoke etmişti.

Hasaneyn, Yugoslovya parçalanmaya başladığında,arkadaşı Aliya' ya devlet kurması noktasında destek olmak için geri döndü. Nitekim en yakınındaki isim oldu.

Ülke'de ortaya çıkan sıkıntılardan sonra Hasaneyn'in Bosna ile ilişiği kesildi,vatandaşlığı düşürüldü. Sudanlı Fatih Hasaneyn ülkesine tekrar döndü. Ama gönlü hep Aliya'ya bağlı kaldı...

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 11
  • Hamidiye süvarisi 6 yıl önce Şikayet Et
    Işte Müslüman kardeşliği böyle olur.yıllar geçsede kardeşler unutmaz unutulmaz.
    Cevapla
  • Bosnalı 6 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim, iki gözümüzün nurundan Razı olsun,Allah İslam dininin yeniden şahlanması için çaba gösteren herkesten razı olsun
    Cevapla
  • İbrahim 6 yıl önce Şikayet Et
    Özlediğimiz haber. Derleyenlerden Allah C.C razı olsun. Selam Hasaneynlere
    Cevapla
  • ... 6 yıl önce Şikayet Et
    Müstakbel Cumhurbaşkanı deyipte Erdoğanında Cumhurbaşkanı olduktan sonra ziyaret etmesi ne güzel bir vefa örneğidir.
    Cevapla
  • kayserili 6 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH ondan razı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar