Moskova Yunus Emre Enstitüsü açılıyor

Rusya’nın başkenti Moskova’da kurulan Yunus Emre Enstitüsünün açılışı Çarşamba günü Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve Rusya’nın kültür diplomasisi kurumu Rossotrudniçestvo Başkanı Eleonora Valentinovna Mitrofanova’nın katılımlarıyla gerçekleştirilecek.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü açılıyor
Moskova Yunus Emre Enstitüsü açılıyor
GİRİŞ 13.03.2018 17:27 GÜNCELLEME 13.03.2018 17:27

Yunus Emre Enstitüsü faaliyet alanını genişletiyor

ABD’den Belçika’ya Güney Afrika’dan Fas’a kadar dünyanın birçok ülkesinde açtığı merkezleri ile Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtan Yunus Emre Enstitüsü, faaliyet alanını genişletiyor. Rusya’nın başkenti Moskova’da kurulan Yunus Emre Enstitüsünün açılışı Çarşamba günü gerçekleştirilecek. Açılışta Ankara’da hayatını kaybeden Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’u anmak üzere fotoğraf sergisi de düzenlenecek.

Dünyanın birçok ülkesindeki merkezlerinde yabancılara Türkçe öğretiminin yanı sıra Türkiye’yi, Türk kültür ve sanatını tanıtmak amacıyla etkinlikler düzenleyen, bilimsel çalışmalara destek vererek farklı ülkelerdeki eğitim kurumlarıyla işbirlikleri yapan Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Moskova merkezinin resmî açılışını 14 Mart Çarşamba günü saat 12.00’de gerçekleştirecek.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında 3 Aralık 2012’de imzalanan ‘Kültür Merkezlerinin Kuruluşu, İşleyişi ve Faaliyetleri’ adlı anlaşma doğrultusunda faaliyete geçiriliyor.

Enstitü, Türkiye - Rusya ilişkilerinde kültürel diplomasinin gücünü ortaya koyacak

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Moskova Yunus Emre Enstitüsünde, Türkçe kursları, kültür ve sanatın birçok alanında etkinlikler düzenleneceğini belirtti. Prof. Ateş, “Başta Moskova olmak üzere Rusya Federasyonundaki Türkoloji bölümleri ve Türk üniversitelerinin Rusya ile ilişkilerinin artmasına yönelik çalışmalar da yürütülecek. Bu amaçla St. Petersburg Üniversitesi ile bir işbirliği protokolü imzaladık. Moskova Devlet Üniversitesi ile işbirliği protokolünü ise merkezimizin resmî açılışını gerçekleştireceğimiz tarih olan 14 Mart’ta imzalayacağız. Enstitümüzün Moskova merkezindeki faaliyetlerini Prof. Dr. Ömer Özkan yürütüyor. 726 metrekare alana sahip Moskova Yunus Emre Enstitüsünde 4 sınıf, kütüphane, konferans salonu ve sergi salonu yer alıyor” dedi.

Mehmet Akif Ersoy ve Şehitler Moskova’da anılacak

Moskova Yunus Emre Enstitüsü resmî açılış öncesinde Moskova Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölümünde Türkçe öğretimi faaliyetlerini başlattı. Resmî açılış sonrasında Türkçe kursları hizmet binasına taşınacak. Sadece Türkçe kursları değil aynı zamanda kültür-sanat etkinliklerini de Moskovalılarla buluşturacak olan Yunus Emre Enstitüsü, daha önce 25-27 Mayıs 2017 tarihleri arasında Moskova Kültür Sanat ve Edebiyat Etkinliği ve 16-18 Haziran 2017 tarihlerinde de Moskova Türkiye Festivali düzenlemişti.

14 Mart 2018 tarihinde TC. Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve ve Rusya’nın kültür diplomasisi kurumu Rossotrudniçestvo Başkanı Eleonora Valentinovna Mitrofanova’nın katılımlarıyla yapılacak resmî açılış töreninde Moskova Türk Kültür Merkezinde özel bir sergi de gerçekleşecek; Ankara’da hayatını kaybeden Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’u anmak üzere “Andrey Karlov Hatıraları” adlı Fotoğraf Sergisi düzenlenecek.

Merkezde 12 Mart İstiklal Marşının kabulü ve 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferinin 103. Yılı dolayısıyla 16 Mart Cuma günü de Moskova Büyükelçiliği işbirliğiyle "Mehmet Akif Ersoy ve Şehitleri Anma Programı" gerçekleştirilecek.

Yunus Emre Enstitüsünün resmî açılışları henüz yapılmamasına rağmen faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdüren 44 ülkede 54 merkezi bulunuyor. Enstitülerin yanı sıra Türkoloji Projesi kapsamında faaliyet gösterilen üniversiteler de dâhil edildiğinde bu sayı 62 ülkede 140 irtibat noktasına ulaşıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü