Rumlardan küstah tehdit!

Kıbrıs Rum Kesimi Başkanlar Konseyi, Akdeniz’de devam eden doğalgaz krizi ile ilgili olarak sert önlemler alınması için çalışma başlattı.

Rumlardan küstah tehdit!
Rumlardan küstah tehdit!
GİRİŞ 22.02.2018 15:59 GÜNCELLEME 22.02.2018 16:00
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

Rum Politis gazetesine göre önerilenler arasında KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki geçiş noktalarının kapatılması, KKTC yetkililerinin ’Kıbrıs Cumhuriyeti’ pasaportlarının iptali de yer alıyor.

Sınır kapılarının kapatılması ve pasaportların iptali yönündeki önerileri ’aşırı’ söylemler olarak değerlendiren gazete, "Bu öneriler bazı partilerin tepkisini çekti" diye yazdı.

Toplantı sonrasında Türkiye’nin kınandığını kaydeden gazete, Rum lider Anastasiadis’in, kendisine yönelik baskılar artarsa, bu önerileri son müzakere kozu olarak kullanacağını" belirtti.

Brüksel’de yarın yapılacak görüşmeler öncesinde Anastasiadis’in, yönetim olarak almayı düşündüğü önlemler şunlar:

* Güvenlik Konseyine başvuru

 

* Avrupa Birliği kurumlarına başvuru

* Türkiye-AB Gümrük Birliğinin yükseltilmesine ilişkin her türlü görüşmenin Kıbrıs Rum tarafınca dondurulması

* MEB deki durum devam ettiği sürece müzakere masasına dönülmemesi

 

Öte yandan GKRY’nin, Bulgaristan’ın Varna kentinde yapılacak zirveyi hedef almasının ana nedeni 23 Şubat’ta Brüksel’de yapılacak AB Zirvesi’ndeki manevra alanının kısıtlı olması. Toplantı gayriresmi nitelikli olduğundan resmi sonuç bildirisi yayımlanması söz konusu değil. Dolayısıyla Türkiye’ye yönelik resmi ve kayıtlara geçecek bir AB tepkisi beklenmiyor.

Rumların Türkiye’ye yönelik somut yaptırımları devreye sokturma şansı da yok çünkü bu konuda oybirliği gerekli. AB’nin zirvede, GKRY ile dayanışmasını sözlü açıklamalarla gösterme dışında fazla bir opsiyonu yok. Bölgedeki gerginliğin başlangıç aşamasında Brüksel’den yapılan sert içerikli sözlü açıklamalar Ankara’ya geri adım atması sonucunu doğurmadı.

 

 

TÜRKİYE ZİRVESİNİ ENGELLEMEK İÇİN NABIZ YOKLUYORLAR

Tüm bu unsurlar nedeniyle GKRY, Türkiye zirvesinin engellenip engellenemeyeceğini görmek için nabız yokluyor. Bu çerçevede Rum lider Nikos Anastasiades, AB liderlerinin 23 Şubat buluşması öncesinde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya gelecek. Zirve günü de AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ile görüşmeler planlanmış durumda.

MERKEL’İ DEVREYE SOKMA ÇABASI

GKRY’ye en önemli destek, Ege Denizi’ndeki Kardak kayalıkları nedeniyle son dönemde Türkiye ile sık sık gerginlik yaşayan Yunanistan’dan geliyor. Çipras, önceki gün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde Rum lider Nikos Anastasiades’in isteği üzerine yaşanan krizi de gündeme getirdi. Merkel ile Çipras arasında 23 Şubat’ta yapılması öngörülen görüşmede de konunun gündeme gelmesi bekleniyor.

AB ZİRVEDEN YANA

AB kanadı ise şu ana kadar 26 Mart’ta Dönem Başkanı Bulgaristan’ın Başbakanı Boyko Borisov’un ev sahipliğinde Tusk, Juncker ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacak Türkiye toplantısına yönelik yaklaşımında değişiklik sinyali vermedi. AB Komisyonu, Kıbrıs açıklarında yaşanan gerginliğe rağmen, zirvenin geçerliliğini koruduğunu net şekilde dile getiriyor. AB üyelerinin tamamına yakını da zirvenin yapılmasından yana.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 56
  • Metin 6 yıl önce Şikayet Et
    KKTC yetkililerinin " Kıbrıs Cumhuriyeti " pasaportu taşıdığınıda öğrenmiş olduk bu haber sayesinde !!
    Cevapla
  • Ozgur ata 6 yıl önce Şikayet Et
    Rumlarin sondaj yapmak istedigi yerlerde Turk donanmasi sonu belli olmayan tatbikat yapsin, boylece tatbikat bitene kadar baska gemiler giremesin
    Cevapla
  • Ozgur ata 6 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye bu konuda cok gec kaldi, acilen oralarda sondaja baslamaliyiz
    Cevapla
  • Lolo 6 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs operasyonu zamanında da böyle olmuş. Bütün dünyaya güvenip böyle efelenmişler. Ondan sonra Kıbrıs'ın yarısını kaybedince her yerde ağladılar, olan ancak şu oldu; Almanya GKRY'i zorla AB'ye aldı. Yani yüz yüze bakıyoruz sağa sola güvenmeyin.
    Cevapla
  • ismet 6 yıl önce Şikayet Et
    bi yanlış 50 doğruyla düzeltilemiyor. zamanında ada hilhak etmessen bir il satatüsüne sokamassan olacagı bu olur. kıprıs bir ilimiz olsaydı bunalr asla olmaz dı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?