Tarih belli oldu! PKK, Münbiç’ten çıkıyor

‘Zeytin Dalı’ ile kararlılığını gösteren Türkiye ile ABD arasında Münbiç pazarlıkları sürüyor. Washington-Ankara hattındaki görüşmelerde son aşamaya gelindiği ifade edilirken, terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD/ YPG’nin temmuz ayında Münbiç’ten çekilmesi bekleniyor

Tarih belli oldu! PKK, Münbiç’ten çıkıyor
Tarih belli oldu! PKK, Münbiç’ten çıkıyor
GİRİŞ 08.05.2018 09:39 GÜNCELLEME 08.05.2018 09:43
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı Harekâtı’nın ardından gözler Münbiç’e çevrildi. Ankara, Afrin’in ardından ilk hedefin Münbiç olacağını defalarca dile getirdi. Gazete Habertürk'ten Çetiner Çetin'in haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), temmuz ayının ikinci haftası itibarıyla Münbiç operasyonu için Cerablus- El Bab hattında hazırlıklarına devam ederken, ABD’nin Münbiç için uzlaşma girişimi sonrası mart ayında görüşmeler başlatıldı. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki değişim nedeniyle 4 aşamalı görüşme sürecinin ilk iki aşaması gerçekleşmiş, diplomasi trafiği yarım kalmıştı. ABD Dışişleri’ndeki belirsizliğin ortadan kalkması ile görüşmelerin yeniden başladığı öğrenildi.

MÜNBİÇ MESAİSİ KALDIĞI YERDEN

 

 

ABD Dışişleri Bakanlığı koltuğuna Mike Pompeo’nun oturması ile Münbiç mesaisine görüşmelerin ikinci aşamasından itibaren devam edildiği belirtiliyor. Siyasi kaynaklar, ABD’deki kanının Rusya’nın bölgede egemen güç gösterisi yaptığı bir ortamda Türkiye ile karşı karşıya gelinmesinin arzu edilmediği yönünde. Bu nedenle Türkiye ile Münbiç konusunda bir uzlaşı planı hazırlığına ABD Dışişleri’nin hazır olduğu belirtiliyor. Ancak ABD’li yetkililerin terör örgütü DEAŞ ile mücadeleye de önemle dikkat çekeceği belirtiliyor.

TEMMUZDA ÇEKİLME PLANLANIYOR

ABD ile Münbiç diplomasi trafiğinin ikinci ve üçüncü aşamasının tamamlandığını ifade eden ABD’li diplomatik kaynaklar, haziran ayında şartların olgunlaşması durumunda yapılacak son görüşmenin ardından, temmuz ayının ilk haftasında terör örgütü PKK’nınSuriye uzantısı PYD/YPG’nin Münbiç’ten çekilmesinin planlandığını belirtiyor. Ancak Ankara, ABD’nin bir oyalama politikasına girme ihtimaline karşı bu takvimi öne çekmesini istiyor. Türkiye, Suriye’de anayasa yapım sürecinin başlaması durumunda Münbiç halkının da PKK etkisinde kalmadan sürece dahil olmasını istiyor.

YEREL YÖNETİM OLUŞTURULACAK

Diplomatik kaynaklar, Münbiç’in boşaltılmasını takip eden süreçte kentte asayiş ve yönetim zafiyeti oluşmaması için yerel yönetim ve kent meclisi oluşturulmasının planlandığı belirtiliyor. Kaynaklar, PYD ve ona bağlı grupların çekilmesi ile eşzamanlı olarak yerel yönetim kurulması sürecin başlatılacağını ve kentin nüfus çoğunluğunu oluşturan Sünni Arapların ağırlıklı olduğu bir kent meclisi kurulacağını, kentteki Arap aşiretlerin dikkate alınacağını belirtiyor. Münbiçli Arap aşiret liderinden Ebu Muhammed Nidal, “ABD’li askeri danışmanlar şu ana kadar bölgedeki 9 Arap aşiretinden 7’sinin görüşünü aldı. Büyük ölçüde güvenlik kaygılarına dair beklentilerin giderileceğine dair bazı sözler verdi. Beklentimiz kentin yönetiminin bize devredilmesi” diye konuştu.

YORUMLAR 30
  • hamdi 5 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim yok etsin pkkyida sahiplerinide amin
    Cevapla
  • Fenasi kerim 5 yıl önce Şikayet Et
    Cekilirse,cekilmessede
    Cevapla
  • VVatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Cerablus veya en uygun stratejik topoğrafya hangisiyse kısa zamanda büyük bir şehir inşası için hazırlık yapılmalı, Astana muhataplarını zorlayıp bir an önce 2-3 milyon suriyelinin geri döneceği bir büyük şehir, ilçeler, beldeler kurulmalı. Yerel güçlerin pkk ve diğer tehditleri baskıladığı bir yapılanmaya hız verilmeli. Umarım aklın yolu birdir ve bir an öce harekete geçilir.
    Cevapla
  • Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Oyalama taktiği olmama ihtimali var mı acaba..??
    Cevapla
  • arif gören 5 yıl önce Şikayet Et
    Kuyruklu yalan. Bu ABD ve onun moron Başkanı güya bizi kandıracaklar. Ama artık bunları yemiyoruz ve kuduruyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler