ABD'nin kapısını çaldılar! Ülkemizden gitmeyin

Norveç, ABD'den ülkede bulunan askerlerinin sayısını ve kalış sürelerini uzatmasını istedi. Norveç Dışişleri Bakanı Soreide, bu duruma Rusya'nın karşılık vermesini beklediklerini de belirtti. Oslo'nun talebi, NATO'nun Ekim ayında bölgede 40 bin askerle tatbikat yapacağını açıklamasının ardından geldi.

ABD'nin kapısını çaldılar! Ülkemizden gitmeyin
ABD'nin kapısını çaldılar! Ülkemizden gitmeyin
GİRİŞ 14.06.2018 16:22 GÜNCELLEME 14.06.2018 16:33
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Norveç, ABD’den halihazırda ülkede bulunan donanma gücünü iki katına çıkarmasını ve daha uzun süreliğine bulundurmasını istedi. Rusya’nın bu plana itiraz etmesi için herhangi bir sebep olmadığını ileri süren Norveç, yine de Moskova’dan bir tepki beklediklerini dile getirdi.

Russia Today’nin (RT) haberine göre, Oslo, Washington’dan halihazırda ülkede bulunan 330 denizci askerini 2019’dan itibaren 700’e çıkarmasını istiyor. Yeni birliklerin Norveç’in Kuzey Kutbu yakınındaki Inner Troms adlı Rusya topraklarına daha yakın olan bölgesinde konuşlandırılması isteniyor.

 

 

İlk kez 2017’de bölgeye giden ABD birliklerinin altı aylığına kalacakları açıklanmıştı ancak bu süre daha sonra uzatılmıştı. Yeni birliklerinse beş yılık bir süre boyunca bölgede bulunması öngörülüyor.

DIŞİŞLERİ BAKANI: RUSYA'NIN TEPKİSİNİ BEKLİYORUZ

Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide, parlamentoda taleplerinin geniş destek bulduğunu ancak bunun Norveç’te kalıcı bir ABD üssü kurmanın ilk adımları olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Soreide bu adımın Rusya’ya karşı atılmadığını ileri sürdü ancak Moskova’nın bu adıma karşılık vereceğinin de farkında olduklarını bildirdi.

Soreide "Rusya’nın karşılık vermesini bekliyoruz çünkü NATO ile tatbikat ve eğitimlerimize her zaman karşılık veriyor" diye konuştu. Moskova’nın Amerikan birliklerinden çekinmesi için bir neden olmadığını kaydeden Dışişleri Bakanı, bu tür konuşlandırmalardan her zaman komşularını haberdar ettiklerini söyledi.

ABD Donanması İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez 2017 yılında Norveç’e gelmişti. O dönemde Rusya Norveç’i bölgeye ABD askeri yerleştirdiği için eleştirmişti. Moskova, ABD’nin bölgedeki askeri varlığının ikili ilişkilere zarar vereceğini ve Rusya ile NATO arasında gerilimi artıracağını bildirmişti.

NATO TATBİKATI EKİM AYINDA YAPILACAK

ABD Donanması amirali ve NATO Ortak Güç Kumandanlığı komutanı James Foggo, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Ekim ayında bölgede Norveç’in egemenliğinin ihlalinin simüle edileceği bir askeri tatbikat yapılacağını söylemişti. Finlandiya ve İsveç’in de içinde bulunduğu 29 NATO üyesinin katılacağı tatbikatta paktın kendisini savunmaya hazır olduğunun sergileneceğini bildirmişti.

Foggo "kavga çıkarmak istemediklerini ancak ama savunmayı ve caydırıcılığı" hedeflediklerini ileri sürmüştü.

Norveç’in NATO Askeri Komitesi temsilcisi Koramiral Olsen de Brüksel’de yaptığı açıklamada Ekim ayındaki tatbikata 40 bin askerin katılacağını ve hedeflerinin “bir krizin üstesinden gelme konusundaki ortak yeteneklerini” güçlendirmek olduğunu açıklamıştı.

YORUMLAR 4
  • Barıl 5 yıl önce Şikayet Et
    Avrupanın karışmaya başladığını görmek ne güzel
    Cevapla
  • senol 5 yıl önce Şikayet Et
    rusyanın yanında bizim gibi ordusu güçlü bir ülke olacak abd bile teslim olur avrupanın bitmişliğini görüyoruz dünyada ülkesi için savaşacak insan çok az..
    Cevapla
  • ugur btn 5 yıl önce Şikayet Et
    Korkaklar.Fazla güvenmeyin abd ye
    Cevapla
  • Garip 5 yıl önce Şikayet Et
    Asker, tank, tűfek, uçak, hepsi barışın sembolű imiş !!!!. Savaşınki de gűvercin uçurmak herhalde.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!