Türkiye'nin taleplerini reddetti! Bir de övündü

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs'ın garantilere ihtiyacı olmadığını öne sürerek, "Türkiye bizden etkin ve fiili garantörlüğünün devam etmesini, Ada'da 1800 askerinin kalmasını ve Kıbrıs’ta en az bir üsse sahip olmayı talep etti. Benim bunları kabul etmem mümkün değildi" dedi.

Türkiye'nin taleplerini reddetti! Bir de övündü
Türkiye'nin taleplerini reddetti! Bir de övündü
GİRİŞ 25.05.2018 11:56 GÜNCELLEME 25.05.2018 15:37
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, iki toplumlu barış inisiyatifi üyelerini kabulünde gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Kıbrıs'taki görüşmelerde, sürecin çökmesinin nedeninin garantiler olduğunu iddia eden Anastasiadis, Ada'nın garantilere ihtiyacı olmadığını ileri sürdü.

Türkiye ile ilişkilere de değinen Anastasiadis, "Türkiye bizden etkin ve fiili garantörlüğünün devam etmesini, Ada'da 1800 askerinin kalmasını ve Kıbrıs’ta en az bir üsse sahip olmayı talep etti. Benim bunları kabul etmem mümkün değildi" diye konuştu.

 

 

Kıbrıs'ta bir çözümden sonra askerlerin 3 yıl içerisinde çekilmesi gerektiğini savunan Rum lider, şunları söyledi: "Şu çok net bilinmelidir ki bir tarafın tehdit olarak gördüğünü diğer taraf güvenlik olarak kabul edemez. Bu her iki taraf için de geçerlidir. O nedenle ben yarınlara bağımsız bir Kıbrıs bırakmak istiyorum."

YENİ GÜVENLİK SİSTEMİ ÖNERİSİ

Kıbrıs'ta yeni bir garanti sistemi olması gerektiğini ileri süren Anastasiadis, "Yeni oluşturulacak güvenlik sisteminde 2 bin federal polisin olmasını, hatta garantör ülkelerin bu rakamın yüzde 10’u oranında yani 200’er polis bulundurabileceğini önerdim. Fakat Mevlüt Çavuşoğlu bunu reddederek garantörlükten vazgeçmeyeceklerini tarafımıza açıkça ifade etti. Üstelik BM Genel Sekreteri’nin Türkiye’nin pozisyonunu çok iyi bildiğini de bizlere söyledi" dedi.

AKINCI İLE GÖRÜŞMEYE HAZIR

Nikos Anastasiadis, İsviçre Crans Montana'da gerçekleştirilen son Kıbrıs zirvesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun kendilerine hiçbir açık kapı bırakmadığını söyledi. Anastasiadis, ayrıca KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmelere hazır olduğunu yineledi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 16
  • Gerçekler 5 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrısı kaybetmek demek ileride Türkiye'nin akdenizden tamamen kuşatılması ve işgale açık hale gelmesi demektir. Kıbrıs Türkiye'nin can damarıdır. Acilen Türkiye'nin ili yapılmalıdır. Zamanı geldiğinde ise tamamı alınmalıdır.
    Cevapla
  • kerem 5 yıl önce Şikayet Et
    az kaldi bizim olan heryeri alacaz bunu zaten biliyorsunuz
    Cevapla
  • bayrak 09 5 yıl önce Şikayet Et
    kibrisin tamami turklerindir orasi yavru vatanditr.Rumlari kovalim
    Cevapla
  • Dağdelenoğlu 5 yıl önce Şikayet Et
    Söyleyene değil, söyleten AB'ne bakın.
    Cevapla
  • esas 5 yıl önce Şikayet Et
    ingilizlerde sadece üslerini değil komple her türlü yapısıyla çıksın kıbrıstan yunan da aynı şekilde. o zaman düşünürüz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış