Peşmerge'den kritik 'Kerkük' hamlesi!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)'nin geçen sene 25 Eylül'de bağımsızlık referandumuna gitmesinin ardından Kerkük'ten çıkartılan Peşmerge güçlerinin yakın bir zamanda Kerkük ve tartışmalı bölgelere yeniden konuşlanacağı belirtiliyor.

Peşmerge'den kritik 'Kerkük' hamlesi!
Peşmerge'den kritik 'Kerkük' hamlesi!
GİRİŞ 12.07.2018 15:00 GÜNCELLEME 12.07.2018 15:00
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Peşmerge Komutanı bu konuda koalisyon ve Irak ordusu ile yoğun bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Bağımsızlık referandumu nedeniyle merkezi hükümet ile sorun yaşayan Peşmerge güçleri, 16 Ekim'de çıkarıldıkları Kerkük kentinde yeniden var olmak için ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ve Irak ile yoğun bir görüşme trafiği yapıyor. 

Peşmerge güçlerinin Kerkük'e girmesine şiddetle karşı çıkan Haşdi Şabi güçleri de Peşmerge'nin Kerkük'e girmesine yeşil ışık yaktı.

'PEŞMERGE İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ'

'Ebu Azrail' lakaplı Haşdi Şabi komutanlarından Eyyüb Falih Hasan, "Peşmerge Kerkük sınırına geri dönecek. Önümüzdeki günlerde Irak ordusu ile peşmerge kardeşlerimiz bir anlaşma imzalayacak" dedi.

Irak ordusu Ortak Operasyonlar Komutanı General Yahya Resul ise, "Irak hükümeti ve askeri komutanlar Peşmerge güçleri ile birlikte çalışma ve anlaşma yapma yetkisine sahip. Bizim için önemli olan teröristlerin bir daha bölgeye dönmesine izin verilmemesidir. Bunun için de peşmerge ile işbirliğine hazırız" ifadelerini kullandı. 

'ANLAŞMA HENÜZ KESİNLEŞMEDİ'

Peşmerge Komutanı Xelil Şirvan da Peşmerge güçlerinin Kerkük'e dönmesi konusunda koalisyon güçleri ve Irak ordusu ile yoğun bir görüşme yaptığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Peşmerge güçlerinin Kerkük'e dönmesi konusunda koalisyon güçleriyle bir anlaşma var. Fakat bu anlaşma henüz resmiyete yansımadı. Peşmerge Bakanlığı ile Irak ordusu arasında da görüşmeler yaşanıyor. Peşmerge güçleri Irak ordusundan, Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük'ten çıkartılmasını istedi. Kerkük'te sadece Irak ve Kürdistan (IKBY) bayrağının asılmasını istedi. Ortak kontrol noktalarının kurulmasını istedi. Kentin ortak yönetilmesini istedi. Bu konuda görüşmeler var ancak resmiyette henüz kesinleşen bir anlaşma yok. Peşmerge güçleri yakın bir zamanda Kerkük'e dönecek. Peşmerge, yurdu olan Kerkük'e dönmelidir. Kerkük halkı da Peşmerge güçlerinin dönmesini istiyor."

YORUMLAR 10
  • Alperen 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti buna izin vermemeli yoksa bedeli ağır olur. Peşmergeye güven duyanın akıl sağlığından ve vatan sevgisinden şüphe duyulur.
    Cevapla
  • Dede 5 yıl önce Şikayet Et
    Hain peşmerge amerikayi alarak yavudilerle toprak alacağını sanıyor Filistin gibi ellerinden alacak İsrail o zaman türkiyenin yanına gelmeyin
    Cevapla
  • turkmeneli 5 yıl önce Şikayet Et
    turkmenlerin silahlanip disiplinli ve saglam bir orgute donusup haklarini ve topraklarini korumak icin cetin ve amansiz bir mucadeleye baslamalilar ,turkiyede destek vermeli..! eger bugun onlara ozgurluk ve hak yoksa kimseyede olmamali!
    Cevapla
  • Sado 5 yıl önce Şikayet Et
    Neymiş anlaşmalar varmış. Süriyenin mısırın lıbyanın anlaşmaları yokmuydu hakları yokmuydu gücün varsa dünya senin .yiyen varsa gelsin.
    Cevapla
  • tokatlı 5 yıl önce Şikayet Et
    kerkukte pkk yla peşmerge aynı safta oldugunu görmeyen kalmadı kerkuk turktur asla tavız verılmemelı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Güney Kore ile görülmemiş anlaşma! Altay Tankı detayı çok konuşulacak
İBAN kiralamaya ağır cezalar geliyor! Maliye geniş çaplı çalışma başlattı