Kazakistan'da alfabe değişikliği için ilk adım

Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Yardımcısı Kojagapanov, Kazakistan'ın Latin alfabesiyle geçişine ilişkin, 'Pasaportların, kimliklerin ve diğer belgelerin Latin alfabesinde verilmesi planlanıyor' dedi.

Kazakistan'da alfabe değişikliği için ilk adım
Kazakistan'da alfabe değişikliği için ilk adım
GİRİŞ 13.02.2018 20:29 GÜNCELLEME 13.02.2018 20:33
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Yardımcısı Yerlan Kojagapanov, 2021 yılından itibaren pasaport ve kimliklerin Latin alfabesinde çıkarılacağını söyledi.

Kojagapanov, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Latin alfabesine geçiş planının hazırlandığı belirterek, ilk aşamanın 2018-2020 dönemini kapsayacağını ve bu süreçte normatif ve hukuki çerçevenin yenilenmesiyle ilgili çalışmaların yapılacağını bildirdi.

 

Latince grafiğin temelinde doğru yazım kurallarının geliştirileceğine işaret eden Kojagapanov, Latin alfabesine geçiş için İT uygulamaların hazırlanacağını kaydetti.

"KURSLAR VE SEMİNERLER YAPILACAK"

Kojagapanov, Latin alfabesine geçişin ikinci aşamasının 2021-2023 dönemini kapsadığını dile getirerek, "Bu aşamada pasaportların, kimliklerin ve diğer belgelerin Latin alfabesinde verilmesi planlanıyor. Latin alfabesine geçiş için felsefeci uzmanların katılımıyla kurslar ve seminerler yapılacak" dedi.

Latin alfabesine geçişin üçüncü aşamasının da 2024-2025 yıllarında olacağını ifade eden Kojagapanov, bu aşamada devlet organlarının, eğitim kurumlarının ve devlet basın-yayın organlarının Latin alfabesine geçeceğini aktardı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, geçen yıl ekim ayında Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçişle ilgili kararnameyi imzalamıştı.

YORUMLAR 22
  • duyuru 6 yıl önce Şikayet Et
    fetö işbaşın da
    Cevapla
  • harun 6 yıl önce Şikayet Et
    Serdar denen allame cahillik yapan kim acaba. dillerini değiştiriyor diyen yokki zaten. bizde dilimizi değiştirmiştik değilmi. Arapçadan Latinceye dönünce uçtuk öylemi. konu tarihi kökler dir. Türkiye’de hiç birimiz dedemizin birinci dedemizin vasiyetini bile okuyamıyoruz konu alfabe değil batılı olacağız duygusuyla köklerimizden koparılmamız konusu cehalet de burda zaten dününü bilmeyen yarını göremez aynı biz gibi.
    Cevapla
  • ahmet kemal 6 yıl önce Şikayet Et
    alfabe dediğin şekilden ibaret bir şey.. önemli olan kelimelerin anlamı. şekle takılmak soğru değil..
    Cevapla
  • bender bey 6 yıl önce Şikayet Et
    azerbaycanda gecse iyi olur
    Cevapla
  • adem 6 yıl önce Şikayet Et
    bari türkiye alfabesiyle aynı olsunki türk toplumları kaynaşsın
    Cevapla
  • dai 6 yıl önce Şikayet Et
    türkiye alfabesi diye bir şey yok latin alfebesi var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış