Maduro'dan 'büyük seçim' önerisi

Venezuela'da muhalefet seçimi boykot kararı alırken Maduro, 'büyük seçim' önerisinde bulundu. Devlet başkanı seçiminde muhalefetin boşluğunu, adaylığını açıklayan papazın doldurması bekleniyor.

Maduro'dan 'büyük seçim' önerisi
Maduro'dan 'büyük seçim' önerisi
GİRİŞ 22.02.2018 11:44 GÜNCELLEME 22.02.2018 16:11

Venezuela'da muhalefet, nisan ayında yapılacağı açıklanan devlet başkanı seçimini boykot kararı alırken, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'dan, genel, eyalet ve belediye seçimlerinin dahil olduğu "büyük seçim" önerisi geldi.

Muhalefet bloğu Demokratik Birlik, günler süren görüşmelerin ardından dün, hükümetin uluslararası gözlemciler konusundaki taleplerini karşılamadığı ve seçime hile karıştırılmasına ilişkin endişeleri giderecek adımlar atmadığı takdirde 22 Nisan'daki seçimleri boykot edeceğini açıkladı.

 

 

Maduro ise devlet başkanı seçiminin, "Demokratik Birlik koalisyonu olsa da olmasa da" düzenleneceğini, Kurucu Meclis'e "büyük seçimi" değerlendirmeye alması önerisinde bulunduğunu söyledi.

Devlet başkanı seçiminin yanı sıra genel, eyalet ve belediye seçimlerinin düzenlenmesiyle 4 yıl boyunca rahat edileceğini savunan Maduro, bunun ülkenin demokratik açıdan yenilenmesi anlamına geleceğini söyledi.

Devlet başkanı seçimine papaz aday

Muhalefetin boykot edeceği devlet başkanı seçiminde bu boşluğu, hafta sonu adaylığını açıklayan ve televizyonda programları yayınlanan 48 yaşındaki Evangelist papaz Javier Bertucci'nin doldurması bekleniyor.

Bertucci, pazar günü Valencia'daki bir kilisede seyircilerinden ve ibadet etmeye gelenlerden oluşan kalabalığa devlet başkanı seçiminde aday olduğunu ilan etti.

Geçmişte petrol kaçakçılığı suçlamasıyla gözaltına alınan ve tıbbi malzeme dahil çeşitli alanlarda yatırımları olduğu bilinen Bertucci, hem muhalefet hem de Maduro hükümeti nedeniyle hayal kırıklığına uğramış Venezuelalıların büyük bölümüne hitap ettiğini savunarak, "şahsının ülke idaresini temin edecek tek kişi olduğunu" ifade etti.

"Papaz aday, hükümetin istekleri için biçilmiş kaftan"

Siyasi deneyimi bulunmayan Bertucci, Venezuela'da din adamlarının devlet başkanı olmasının önündeki anayasal engel ile karşı karşıya iken, muhalefetten birçok kişi, papazın adaylığını, hükümetin istekleri için biçilmiş kaftan olarak nitelendiriyor.

Devlet başkanı seçilmesi halinde Maduro ve yakın çevresinden intikam alma peşine düşmeyeceğini dile getiren Bertucci'nin muhaliflerin oylarını almasından da endişe ediliyor. Öte yandan Venezuela'nın en büyük Evangelik partisinin, 2013 seçiminde Maduro'ya destek verdiği biliniyor.

Karısı da papaz olan Bertucci, merkezi Panama'da bulunan Pentakostal hareketi Maranatha kilisesinin Venezuela ayağına öncülük ediyor.

Bertucci'nin bir Florida tıbbi malzeme şirketinde yetkili ve bir inşaat şirketinin sahibi olduğu belirtilirken, Venezuelalı papazın adı Panama Belgelerinde de geçiyor. Belgelerde Bertucci'nin 5 milyon dolar değerinde bir off-shore şirket açmak üzere olduğu iddia ediliyor.

Venezuela'da 31 milyonluk nüfusun yüzde 17'sinin, bir Protestan kilisesine mensup olduğu ifade ediliyor. Ülkede ocak ayında yapılan bir anket, seçmenlerin yüzde 34'ünün devlet başkanı seçiminde bağımsız bir adayı destekleyeceğini göstermişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
AB'den çok sert seçim açıklaması: Sonuçlarına katlanacaklar