Barzani'den yeni açıklama: Çekilmeyeceğiz!

IKBY Başbakanı Barzani, 2018 bütçesinin Irak meclisinde Kürtlerin itirazları dikkate alınmadan onaylanmasının kendilerini endişelendirdiğini, ancak haklarını korumak için Bağdat'ta kalmaya devam edeceklerini söyledi.

Barzani'den yeni açıklama: Çekilmeyeceğiz!
Barzani'den yeni açıklama: Çekilmeyeceğiz!
GİRİŞ 04.03.2018 16:12 GÜNCELLEME 04.03.2018 16:23
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Barzani, kendilerine ayrılan bütçe ile birikmiş ve kesintili memur maaşlarını da ödeyemeyeceklerini ifade etti. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan  Barzani, 2018 bütçesinin Irak meclisinde Kürtlerin itirazları göz önünde  bulundurulmadan onaylanması nedeniyle endişelendiklerini, ancak Bağdat'taki  siyasi zemini terk etmeyeceklerini açıkladı. 

 

 

Barzani, Erbil'de IKBY Bakanlar Kurulu'nun ardından düzenlediği basın  toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Irak meclisinin dün Kürt siyasi partilerin boykot ettiği oturumda 2018  bütçe yasa tasarısını oy çokluğuyla onaylamasının kendilerini ciddi şekilde  endişelendirdiğini dile getiren Barzani, Irak'ın 2003 yılında üzerinde kurulduğu  ortaklık ve ittifak prensibinin bu kararla çiğnendiğini savundu.

IKBY'nin haklarının yok sayılmasının yanı sıra kendilerine ayrılan  bütçe miktarından da kaygı duyduklarını söyleyen Barzani, bu bütçe ile birikmiş  ve kesintili memur maaşlarını da ödeyemeyeceklerini ifade etti.

Barzani, "Kürtlerin ihmal edildiği istikrarlı bir Irak'tan bahsetmek  zor olacaktır. Bu ülkede, barış ve istikrarın olmasını istiyorlarsa diğer  unsurlarla anayasa çerçevesinde hareket etmeliler." dedi.

''BAĞDAT'TA KALMAYA DEVAM''

Gazetecilerin, bütçe meselesinden sonra Kürt siyasetçilerin Bağdat'tan  çekilip çekilmeyecekleri sorusuna karşılık Barzani, IKBY'nin haklarını korumak  için Bağdat'ta kalmaya devam edeceklerini söyledi.

IKBY Başbakanı'na, "Irak'ın Kürt kökenli Cumhurbaşkanı Fuad Masum  hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusu da yöneltildi. Barzani, gelişmeler karşısında  IKBY halkı ve hükümetinin Masum'dan bir tavır sergilemesini beklediğini dile  getirdi.

Irak'ta siyasi krize dönüşen 2018 bütçesi dün Kürt milletvekillerinin  boykotuna rağmen mecliste oy çokluğuyla kabul edilmişti.

"Kemer sıkma" önlemlerini içeren bütçede Erbil'in payı önceki yılların  aksine yüzde 12,6'ya düşürülmüştü.

Bütçenin onaylanmasının ardından Kürt Milletvekili Adil Nuri, "Kürtler  olarak Bağdat'taki tüm siyasetten çekilme seçeneğini değerlendiriyoruz. Buna  Cumhurbaşkanlığı makamıyla bakanlıkları bırakma da dahil." açıklaması yapmıştı.

Irak'ta önceki yıllarda bütçeler, daha çok özellikle Bağdat ile Erbil  arasında yapılan siyasi ittifaklara göre şekilleniyordu. Söz konusu ittifaklar  sonucu IKBY, bütçeden yüzde 17’lik gibi önemli bir pay alıyordu.

YORUMLAR 15
  • İbrem 6 yıl önce Şikayet Et
    gümrüklerden aldığınız haraçlardan ödeyin
    Cevapla
  • Ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Ezikler haddinizi aşdınız, ne olduğunu gördünüz...Türkiye nin artık sizle işi kalmadı..
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    siz treni kacirdiniz,türkiyeye danismadan israilin sözüyle referandum yaparsaniz bu durumlara düsmeyede hak ettiniz, artik bagdatin da türkiyeninde iraninda pek umurunda degilsiniz.
    Cevapla
  • tabmel 6 yıl önce Şikayet Et
    barzani türkiyenin ne kardeşi ne dostu bir numaralı düşmanı.fırsat kolluyorlar abd den destek bekliyorlar türkiyeye saldırmak için
    Cevapla
  • HakanDE 6 yıl önce Şikayet Et
    sizi gidi kansizlar cibiliyeti bozuklar. Aklinizi herseyinizi yalnis yol icin kullandiniz, düstünüz kafirin pesine aldandiniz. Bundan sonra ise sakin bize yalakalik yapmayin ne mal oldugunuz ortadaydi zaten. Yaptiginiz hainlikten cok pismansaniz, görev basindakiler istifa edip gelenler tamamen Türkiye'ye tabii olmalidir gerisi bos
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MSB kaynakları: (İsrail-İran gerilimi) Muhtemel gelişmelere yönelik tüm tedbirler alındı
Alanya'da CHP ve MHP'nin afiş atışmaları