Bosna'da Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi açıldı

Okçular Vakfı, Bosna'da Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşen 4. Uluslararası Fetih Kupası kapsamındaki Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi'ni açtı. Bu sergi Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait orijinal eserlerle hazırlanmış ilk Türk Okçuluğu sergisidir.

Bosna'da Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi açıldı
Bosna'da Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi açıldı
GİRİŞ 24.04.2018 12:22 GÜNCELLEME 24.04.2018 12:27

Kemankeş Sergisi’nin yapan Okçular Vakfı 2013 yılında İstanbul Okmeydanı’nda kuruldu. Bu tarihten itibaren Okçulukla ilgili her alanda önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Bu faaliyetlerin en önemlilerinden birisi, 2016 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşen, 4. Uluslararası Fetih Kupası kapsamındaki Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisidir. Bu sergi Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait orijinal eserlerle hazırlanmış ilk Türk Okçuluğu sergisidir. Bosna sergisi yine orijinal eserlerle Türkiye dışında gerçekleşen aynı temadaki ilk proje olma özelliği taşımaktadır.

Sergide icra edildiği dönemlere ait ok yapımı, yay yapımı, bilek siperi yapımı, zihgir yapımı, Tirkeş yapımı aşamaları tarihi örnekleriyle sergilenmektedir. Sergi bu bölümlerin dışında yeryüzünün şahit olduğu en ileri seviye okçuluğu, ziyaretçilerine görsel, yazılı ve video ortamında sunmaktadır. Bu kapsamda dünya menzil rekorunun kırıldığı efsane dönemin büyük kemankeşleri mercek altına alınıyor. Etkinliğin Bosna’da gerçekleşmesi, dönemin büyük kemankeşlerinden Bosna asıllı Şuca ve Miralem Ahmet Ağa’ya şükran sunma vesilesi de oluşturuyor.

 

 

Kemankeş sergisini izleyenler döneminin en üst teknolojisi ile tartışmasız ve açık ara dünya zirvesi olmuş Türk Okçuluğunu orijinal eserleriyle yakından görme imkânı bulacaklar. Ayrıca daha önce hiç bir platformda sergilenmemiş 17. Yüzyıla ait ara dönem zihgirli bilek siperi, ok tartmada kullanılan Osmanlı hassas terazi gibi ilk kez görülecek eserler de yer alıyor.

Serginin yay bölümünde yay yapım aşamaları, yay yapım malzemeleri, yapım aşamasında kalmış yay örnekleri, Osmanlı döneminde kullanılmış puta, menzil, kepaze gibi değişik yaylar yer alıyor.  Ok bölümünde piştahta, miyane, hadde, okluk ağaç, ok çubukları v.b malzemeden oluşan ok yapım tezgâhı, ok yapım aşamaları, ok yapım malzemeleri, Osmanlı döneminde kullanılmış pişrev, havagezi, puta, heki, meşk ve ibriş gibi değişik ok örnekleri yer alıyor. Bir başka sergileme alanında Türk Okçuluğunu mükemmel kılan ana yapının yanında yer alan bilek siperi, kandil, kubur, sadak ve zihgir çeşitleri izleyiciye sunuluyor. Proje kapsamında sergilenen eserler birçok kamu ve özel koleksiyondan sağlandı. Sergi ekteki davetiye görselinde logoları yer alan birçok kurumun sponsorluğu ile hayat buldu.

23 Eylül – 15 Ekim tarihleri arasında Bosna Milli Müze Sergi Salonu’nda görülebilecek sergi izleyenlerine bir dönemin en elit medeniyet seviyesiyle buluşma imkânı sunuyor.

Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı Bosna Türk Okçuluğu Sergisi, Okçular Vakfı Başkanı Sayın Haydar Ali Yıldız’ın yönetiminde, Bosna Milli Müzesi ve Müze Müdürü Sayın Dr. Mirsad Sijarić’le işbirliği yapılarak hazırlandı. Genel koordinasyonu Vakıf genel sekreteri Sayın Mehmet Erdoğan yürüttü. Proje istanbul’da ve Bosna’da birçok uzmanın katkılarıyla gerçekleşti. 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!