45 bin insan kaçtı! Ülke sınırını kapattı

Suriye'nin güneyindeki Dera'da rejim ve İran milislerinin saldırıları Ürdün sınırına doğru kitlesel göçe neden oldu, Amman yönetimi sınırı kapattığını duyurdu. Birleşmiş Milletler, bir haftada 45 bin kişinin çatışma bölgesinden kaçtığını bildiriyor.

45 bin insan kaçtı! Ülke sınırını kapattı
45 bin insan kaçtı! Ülke sınırını kapattı
GİRİŞ 26.06.2018 17:10 GÜNCELLEME 26.06.2018 17:17

Çatışmasızlık bölgesi ilan edilen ve daha sonra ABD ile Rusya anlaşmasıyla listeden çıkarılan Suriye Dera'da, rejim güçleriyle muhalifler çatışıyor. Beşar Esed'in geçen hafta başlattığı geniş çaplı operasyonda Rus jetlerinin de aralarında bulunduğu savaş uçakları bölgeyi bombardımana tutarken, aralıksız patlama sesleri duyuluyor.

Birleşmiş Milletler (BM), 45 bin insanın çatışma bölgesinden Ürdün'e doğru kaçtığını açıkladı. Sivillerin kafileler halinde sınıra doğru ilerlediği bildiriliyor.

 

 

Geçen hafta sınıra tank yığan Ürdün ise, sınırı kapattı ve BM'den yardım istedi. Sosyal medyada, onlarca tankı taşıyan konvoyun El Mefrak kentinden geçerek sınıra doğru ilerlemesi geçtiğimiz hafta paylaşılmıştı.

750 BİN SİVİL TEHLİKEDE

BM, saldırıların 750 bin kişinin hayatını tehlikeye sokmasından endişe ediyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejimin Dera çevresinde varil bombaları attığını aktarıyor.

İSRAİL-İRAN SAVAŞI TEHLİKESİ KAPIDA

Uluslararası Kriz Grubu, geçen hafta uluslararası topluma operasyonun durması için çağrıda bulundu. Diplomatik çaba sarfedilmesini isteyen grup, çatışmaların gerçekleştiği güney bölgesinin İsrail ile Ürdün sınırı yakınında bulunduğunu hatırlattı, rejimin askeri hamlesinin İran ile İsrail arasında kanlı bir çatışmaya dönüşebileceği uyarısını yaptı.

Şam rejimi lideri Beşar Esed, operasyon başlamadan Ürdün sınırına kadar olan bölgeyi muhaliflerden temizleme sözü vermişti.

Türkiye, Rusya ve İran'ın yürüttüğü Astana sürecinde üç ülke Suriye'deki dört bölgede çatışmasızlık ilan etmişti. Ancak ABD ve Rusya geçen yıl Dera'yı çatışmasızlık kapsamından çıkardı, ardından Washington yönetimi kentteki muhaliflere yardımlarını kesti.

Dera ve Kunaytra çevresi, iç savaş ülkesinde muhaliflerin elinde tuttuğu üç bölgeden biri.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'