Ve onay verdiler! Ülkenin ismi resmen değişti

Makedonya meclisi, ülkenin adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesi amacıyla Yunanistan ile yapılan anlaşmayı onayladı.

Ve onay verdiler! Ülkenin ismi resmen değişti
Ve onay verdiler! Ülkenin ismi resmen değişti
GİRİŞ 20.06.2018 15:11 GÜNCELLEME 20.06.2018 15:43
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Makedonya meclisi, Yunanistan'la yapılan anlaşmayı onayladı ve artık ülkenin ismi resmen "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" oldu.

Yunanistan ve Makedonya arasındaki 27 yıllık isim krizi, Pazar günü tüm dünyanın gözleri önünde sona ermişti. İki ülkenin dışışleri bakanları son imzaları sınırdaki Prespa Gölü kenarında atmıştı. Tarihi törene Yunanistan ve Makedonya başbakanları ile AB yöneticileri de katılmıştı.

 

 

27 YILLIK KRİZDE DÖNÜM NOKTALARI

Yunanistan ile yaşanan kriz, ülkenin Yugoslavya'dan ayrılarak 1992'de 'Makedonya' ismi altında bağımsızlığını ilan etmesiyle başladı. Atina, tarihi ve kültürü ile eş tuttuğu Makedonya isminin kullanılmasına şiddetle karşı çıktı. Yunanistan'ın kuzeyinde Makedonya diye bir bölge olması nedeniyle, aynı isme sahip komşu ülkenin burada toprak iddia etmesinden endişe ediliyordu.

1992'de Selanik'te 'Makedonya Yunandır' diyen milyonlarca kişi protesto düzenledi. Ülke, bundan 1 yıl sonra Birleşmiş Milletler'e 'Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya' adıyla katıldı.

Atina 1994'te Makedonya'ya Selanik limanını, yani ülkenin en önemli ticaret kapısını kapayarak ekonomik ambargo uyguladı. Makedonya'dan antik Yunan mitolojisinin güneş sembolünü bayrağından kaldırması, anayasasından da bazı maddeleri çıkarması istendi.

Daha sonra ticari ve siyasi ilişkilerin normalleşmesi yönünde adımlar atıldı ama isim krizi bitmedi.

2001'de ayrılıkçı Arnavut gruplar ile Makedonya ordusu arasında çatışmalar yoğunlaştı.

Yunanistan Makedonya'ya desteğini ifade etse de, 2005'te başlayan Avrupa Birliği üyelik müzakelerinin başlamasını engelledi. 2008'de NATO'ya geçici ismiyle üye olmak istediğinde bir kez daha Atina'dan veto yedi.

2011'de Üsküp'e Büyük İskender heykeli dikildiğinde, 'Büyük İskender kimin atası?' tartışması derinleşti.

ÖNCE GERGİNLİK SONRA ÇÖZÜM

Avrupa 2016 yılında 2 Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en büyük göçmen kriziyle mücadele ediyordu. Avrupa'ya geçmek umuduyla Makedonya'ya girmeye çalışan göçmenlerin 'aşırı güç' kullanılarak püskürtülmesi Atina'nın tepkisini çekti.

Makedonya'nın 2017 seçimlerinde Başbakan olan Zoran Zaev AB ve NATO üyeliği yolunda isim konusuna çözüm bulunmasını önerdi ve milliyetçilerin büyük tepkisini çekti. Ancak AB de NATO da Rusya'nın Balkanlar'da etkinliğini artıracağı endişesiyle, iki tarafı da uzlaşmaları için ikna etmeye çabalıyordu.

ANLAŞMA SAĞLANDI

Bu arada Yunanistan'da milliyetçilik giderek artıyordu. 'Makedonya Helendir (Yunandır) Helen kalacak' sloganlarıyla daha birkaç ay önce Atina'da dev protestolar düzenlendi, Çipras ve iktidardaki partisi radikal sol SYRIZA hükümeti ise sessiz kalmayı tercih etti.

Makedonya iyi niyetini göstermek için Üsküp'teki hava alanının 'Yunanlıların atası' olarak kabul edilen 'Büyük İskender' adını değiştirmeye karar verdi.

Ocak 2018'de BM nezdinde müzakereler yeniden başladı. Salı günü ise Atina ve Üsküp 'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti' isminde uzlaştı.

"Bu anlaşma ile Yunan kültürü ve tarihinin bir parçası olan antik Makedonya ile kuzey komşumuzun tarihi birbirinden ayrıldı" diyen Yunan lider Çipras bu 'tarihi' anlaşmadan artık geri dönüş olmadığını duyurdu. Makedonya Başbakanı Zoran Zaev de bir basın toplantısı düzenleyerek 'tarihi' anlaşmanın ülkesinin etnik ve kültürel kimliğini muhafaza ettiğini söyledi. 

YORUMLAR 5
  • yalnız 5 yıl önce Şikayet Et
    güney Makedonya Yunanistan işgali altında. kuzey ve güney Makedonya ne zaman birleşecek?...
    Cevapla
  • Ilginccc 5 yıl önce Şikayet Et
    Boyle yoneticileri atese verip yakacaksin aleme ibret olsun diye nufusun ne kadar sanki acliktan olecekler ab ye girmek icin bugun devletin ismini deistirrnler yarin nelerini nelerini peskes cekerler
    Cevapla
  • Burhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Peki bu haritanın bu haberle ne ilgisi var?
    Cevapla
  • Makedon Rumeli 5 yıl önce Şikayet Et
    Makedonya ismi tarihte kaldı bu nasıl bir akıl tutulması siyasetciler Avrupa birliğine girmek icin kendi Kimliğinden vazgectiler
    Cevapla
  • Agim Tetova 5 yıl önce Şikayet Et
    En sonunda
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...