Avrupa'dan küstah açıklama: Seçimi erteleyin

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), mevcut koşullarda düzenlenecek seçimlerin "Avrupa kriterlerine uygun olmayacağı" gerekçesiyle Türk hükümetine 24 Haziran seçimlerini erteleme çağrısında bulundu.

Avrupa'dan küstah açıklama: Seçimi erteleyin
Avrupa'dan küstah açıklama: Seçimi erteleyin
GİRİŞ 24.04.2018 15:00 GÜNCELLEME 24.04.2018 15:30
Bu Habere 187 Yorum Yapılmış

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), mevcut koşullarda düzenlenecek seçimlerin "Avrupa kriterlerine uygun olmayacağı" gerekçesiyle Türk hükümetine 24 Haziran seçimlerini erteleme çağrısında bulundu.

FRANSA'DAKİ OHAL'E SUS PUS OLAN AVRUPA'YA BAK

 

 

AKPM Denetim Komisyonu adına bu sabah Strasbourg'da alınan kararda, seçim kanununun seçim kararından sadece bir ay önce değiştirilmiş olması, OHAL uygulamasına devam edilmesi, seçimlerin güvenliği ve saydamlığı konusundaki şüpheler ve tartışmalı mühürsüz oy pusulası kararının "seçimlerin demokratik bir ortamda düzenlenemeyeceğini" gösterdiği belirtildi.

ERKEN SEÇİM AVRUPA'NIN DENGESİNİ BOZDU

Kararda, yeni seçim kanunu ile seçimlerin düzenleneceği tarih arasındaki kısa sürenin siyasi partilere adapte olma ve hazırlanma süresi bırakmadığı not edildi. Seçim kurallarının seçim tarihinden üç ay önce değiştirilmesinin Venedik Komisyonu tarafından belirlenmiş ilkelere aykırı olduğu hatırlatıldı. Seçim barajının yüzde 10'da kaldığı ve bu durumun siyasi çoğulculuk anlayışıyla bağdaşmadığı kaydedildi.

KAYGI VERİCİYMİŞ

Denetim Komisyonu, yeni seçim sistemine göre polisin seçim bürolarına girebilecek olmasını da "kaygı verici" olarak değerlendirdi. Bir önceki seçimlerden sonra AKPM ve AGİT'in medyanın seçimlerle ilgili haberleri ve siyasi partilerin finansmanına dair tavsiyelerinin de yerine getirilmemiş olduğu hatırlatıldı. 

AVRUPA'NIN TÜRK KORKUSU 

Bu tespitlerden yola çıkan Denetim Komisyonu, mevcut koşullarda "gerçek anlamda demokratik seçimler düzenlenemeyeceği" ve seçimlerin "meşruluğunun sorgulanacağı" mesajı verdi. Seçimlerin ertelenmesi tavsiyesinde bulundu.

Kararın şu aşamada herhangi bir yaptırımı bulunmuyor. Ancak AKPM Denetim Komisyonu demokratik standartlar konusunda Avrupa genelinde referans olduğundan, aldığı karar diğer Avrupa kurumları tarafından da destekleniyor. AKPM Nisan 2016'da Türkiye'yi denetim sürecine almıştı.

Denetim Komisyonu'nun bu karar sonrası 24 Haziran seçimleri için gözlemci heyeti gönderip göndermeyeceği henüz bilinmiyor. 

Bir Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye AKPM'de 18 parlamenterle temsil ediliyor.

YORUMLAR 187
  • :D bekle bizi 5 yıl önce Şikayet Et
    Kendi koydugu kritere kendi uymayan ana kendi gudumunden cikana da siyasi baski araci (tokmağı) olarak kullanan avrupa artik bitiginin farkinda olmali yasamini demokrasi yalaniyla karsisindakini barbar gorerek kendi disindakini otkilestirerek hayat bulan avrupa demokrasi denen tek kendi avrupa ve bati bireylerinin tasama hakki oldugunu savunan felsefelerinin cokususunu ve karanlik cagina inlerine cekilisisini izlemek zorunda kalan bir doneme girmis bulunuyoruz. Kim gelirse gelsin vucut ne ise baş odur.
    Cevapla
  • Asım 5 yıl önce Şikayet Et
    ab çoluk çocuğun eline düştü.
    Cevapla
  • Yusuf 5 yıl önce Şikayet Et
    Çok şükür Avrupa Birliğinden de beklenen haber geldiğine göre,doğru yoldayız demektir. Durmak yok yola devam...hemde inadına devam
    Cevapla
  • ozgur ata 5 yıl önce Şikayet Et
    pardon da avrupa kriterlerini sallayan kim? Kriterlerimizi biz belirleriz, siz bize uymaya calisin
    Cevapla
  • kazim kaz 5 yıl önce Şikayet Et
    bu Türkiye’nin iç işlerine müdaheledir. AB nin geleceğinden kaygı duymaktayız ve ab nin her salataya maydanoz ve her işe burnunu sokmamasini tavsiye ederiz. ha bir de ne oldu! kuklalarınıza oynatacak oyun hazırlamaya vaktiniz mi kalmadı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri