İran’ın teklifi ülkedeki Türkleri kızdırdı

İran, Rusya’ya Farsça ve Rusça'nın karşılıklı olarak iki ülkedeki okullarda "ikinci dil" olarak öğretilmesi teklifinde bulundu. İranlı Türkler, hükümetin okullarda Türkçe yerine Rusça öğretme teklifine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi

İran’ın teklifi ülkedeki Türkleri kızdırdı
İran’ın teklifi ülkedeki Türkleri kızdırdı
GİRİŞ 20.04.2018 23:40 GÜNCELLEME 20.04.2018 23:41
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

İran, Rusya’ya Farsça ve Rusça'nın karşılıklı olarak iki ülkedeki okullarda "ikinci dil" olarak öğretilmesi teklifinde bulundu.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Rusya'nın başkenti Moskova'yı ziyaret eden İran Eğitim ve Öğretim Bakanı Muhammed Bethai, Duma Meclisi Bilim ve Eğitim Komitesi Başkanı Vyacheslav Nikonov'la bir araya geldi.

 


RUSÇA TEKLİFİ

Görüşmede, Nikonov'a Farsça ve Rusça'nın karşılıklı olarak iki ülkedeki okullarda ikinci dil olarak öğretilmesi teklifinde bulunan Bethai, bu teklifi Rusya Eğitim Bakanı ile de paylaştığını söyledi.

Bethai, "İran hükümeti, ikinci dil olarak İngilizce'nin tekelini kırmayı ve diğer dilleri özellikle de Rusça'yı ülkede yaygınlaştırmayı hedefliyor." dedi.

Duma Meclisi Bilim ve Eğitim Komitesi Başkanı Nikonov'un da ülkesinin teklife olumlu baktığını belirterek, bazı Rus eğitim merkezlerinde ikinci bir dil olarak öğretilen Çin diliyle birlikte Farsça öğretiminin de planlandığını ifade etti.

ÜLKEDEKİ TÜRKLER TEPKİ GÖSTERDİ

İran'ın, Rusya’ya Farsça ve Rusça'nın karşılıklı olarak iki ülkedeki okullarda "ikinci dil" olarak öğretilmesi teklifinde bulunması, uzun yıllardır Türkçe'nin ikinci dil olarak öğretilmesini talep eden İranlı Türklerin tepkisine neden oldu.

İran'ın 80 milyonluk nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan İranlı Türkler, hükümetin Türkçe yerine okullarda Rusça öğretme teklifine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

YORUMLAR 45
  • Erbakan 5 yıl önce Şikayet Et
    yavas olun, su secimler olsun, sonra Reis 75% halk desdegini bi alsin, ilk yunana sonra ermeni ve daha sonra bu irana bi zeytin dali uzatacak
    Cevapla
  • Hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    bahadir ne demek gecmez? insallah iyi partiyi secime katilamayacak ve sonu gelecek
    Cevapla
  • bahadır 5 yıl önce Şikayet Et
    yüzde 75i zor alır. hatta alamaz. iyi parti milleti iyi gazlıyor. piyasada acayip videolar dolaşıyor. milletimiz gaza gelmeye de açık olduğu için ,reisin oyları 45i geçer belki..
    Cevapla
  • Muttaki 5 yıl önce Şikayet Et
    İran'ın nüfusunun yarısı Türk değil öncelikle, en fazla %25 kadarı İranlı Türkler. Ama bu tabii ki Türkçenin de İran'da öğretilmesine engel olmamalı
    Cevapla
  • arif gören 5 yıl önce Şikayet Et
    Muttaki; ya yanlış biliyorsun veya özellikle yanlış yazıyorsun. Azerbaycan asıllı olanlarla birlikte İran'da yaklaşık olarak %45-50 oranında Türk/Türkmen nüfusu vardır. Ama devlet baskı yaparak bunlara Türk denilmesini engellemektedir.
    Cevapla
  • Erbakan 5 yıl önce Şikayet Et
    hadi ordan, sümürüldükten sonra türk olsan ne kürd olsan ne
    Cevapla
  • hüsnü 5 yıl önce Şikayet Et
    iran da azerbaycan türkleri türkmenler kaşkaylar vb bir çok türkçe ana dilli grup vardır. Bunların nüfus içindeki toplam oranı % 50 ye yakındır. Asıl ana dili farsça olanların oranı % 25 i geçmez. Yıllardır İrana giden ve araştırma yapan biri olarak bunları yazdım bilginize.
    Cevapla
  • Tuba 5 yıl önce Şikayet Et
    Tamam siz rusça öğretin. Bakalım ruslar farsçayı koyuyor mu müfredata..
    Cevapla
  • İstanbullu 5 yıl önce Şikayet Et
    850 yıl sünnî bir devlet olan İran ı kılıçla Şia yapan Azeri Türkü olan Şah ismail dır.Türk İslam dünyasını Tengrici Moğol kırması Turancı kafirlerle yıkamayan haçlı zihniyeti Şah İsmail vasıtasıyla Şia -Sünni olarak 2 ye bölmüştür.Acem oyunlarıyla hareket eden bu sahte islamcı devlet ,Tahran da Sünni olan halklarda Kürt ,Beluci ve kuzeyli Türkmen ve az sayıda Sünni Arap nüfusa kendi camilerinde ikindi ve akşam namazını bile kısıtlamaktadır.
    Cevapla
  • Erol 5 yıl önce Şikayet Et
    Beynin mezhepçiliğin ötesini algılayamıyor sanırım. Bırakın artık şii sünni alevi kavgasını. Turancı kafirler ne demektir ne kadar saçma bir laftır. Turancılıkla dinin hiç bir alakası yoktur. Ben bütün Türklerin birleşmesini isteyen Müslüman biriyim. Müslümanım diye Türklüğümden vazgeçecek de değilim.
    Cevapla
  • velhasıl 5 yıl önce Şikayet Et
    İrandaki Türkler...Siz Müslüman ya daTürk müsünüz? Siz ŞİA nın piyonlarısınız.Kusura bakmayın ama İran sizi tepe tepe kullanıyor. Sizin varlığınız anlamsız. Şia adı altında Müslümanlığınız tartışılır.Çünkü ben İranı müslüman olarak tanımlayamıyorum...İsrail kadar adi bir devlet...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!