Tarihe geçtik! Sadece Türkiye ve 3 ülke...

Geçtiğimiz hafta Pakistan’a 1 milyar dolar değerinde 4 korvet satan Türkiye bu hafta ise 1.5 milyar dolar değerinde 30 adet T129 ATAK helikopter satışı için sözleşme imzaladı. İlk helikopter üç ay içerisinde, geri kalan helikopterler ise 5 yıl içinde Pakistan’a teslim edilecek.

Tarihe geçtik! Sadece Türkiye ve 3 ülke...
Tarihe geçtik! Sadece Türkiye ve 3 ülke...
GİRİŞ 14.07.2018 07:13 GÜNCELLEME 14.07.2018 07:13
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin ATAK helikopteri için Pakistan’la 10 yıldır sürdürdüğü görüşmeler, 1.5 milyar dolarlık anlaşmayla sonuçlandırıldı. Pakistan’da kazanılan 1 milyar dolarlık ‘korvet’ (savaş gemisi)  ihalesinin ardından bir hafta içerisinde ihracatta yeni bir rekor kıran Türkiye, dünyada taarruz helikopteri satabilen dördüncü ülke oldu.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri sözleşme görüşmelerinin nihai sonuca ulaştığını ve Türkiye ile Pakistan arasında 30 adet ATAK helikopteri için sözleşme imzalandığını duyurdu. Yaklaşık 1.5 milyar dolardeğerindeki sözleşme kapsamında ilk helikopter, üç ay içerisinde Pakistan’a teslim edilecek.

 

 

Pakistanlı pilotlar, Türkiye’de eğitim alırken, diğer helikopterler de bir yıl sonra üretim bandından çıkmaya başlayacak ve 5 yıl içerisinde 30 adet helikopterin tamamı Pakistan’a teslim edilmiş olacak. Bu satışın yanı sıra, lojistik, yedek parça, eğitim ve mühimmat anlamında geniş bir sözleşme paketi üzerinde uzlaşma sağlayan TAI, 30 yıl boyunca Pakistan’a lojistik hizmet verecek. Öte yandan TAI, Filipinler, Fas ve Bangladeş’le de ön görüşmelere başlarken, savunma kaynakları sözleşmenin önemine dikkat çekti. Kaynaklar, “Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Fransa’dan sonra taarruz helikopteri satabilen dördüncü ülke konumuna geldi. Bu satışla, savunma sanayii alanında yeni ihracat anlaşmalarının önü açılacak” ifadesini kullandı.

TSK VE İÇİŞLERİ KULLANIYOR

T129 ATAK helikopteri, zorlayıcı iklim ve coğrafya koşullarına uygun olarak geliştirilmiş tasarımının yanı sıra yeni nesil görev ve silah sistemleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve İçişleri Bakanlığı tarafından kullanılıyor. Bugüne kadar TSK ve İçişleri Bakanlığı’na 36 adet ATAK helikopteri teslim edilirken, yeni siparişler için de üretim sürüyor. Pakistan’la ihracat için ilk görüşme 2008’de başladı, ATAK helikopterinin ilk kez 2014 yılında TSK envanterine girmesinin ardından hızlandı. 2014’te test için Türkiye’ye gelen Pakistan heyeti, ATAK için olumlu görüş bildirirken, aynı testleri, Pakistan’ın koşulları farklı olduğu gerekçesiyle kendi ülkelerinde yapmak istedi.

HİMALAYALAR’DA TEST EDİLDİ

2016 yılında Pakistan’a giden Türk heyeti, Pakistanlı pilotlarla birlikte ATAK helikopterini bir ay boyunca zorlu koşullarda test etti. Himalayalar’da 14 bin feet yüksekliğinde zorlu hava koşullarındaki testten başarıyla çıkan ATAK helikopteri, 52 derecelik sıcaklıkta çöl koşullarında da testi başarıyla tamamladı.

BİR HAFTADA İKİNCİ REKOR

Yeni kabinenin açıklanmasıyla Milli Savunma Bakanlığı görevi sona eren Nurettin Canikli de, geçtiğimiz hafta Perşembe günü “ihracat rekoru” açıklamıştı. Karadağ ziyareti sırasında açıklama yapan Canikli, Askeri Fabrika ve Tersane İşletmesi (ASFAT) ile Pakistan Deniz Kuvvetleri arasında 4 korvetin satışı için sözleşme imzalandığını duyurmuştu. Canikli, “Bugüne kadar Türk savunma sanayisinde bir seferde en yüksek rakamlı ihracattır bu” demişti.

YORUMLAR 55
  • HAMZA 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah erdoğan dan razı olsun ülkemiz nereden nereye geldi be....
    Cevapla
  • Kamil 5 yıl önce Şikayet Et
    Acaba biz bunların üretiminde kendi ihtiyacımız kadarını üretebildik mi ?
    Cevapla
  • enes 5 yıl önce Şikayet Et
    evet gelişen teknolojiyi göz önünde bulundurursak ihtiyaçtan fazlasını envantere almak doğru olmaz ayrıca sorunuzun cevabını bugüne kadar sipariş verilen kobra sayısını araştırarak ulaşabilirsiniz.
    Cevapla
  • kaptan 5 yıl önce Şikayet Et
    iste arzu edilen ve duylmasi gereken güzel haberler hem ticaret hem kardeslik teki dayanisma harika lakin 5 yil uzun bir süre daha hizli üretilmeli dost ve kardes diye tanimladimiz ülkeler e öncelik verilmeli avrupa yada baska deyimle hacli lar in verebilcekleri silah lar i bir birimizden tedarik edebilmenin yollari imaknlari genislemeli imkanlar dahilinde ortak üretimler yapilmali ki ümmetin parasi hacli birliklerine gitmesin
    Cevapla
  • Halit Turanoglu 5 yıl önce Şikayet Et
    Iyi de savunma sanayii gelismis guzel.Otomotiv tam gaz gidior.Turizm canli anladik da. hala saman ithal ediyormusuz. öle diyo bizimkiler.Bu Tayyip de su saman sanayisini cok ihmalk etti.
    Cevapla
  • terbiyesiz 5 yıl önce Şikayet Et
    usluba bak ya ne cahil milletiz biz arkadas ya
    Cevapla
  • maşallah 5 yıl önce Şikayet Et
    pakistanlı kardeşlerimize hayırlı uğurlu olsun inşallah Dosta güven düşmana korku salsın inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Demirkubbe'den eksiği yok diyerek açıkladı: işte Türkiye'nin Gökkubbesi!
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...