Trump duyurmuştu! Jet yalanlama

Alman haber ajansı DPA, ABD Başkanı Donald Trump, müttefik ülkelerin savunma harcamalarının artırılmaması durumunda ABD'yi NATO'dan çekmekle tehdit ettiğini öne sürdü. Ancak Reuters haber ajansı, bu durumu yalanladı. ABD Başkanı Trump yaptığı açıklamada ise, "NATO'dan çekilebirim ama buna gerek yok" dedi.

Trump duyurmuştu! Jet yalanlama
Trump duyurmuştu! Jet yalanlama
GİRİŞ 12.07.2018 12:52 GÜNCELLEME 12.07.2018 16:11
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Alman haber ajansı DPA, Trump'ın müttefik ülkelerin savunma harcamalarını arttırmaması durumunda ABD'yi NATO çekmekle tehdit ettiğini öne sürdü.

REUTERS, DPA'NIN HABERİNİ YALANLADI

 

 

Reuters haber ajansı ise, NATO içerisinden iki kaynağa dayandırdığı haberinde, Trump'ın kullandığı sert sözlere karşın ABD'yi NATO'dan çekmekle tehdit etmediğini bildirdi.

TRUMP AÇIKLAMALARDA BULUNDU

ABD Başkanı Donald Trump, NATO zirvesinde yaşanan kriz sonrasında açıklamalarda bulundu.

İşte Trump'ın açıklamalarından satır başları:

- ABD Başkanı Donald Trump: "Tüm ülkeler savunma harcamalarını arttırmayı kabul etti. Müttefikler savunma harcamalarını yüzde 2'nin ötesine çekecekler. ABD'nin NATO'ya bağlılığı çok güçlü. Müttefik ülkelere savunma harcamalarını ciddi bir biçimde arttırmamaları durumunda çok mutsuz olacaklarını söyledim. Çok mutsuz olduğumu onların bilmesine izin verdim."

- ABD Başkanı: "İki gün öncesine göre çok daha güçlü bir NATO var. NATO'ya inanıyorum. Müttefikler endişelenmiş olabilirler, çünkü ABD'ye adil muamele edilmiyor. Almanya savunma harcamalarını arttırıyor, neler olacağına bakacağız. NATO ülkeleri gayri safi milli hasılalarının yüzde 2'sini savunmaya harcayacak. Yüzde 2 rakamına ulaştığımız zaman daha yükseğini konuşmaya başlayacağız. Aslında doğru rakamın yüzde 4 olduğunu düşünüyorum. Savunma harcamalarını arttırmak Rusya'ya yardım etmeyecek."

- Donald Trump: "Trump'ın ABD'yi Senato onayı olmadan NATO'dan çıkarma ihtimali) Sanırım bunu yapabilirim ama buna gerek yok. NATO bize yardımcı olduğundan daha çok Avrupa'ya yardımcı oluyor."

- Trump: "Almanya ile Rusya arasındaki boru hattı konusunda endişeliyim. Kuzey Akımı hattını sevmedim. Putin'le görüşmem yapıcı gelişmelere öncülük edebilir. NATO ülkeleri Putin'le görüştüğüm için teşekkür etti."

- Trump, "AB çok dikkatli olsun. Göç Avrupa'yı kontrolü altına alıyor" dedi.

- Trump, göreve geldiği günden bu yana müttefik ülkelerin savunma bütçelerini arttırmalarını istedi.

- ABD Başkanı Trump, göreve geldikten sonra yaptığı açıklamada, savunma harcamalarını NATO taahhütleri çerçevesinde gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2’si seviyesine çıkarmayan ülkelere, "Taahhütlerini yerine getirmeyenler var. Onlarla ilgilenilecek" uyarısında bulundu.

MACRON'DAN TRUMP'A YALANLAMA: 2024'TE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO'dan çıkma gibi tehditlerle diğer liderleri savunma harcamalarını hemen şimdi artırmaya ikna ettiği açıklamasına Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan yalanlama geldi.

Macron, "GSYİH'nın yüzde 2'sini savunmaya harcamayı 2024'te gerçekleştireceğiz" dedi.

STOLTENBERG'TEN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump'ın savunma harcamalarının hemen şimdi artırılması talebini NATO liderlerine kabul ettirdiği açıklamasını Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yalanlarken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "Trump'ın baskısı etkili oldu" dedi.

NATO Genel Sekreteri'ne, basın toplantısında, Trump'ın 'savunma harcamalarının artırılmaması halinde ittifaktan çıkma' tehdidini içerdiği söylenen ültimatomu soruldu.

Stoltenberg ''Çok dürüst ve açık sözlü bir tartışma gerçekleştirdik. Bu tartışma, NATO'yu daha güçlü hale getirdi. Yeni bir aciliyet hissi doğurdu'' diyerek şöyle devam etti: ''Bu açık sözlü tartışma, çabalarımızı iki katına çıkaracağımızı net biçimde ortaya koydu, aynı zamanda Başkan Trump'ın (savunma harcamalarıyla ilgili) net mesajının ittifak üzerinde etkili olduğunu gösterdi''

YORUMLAR 8
  • yardım göremez 5 yıl önce Şikayet Et
    abd isterse natodan çıkabilir. o durumda abd kendi savunmasını kendi başına yapar. hiç bir nato ülkesinden yardım göremez
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    abd neden maliyetin büyük kısmını karşılıyor? Çünkü nato abd ye çalışıyor. Abd faydalanıyor. Diğerlerini maske olarak ve 3-5 ne gelirse kar olarak görüyor. Dolayısıyla bence diğer ülkeler abd yi tehdit edecek ele sahip, abd değil!!!
    Cevapla
  • cahil 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu Enperyalislerin modeli gecti artik bunlar güzel bir imac burakmadi örneyin Afkanistan Irak Libya Afrika Sürye ne hale soktular kendi cikarlari icin kazanan Russya Cin.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    çekemezsin..
    Cevapla
  • Adımız Soyadımız 5 yıl önce Şikayet Et
    Zor çekersin, ana kıtada ticaretin biter...
    Cevapla
  • selami 5 yıl önce Şikayet Et
    keske yapsa ya ama yapmaz.. cekse bile yine kismi yerlerden ceker avrupa gibi.. ama turkiyeden cekmek isteyecegini hic zannetmem!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ölüme neden olan ihmaller zincirine CHP'den pişkin destek!
İran'dan 4 ülkeye savaş ilanı gibi İsrail çağrısı! Resmen tehdit ettiler