Türkiye'yi şart koştular Esed kabul etmedi!

Suriye'deki Beşşar Esed rejimi ile ablukada tuttuğu ve gerginliği azaltma bölgeleri kapsamındaki Kuzey Humus'taki askeri muhalif gruplar, bölgedeki kuşatmanın sonlanması için anlaşmaya varamadı.

Türkiye'yi şart koştular Esed kabul etmedi!
Türkiye'yi şart koştular Esed kabul etmedi!
GİRİŞ 02.05.2018 13:59 GÜNCELLEME 02.05.2018 13:59
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Bölgedeki AA muhabirinden alınan bilgilere göre, dün rejim ve muhalifler, Rusya'nın arabuluculuğunda Kuzey Humus ablukasının sonlandırılması için görüşmeler yaptı.

Ancak askeri muhalif grupların, rejimin askeri unsurlarının bölgeye girmemesi, çıkmak isteyenlerin çıkıp kalmak isteyenlerin bölgede yaşamaya devam edebilmesi, rejimin bölgeye yeniden su vermesi, ateşkesin Türkiye ve Rusya'nın gözetiminde sürmesi gibi talepleri karşılanmadı.

 

 

Rusya, kısa süre önce Doğu Guta'da uygulanan zorunlu tahliye ve askeri muhaliflerin silahlarını teslim etmesi şartlarını dayattı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün öğle saatlerinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefon diplomasisi yaptı.

Ancak Rusya'nın tavrının değişmemesi ve muhalif grupların büyük kısmının şartları kabul etmemesi üzerine anlaşma sağlanamadı.

Bölgede Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altındaki grupların ittifakı olan Dördüncü Kolordu, Kuzey Humus'tan çıkmayacaklarını ve çatışmaya hazırlandıklarını duyurdu.

Aynı zamanda bölgedeki siviller, Rusya'nın dayatmaya çalıştığı anlaşma şartlarını protesto etti.

Rusya, yerel saatle 12.00'ye kadar askeri muhalif gruplara süre tanıdığını bildirdi.

Humus gerginliği azaltma bölgesinde durum

Humus'un kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki 592 kilometrekarelik alan 5 yıldır abluka altında tutuluyor. Bölgede 200-250 bin kişi yaşıyor.

Bölge, Türkiye, Rusya ve İran tarafından Mayıs 2017'de Astana anlaşmaları çerçevesinde gerginliği azaltma bölgeleri kapsamına alınmıştı.

Rusya, Humus'un kuzeyini kapsayan gerginliği azaltma bölgesinde 4 Ekim 2017'de rejim ve muhalifler arasında ateşkese varıldığını duyurmuştu.

Ancak rejim, geçen ay Şam'daki Doğu Guta'yı abluka ve yoğun saldırılar neticesinde ele geçirdikten sonra, 14 Nisan'da Kuzey Humus'a yönelmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • Murteza Alioğlu 5 yıl önce Şikayet Et
    Sen şu rezillige bak. ...israilin iyiliği için müslümanlar ahmak ca birbirini kırıyor. ..bi aklı selim sahibi yokmu. ..Yahu neyi paylasamiyorsunuz
    Cevapla
  • hasan 5 yıl önce Şikayet Et
    siyonizm ılımlı teröristlere yeteri kadar destek veriyor bize gerek kalmaz merak etmeyin.
    Cevapla
  • Diyarbekirli 5 yıl önce Şikayet Et
    Zalim katil barbar esed ve çetelerine neden bu kadar taviz veriyoruz yazık binlerce Müslümanı şehit etti dur demenin vakti gelmedi mi böyle mi zalimlere başkaldıracağız eğer Türkiye gerekli önlemleri almazsa hiçbir Müslaman kalmayacak malesef
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    kaç senedir neden savaş veriliyor bir esat mı zalim o bölgede zalım olmayan mı var ? yazık bu insanlara bizim tek derdimiz olmalı pyd ve pkk biz gerisine bulaşmayalım .
    Cevapla
  • T.C. Vatandaşı 5 yıl önce Şikayet Et
    Ahhhhh Rusya ahh. Ne zaman anlayacaksın Esed'in ABD ajanı olduğunu. İsrail hesabına çalıştığını. Yapacak bir şey yok. (FSB,)
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    rusyanın israille bir alıp veremediği yok hatta rusyayla beraber çalışıyor israil.
    Cevapla
  • iyi silah verin 5 yıl önce Şikayet Et
    esed anlaşmaya yanaşmazsa muhaliflere her türlü silahı verin. çünkü iran veriyor, rusya veriyor, abd veriyor, ypg veriyor, herkes suriyeli silahlandırıyor fakat suriye halkı silahsız kalıyor. bu doğru bir davranış değil. eğer esed anlaşmaya yanaşırsa o zaman bütün taraflara ekmek çadır battaniye ilaç giyim malzemeleri verin. barışa yanaşmazsa en ileri silahları verin. çünkü esed bunu kabul etmiş oluyor.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşmıyacak ve eninde sonunda o bölgeyi alacak enfazla 1 hafta dayanır .. hariitayla işin yok galiba o bölgeye silah gönderemezsin çünkü esatın toprağından geçmek zorundasın bu işin çözümü yok anlaşırlarsa daha az insan ölür bu kadar basit
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor