Olay iddia: Eğer Avrupa'ya giderse...

ABD Başkanı Donald Trump'ın Mike Pompeo'nun yerine atadığı ve 'işkenceci' olarak tanınan Gina Haspel için Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) tarafından gözaltı kararı çıkarıldığı öğrenildi.

Olay iddia: Eğer Avrupa'ya giderse...
Olay iddia: Eğer Avrupa'ya giderse...
GİRİŞ 15.03.2018 13:31 GÜNCELLEME 15.03.2018 13:35
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye ve Orta Asya da dahil olmak üzere yurtdışında uzun süreler geçirdiği bilinen CIA'in yeni Başkanı Gina Haspel, 'profesyonel işkenceci' şöhretiyle insan hakları örgütlerinin çok tepki gösterdiği isimlerden biri.

KAÇIRMA, ESİR ALMA, İŞKENCE PROGRAMLARININ KİLİT İSMİ

 

 

CIA Direktörülüğüne getirilen ilk kadın olan Gina Haspel, 11 Eylül 2001 saldırıları sonrası 'terör zanlılarının' kaçırılması, 'kara delik' denilen merkezlerde esir alınması ve işkenceden geçirilmesi programının kilit ismi.

TAYLAND'DAKİ HAPİSHANEDE ÇALIŞMIŞTI

CIA'ya 1985 yılında katılan, geçen yıl CIA Direktör Yardımcılığına atanan Haspel, CIA'nın ABD dışındaki ilk kez 2002'de Tayland'da kurduğu 'hapishanenin' başına getirilmişti. 2002 yılında Tayland'daki 'kara delikte' terör zanlısı iki Suudi Arabistan vatandaşına işkence yaptırıp daha sonra, 2005 yılında işkencenin video kayıtlarını yok ettiği haberi medyada geniş yer bulmuştu.

KAMUOYUNUN BİLGİLENDİRİLMESİNİ ENGELLEMİŞTİ

Kanıtların yok edilmesi yoluyla ABD Kongresi'nin işkence programıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmesi de engellendi.

DAHA ÖNCE SENATO GEÇİT VERMEMİŞTİ

Buna rağmen Tayland'da Suudi Arabistan vatandaşları Ebu Zubeyde ve Abdülrahim el Naşiri'ye sorgu sırasında suda boğulma hissi yaratan 'waterboarding' gibi ağır işkenceler yapıldığı yıllarca ABD'nin gündeminde kalmaya devam etti.

CIA'nın gizli operasyonların başına Haspel'i getirme girişimini Senato'daki Demokratlar bloke edebildi.

BİR AY İÇİNDE 83 KEZ WATERBIARDING

Geçen yıl New York Times, Ebu Zubeyde'nin bir ay içinde 83 kez Waterboarding'den geçirildiğini, başından duvarlara çarpıldığını, uykusuz bırakıldığını, tabut gibi bir kutuda tutulduğunu ve daha sonra işe yarar bir bilgiye sahip olmadığına hükmedildiğini yazdı. İşkence yanlısı Pompeo'nun CIA'nın bir numarası, Haspel'in de CIA'nın iki numarası olması, adeta Trump'ın yasadışı işkencelere geri dönme işaretiydi. ABD'nin uluslararası çapta dinleme operasyonları ifşa etmiş olan eski CIA ve NSA çalışanı Edward Snowden da Haspel'in işkence sisteminde önemli rol oynadığını belirtti.

SNOWDEN'DAN GINA HASPEL TWEETİ

Snowden, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Yeni CIA Direktörü, işkence programı ve bu programın yasadışı olarak gizlenmesinde kilit rol oynadı. Adı, Kongre'nin eline geçmemesi için tüm kayıtların imha edilmesi yönündeki çok gizli emirde geçiyor. İnanılmaz” dedi.

"AB'Yİ ZİYARET EDEMEYECEK"

Gina Haspel'in 2002 yılında iki zanlıya işkenceyi izlediği ve daha sonra Tayland'daki gizli cezaevindeki şiddet içeren sorgulamaları doğrulayan video kayıtlarının imhasında yer aldığına dair New York Times haberini yayımlayan Snowden, Haspel'in büyük ihtimalle gözaltına alınma riski yüzünden Avrupa Birliği ülkelerini ziyaret edemeyeceğini yazdı.

"DİĞER ÜLKELERİN İSTİHBARAT BAŞKANLARIYLA TOPLANTIYA GİDEMEYECEK"

Snowden, ''İlginç: insanlara işkence eden yeni CIA Direktörü Gina Haspel muhtemelen Berlin'deki ECCHR'in Almanya Savcılığına şikayeti yüzünden gözaltına alınma riski nedeniyle diğer gizli servislerin başkanlarıyla görüşmek için AB'ye gidemeyecek” dedi.

Almanya merkezli “Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi” örgütü Alman savcılardan Haspel hakkında tutuklama kararı çıkarılmasını talep etmişti. Örgüt Haspel'in işkenceye engel olabilecek bir konumdayken bunu engellemek yerine desteklediğini ve bunun insan hakları suçu olduğunu savunuyor. Örgüt, Haspel hakkında Almanya ve AB çapında bir tutuklama kararı çıkarılmasını istiyor.

Haspel, Tayland'da ABD tarafından tutulan terör şüphelilerine su tahtasıyla (waterboarding) işkence uygulanmasına onay vermekle suçlanıyor.

YORUMLAR 3
  • As1 6 yıl önce Şikayet Et
    Her gün Dua ediyorum Yüce Allahima Insallah hepiniz helak olursunuz insallah Yahu bune neeee yahu nasil lanetli insanlarsiniz yahu Bree Allah belanizi versin insallah
    Cevapla
  • Türk 6 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • elif 6 yıl önce Şikayet Et
    aminnn
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...