İngiltere'den Türkiye'ye büyük jest

Çanakkale Savaşları'na katılan askerler ve aralarındaki dostluğu anmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen "Gelibolu Dostluk Konseri"nde sahne alan İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası, Türk bestekar Can Atilla'nın savaşların 100. yılına özel hazırladığı 57. Alay-Gelibolu Senfonisi'ni icra etti.

GİRİŞ 06.04.2018 09:30 GÜNCELLEME 06.04.2018 09:35
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Londra'nın saygın konser salonu ve kültür merkezlerinden Cadogan Hall'da gerçekleştirilen etkinliğe, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ile eşi Esra Bilgiç, Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Çınar Ergin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in kuzeni Kent Dükü Prens Edward, Osmanlı hanedanı mensuplarından Mahmud Namık Osmanoğlu ve eşi Genevieve Robson, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, dedesi Çanakkale'de savaşan dünyaca ünlü İngiliz yazar Louis de Bernieres, Türk besteci ve kompozitör Can Atilla, çok sayıda Türk ve İngiliz davetli ile müziksever katıldı.

KONSER PROGRAMI

Konser programı, dünyada eserleri en çok satan yazarlardan Louis de Bernieres'in, Birds Without Wings (Kanatsız Kuşlar) isimli romanının tarihi arka planı anlatan tanıtım bölümünü okumasıyla başladı.

 

 

ULUSLARARASI PRÖMİYER

İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası, 1915-1916 yıllarında Çanakkale Savaşları'na katılan askerler ve aralarındaki dostluğu anmak üzere düzenlenen konserde, Türk bestekar Can Atilla'nın savaşların 100. yılına özel hazırladığı ve dünya barışına çağrıda bulunduğu "57. Alay-Gelibolu Senfoni No: 2" adlı eserini seslendirdi. Böylece Atilla'nın senfonisinin de uluslararası prömiyeri yapıldı.

Türkiye'nin önde gelen şeflerinden Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası Direktörü ve Ankara Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi şef Burak Tüzün yönetimindeki orkestraya, soprano Angela Ahıskal ile solo viyolonsel Onur Şenler solist olarak eşlik etti.

Can Atilla'nın bestesi, savaşın acılarını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün zaferdeki rolünü ve yüce gönüllülüğünü Edward dönemi klasik İngiliz tonlarıyla yansıtıyor. İki lirik sopranonun geçişleri ve Birinci Dünya Savaşı yazarı Avustralyalı John le Gay Brereton'un şiirinden okudukları bölüm, Atatürk'ün, Türk topraklarında hayatını kaybeden Coniler ve Mehmetlere adadığı ölümsüz sözlerini hatırlatıyor. Senfoninin üçüncü bölümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, hayatını kaybeden Anzak askerlerin ailelerine yönelik emsalsiz sözleri solo soprano tarafından seslendiriliyor.

57. Alay-Gelibolu Senfonisi, ilk kez 2015 yılında 30 devlet başkanının katılımıyla İstanbul'da düzenlenen Barış Zirvesi'nde seslendirilmişti.

Gelibolu Yarımadası'nda 25 Nisan 1915 sabahı başlayan Anzak çıkarmasını durdurmak amacıyla cansiparane bir savunma yapan 57. Alay, 628 şehit vermişti.

YORUMLAR 47
  • kimsesiz yaşar 5 yıl önce Şikayet Et
    İngilizler Gertrude Bell'i, Gertrude Bell de Çanakkale savaşında kaybettiği büyük aşkı binbaşı Willie unutamaz. İngiliz kadınlarına asla güven olmaz.
    Cevapla
  • vatansever 5 yıl önce Şikayet Et
    Çanakkale Savaşları'na katılan askerler ve aralarındaki dostluğu anmak mı...geç onu
    Cevapla
  • 1234 5 yıl önce Şikayet Et
    Yine bir plan içindeler
    Cevapla
  • Cnrglç 5 yıl önce Şikayet Et
    Ulkem guclendikce yalakalar artiyor.Once gizli dusmanlar aciktan dusmanlik etmeye basladilar baktilar olmuyor cikarlarimiz ayni deyip bize yaklasmaya calistilar yada kullanmaya calistilar baktilar oda olmuyor simdi yalakalik deniyorlar
    Cevapla
  • arif gören 5 yıl önce Şikayet Et
    İçten pazarlıklı kaypak İngiliz'ler. Gene bir hesapları vardır. Meselâ Altay Tankımız ve Milli Savaş Uçağımız için bize Rolls Roys motoru satmak gibi. Milli çıkarlarımıza uygun ise elbette alalım. Ama bir taraftan da milli motor yapımına hız verelim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri