Suudi Arabistan'dan Macron'a soğuk duş

Suudi Arabistan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Riyad'da alıkonulduğuna dair iddiasını yalanladı.

Suudi Arabistan'dan Macron'a soğuk duş
Suudi Arabistan'dan Macron'a soğuk duş
GİRİŞ 29.05.2018 12:40 GÜNCELLEME 29.05.2018 13:48
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un bir televizyon programı sırasında Lübnan Başbakanı Hariri'nin Suudi Arabistan'da alıkonulduğuna dair sarf ettiği sözlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Suudi Arabistan'ın her zaman Lübnan'ın güven ve istikrarını desteklemenin yanı sıra Başbakan Hariri'ye de her türlü desteği sağladığı savunulan açıklamada, İran ve Hizbullah'a yönelik suçlamalara yer verildi.

 

 

"Bütün kanıtlar, Lübnan ve bölgeyi istikrarsızlığa sürüklemeye çalışanın İran ve onun uzantıları olan terör örgütü Hizbullah gibi oluşumlardır." denilen açıklamada, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'ye yönelik 2005'te gerçekleştirilen suikastın arkasında da söz konusu oluşumların olduğu öne sürüldü.

Açıklamada ayrıca Suudi Arabistan'ın, başta İran ve uzantıları olmak üzere bölgede yıkımdan yana olan güçlerle savaşmak için Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile çalışmaya istekli olduğuna da işaret edildi.

NELER YAŞANMIŞTI?

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, 4 Kasım 2017'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. İstifa konuşmasında, "Hizbullah ve İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını" söyleyen Hariri, "kendisine suikast düzenlenebileceği endişesi taşıdığını" dile getirmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn da Hariri'nin istifasının ardından yaptığı açıklamada, "Hariri'nin şu an bulunduğu şartlardan dolayı endişeliyiz. Kendisi Lübnan'a dönmeli ve istifa gerekçelerini açıklamalıdır. Bunu yapmadığı sürece istifası geçerli değildir" demişti.

Hariri, istifa açıklamasından 17 gün sonra 21 Kasım'da ülkesine dönmüş ve 22 Kasım'da yaptığı açıklamada, "İstifa konusunu Cumhurbaşkanı Avn ile görüştüm. Avn, istifamı bekletmemi ve konuyla ilgili daha fazla istişarede bulunmamı istedi. Avn'ın bu isteğini kabul ettim" sözleri ile istifa kararını ertelediğini duyurmuştu.

Lübnanlı yetkililerin, bu süreçte Saad Hariri'nin Suudi Arabistan'da alıkonulduğu ve istifaya zorlandığını iddia etmesi üzerine iki ülke arasındaki ilişkilerde olumsuzluklar yaşanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • esas 5 yıl önce Şikayet Et
    Milyar dolar gücü eğilmiş ama dikkat Selman prensleri nasıl gasp etti. Ya Kaddafi benzer kızdan sonra kurtuldu mu?
    Cevapla
  • Mert 5 yıl önce Şikayet Et
    Vay macron vay! İsminin baş harfini bilerek küçük yazıyorum, sana zerre kadar saygımın olmayışından dolayı! Adamın önünde iki büklüm olmuş, nerdeyse elini öpeceksin!! Yazıklar olsun sana!! Seçildiğin zaman seni sempatik değerli bir adam zannetmiştik meğerse içi boş oyuncak çıktın
    Cevapla
  • Cellohappo 5 yıl önce Şikayet Et
    Fransa başkanı iki büklüm olduysa bu fransanın nasıl oynak bir ülke olduğuna delalettir, ve bu Fransa vahhabi ailesini kaddafi gibi tuzağa çekecek içten bitirecek. Avrupa bunu hep yapıyor bükülme bunun göstergesi muhahahahaahaaa
    Cevapla
  • Hasandagli celebi 5 yıl önce Şikayet Et
    Islam suudlardan gördügü zarari yahudilerden görmedi yüz karasi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız